Foști angajați ai Mechel au blocat E60, nemulțumiți că nu au primit salariile compensatorii

Foști angajați ai Mechel au blocat E60, nemulțumiți că nu au primit salariile compensatorii
Publicat: 18/03/2013, 11:01
Actualizat: 31/07/2014, 14:37

Peste o sută de foști angajați ai Mechel Câmpia Turzii au blocat, luni, drumul european E60, care trece prin fața combinatului, în semn de protest față de neplata salariilor compensatorii, transmite corespondentul Mediafax.

Foștii angajați ai Mechel Câmpia Turzii s-au adunat, luni dimineață, în fața combinatului, scandând „Hoții”, „Mincinoșii”, „Combinatul l-ați tăiat, banii noștri nu ne-ați dat”, „Rușine să vă fie” și „Afară, afară, cu rușii din țară”.

Cei peste o sută de protestatari au blocat apoi drumul european E60, care trece prin fața combinatului, plimbându-se pe trecerea de pietoni din zonă. Traficul rutier este blocat, formându-se coloane de mașini pe ambele sensuri.

„Ne-au mințit și și-au bătutu joc de noi. Ne-au spus că vineri ne vor da banii, dar nu s-au ținut de cuvânt”, a declarat unul dintre protestatari.

Foștii lideri de sindicat din combinat au declarat că blocarea traficului pe E60 este o acțiune spontană, deoarece oamenii și-au pierdut răbdarea.

La rândul său, liderul de sindicat Ioan Pascu a declarat că luni încep demersurile pentru acționarea în instanță a Mechel Câmpia Turzii, pentru recuperarea banilor în justiție.

Acesta a afirmat că o delegație a foștilor angajați va încerca, luni, să ajungă în audiență la premierul Victor Ponta, după care ar putea fi organizată o acțiune de pichetare a sediului noului acționar, precum și a Ambasadei Rusiei din București.

„Noi am pregătit tabele și vom strânge semnături pentru a acționa combinatul Mechel în instanță, ca să ne primim salariile compensatorii. Am înțeles că este un cumpărător pentru combinat și vrem să vedem dacă poate fi vândut. Aceasta ar fi salvarea noastră”, a afirmat Pascu.

Totodată, unul dintre protestatari a amenințat că își va da foc, din cauza situației în care se află. „Mi-au murit recent părinții și nu am avut bani de înmormântare. Nu am bani din ce să trăiesc, ei ne mint tot timpul”, a spus protestatarul.

Aceasta este cea de-a treia săptămână de proteste ale foștilor angajați de la Mechel Câmpia Turzii, față de neplata salariilor.

Oamenii au decis, săptămâna trecută, să reia protestele, după ce conducerea Mechel Câmpia Turzii a propus plata eșalonată pe trei luni a salariilor compensatorii și ca foștii angajați să taie utilaje casate pentru a le vinde la fier vechi pentru banii aferenți acelor plăți, disponibilizații fiind nemulțumiți de această soluție.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, declara că noul acționar al Mechel are intenții bune și face toate demersurile pentru achitarea celor trei salarii compensatorii foștilor angajați de la Câmpia Turzii, însă are conturile blocate.

De asemenea, prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan, afirma, la finalul unei întâlniri cu reprezentanții noului acționar al Mechel, că aceștia au dat asigurări că până în 15 martie vor încerca să plătească salariile compensatorii angajaților disponibilizați de la Câmpia Turzii.

Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajați la secția de Trăgătorie.

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru prețul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deținea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din București, controlată de două persoane cu cetățenie rusă.

Tranzacția a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL și combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oțelu Roșu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgoviște și Laminorul Brăila.

Vasile Măgrădean, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”