Fostul bodyguard al lui Alin Simota, condamnat la 10 ani de închisoare pentru înșelăciune

Fostul bodyguard al lui Alin Simota, condamnat la 10 ani de închisoare pentru înșelăciune
Publicat: 11/07/2013, 17:19
Actualizat: 02/02/2019, 22:38

Cristian Litera, fostul bodyguard al lui Alin Simota, a fost condamnat, joi, de magistrații Tribunalului Hunedoara, la zece ani de închisoare cu executare și patru ani de interzicere a unor drepturi, într-un dosar de înșelăciune, altul decât cel în care este arestat, decizia nefiind definitivă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman, Cristian Litera, arestat luna trecută pentru infracțiuni cu violență, cămătărie, înșelăciune și șantaj, a fost condamnat, joi, de magistrații Tribunalului Hunedoara, la 10 ani de închisoare și patru ani de interzicere a unor drepturi, într-un dosar de înșelăciune instrumentat de procurorii hunedoreni începând din 2010, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În acest dosar au mai fost condamnați alți trei bărbați: unul dintre ei la cinci ani de închisoare cu executare, altul la șase ani de închisoare cu executare și ultimul la trei ani de închisoare cu suspendare și termen de încercare de șase ani. Atfel, Ionuț Bălan a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, iar Ionuț Crișan, la șase ani de închisoare, cu executare.

De asemenea, inculpații sunt obligați la plata unor daune materiale, iar instanța a decis și anularea unor contracte încheiate în fals.

Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Cristian Litera a fost anchetat începând din 2010 într-un dosar de înșelăciune, după ce ar fi dirijat activitatea unor firme ai căror administratori au făcut achiziții de materiale de construcții și alte bunuri în valoare totală de peste un milion de lei.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului Tribunalului Hunedoara, mărfurile care ajungeau la Litera nu mai erau plătite de administratorii firmelor sau erau achitate prin emiterea unor cecuri fără acoperire.

Conform sursei citate, societățile implicate în afaceri ilegale erau administrate de Ionuț Bălan și Ionuț Crișan, care contactau firme de materiale de construcții din țară arătându-se interesați de achiziționarea unor produse. După ce luau marfa, lăsau drept garanție o filă cec. Produsele achiziționate, printre care și utilaje, erau vândute rapid sub prețul pieței altor societăți. Filele cec eliberate erau refuzate de bancă pentru că nu aveau acoperire în numerar. Astfel, au fost păgubite peste 20 de firme din Hunedoara, Dolj și Alba Iulia, cu aproape un million de lei.

Cristian Litera a fost bodyguardul omului de afaceri Alin Simota.

Alin Simota, fost consilier local PNL la Petroșani, și trei membri ai grupării conduse de acesta și suspectate de infracțiuni cu violență, cămătărie, înșelăciune și șantaj, au fost arestați, în 12 iunie, de Curtea de Apel Alba Iulia, măsura fiind menținută de ICCJ.

În acest dosar, procurorii și polițiștii au făcut, în 11 iunie, șapte percheziții la mai multe adrese din județul Hunedoara, una dintre percheziții fiind la Clubul Sportiv Jiul Petroșani, în biroul lui Alin Simota, care a fost ridicat de anchetatori de la locuința sa.

Șeful DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia, Ioan Mureșan, declara atunci că gruparea a exercitat presiuni, acte de violență și chiar a răpit mai multe persoane, cărora li se spunea că datorează sume de bani, iar dobânzile erau stabilite aleatoriu, fără ca victimele să știe cât trebuie să restituie, ci doar cât li se cerea.

„Rolurile erau stabilite precis, toate erau în același scop, respectiv în a obține sumele de bani împrumutate și cu dobânzile percepute. Se exercitau violențe, persoanele erau răpite, erau duse pentru a se face presiuni asupra lor în diferite locații. Gruparea a acționat în perioada 2007 până la începutul anului 2011. Dobânzile și amenzile nu erau stabilite concret. Asta era specificul grupării. Totul era aleatoriu, părțile vătămate nu știau ce datorează decât ceea ce li se cerea. Sunt părți vătămate care și-au pierdut și firmele, care au pierdut imobile sau sume importante de bani”, spunea Mureșan.

Alin Simota a fost consilier local PNL la Petroșani și vicepreședinte al PNL Hunedoara, iar în mandatul 2008-2012 a fost consilier județean la Hunedoara. După ce a fost arestat a fost exclus din PNL, din cauza „prejudiciilor de imagine” aduse partidului.

Simota, care este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din județ, a dezvoltat afaceri atât în domeniul construcțiilor, cât și în domeniul energetic, câștigând mai multe licitații organizate de Consiliul Județean, în perioada în care a fost consilier județean.

De asemenea, Simota este finanțatorul echipei de fotbal Jiul Petroșani, care în pauza competițională de iarnă a fost retrasă din Liga a treia din cauza datoriilor. Totodată, echipa a doua a clubului, care evolua în liga a patra de fotbal, nu a mai fost programată la meciuri începând cu luna aprilie.

Alin Simota, care a controlat de-a lungul timpului mai multe societăți comerciale, unele dintre ele intrând în insolvență, s-a aflat de mai multe ori în atenția anchetatorilor pentru evaziune fiscală, stopaj la sursă și emitere de file cec fără acoperire.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Victoraș Micula, mașini de sute de mii de euro. Dani Mocanu aproape că l-a lăsat...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale