Fostul ministru Constantin Niță, condamnat la patru ani de închisoare. Decizia nu e definitivă

Fostul ministru Constantin Niță, condamnat la patru ani de închisoare. Decizia nu e definitivă
Publicat: 26/05/2017, 12:05

Instanța a dispus confiscarea a 303.000 lei și menținerea sechestrului. Fostul ministru poate ataca cu apel decizia în termen de zece zile de la comunicarea minutei.

Pe 9 mai, la ultimul termen al dosarului, procurorii au cerut condamnarea lui Constantin Niță la o pedeapsă medie, cu executare. Totodată, procurorii au mai cerut confiscarea a 303.000 lei și 30.000 de euro, dar și menținerea sechestrului și păstrarea cauțiunii de 150.000 de lei.

Fostul ministru al Energiei, Constantin Niță, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență în iunie 2016.

„În cursul anului 2013, Niță Constantin, deputat în Parlamentul României și, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunțător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu. Comisionul a fost pretins de Niță Constantin în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului de municipiu și a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri”, susține DNA.

Comisionul de 5% din valoarea contractului însemna aproximativ 3,4 milioane de lei , bani pe care i-ar fi solicitat atât cash cât și printr-un contract de consultanță fictiv, încheiat de omul de afaceri cu o persoană apropiată lui Constantin Nită, susțin procurorii. În luna iulia a anului 2013, Constantin Niță ar fi primit 30.000 de euro de la omul de afaceri, la un restaurant cu specific libanez, dintr-un hotel din București. De asemenea, prin intermediul contractului fictiv, „reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță Constantin suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014”, explică DNA. Potrivit sursei citate, „sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizației județene de partid, la solicitarea lui Niță Constantin”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase