Fostul primar din Cluj Sorin Apostu rămâne în arest

Fostul primar din Cluj Sorin Apostu rămâne în arest
Publicat: 04/05/2012, 10:41
Actualizat: 30/09/2012, 18:40

Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, judecat pentru fapte de corupție, rămâne în arest, după ce Curtea de Apel Târgu Mureș i-a respins, vineri, cererea de eliberare sub control judiciar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Curtea de Apel Târgu Mureș a respins ca neîntemeiată cererea de eliberare sub control judiciar formulată de apărătorii fostului primar al municipiului Cluj Napoca Sorin Apostu.

Sentința este atacabilă cu recurs în termen de 24 de ore de la pronunțare.

Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu a spus, miercuri, la Curtea de Apel Târgu Mureș, care a judecat cererea acestuia de eliberare provizorie sub control judiciar, că dacă sentința îi va fi favorabilă va respecta toate condițiile impuse.

Atât avocatul Gheorghe Mateuț, cât și Sorin Apostu au susținut că nu există niciun pericol pentru ordinea publică dacă fostul primar ar fi eliberat sub control judiciar sau ca, odată lăsat în libertate, să săvârșească infracțiuni. Ei au invocat „comportamentul procesual pozitiv” avut și au cerut admiterea cererii de eliberare provizorie sub control judiciar.

Totodată, Gheorghe Mateuț a făcut referire la mai multe decizii ale CEDO care au apreciat ca prea lungi perioade de detenție de circa patru luni ale unor inculpați, arătând că Apostu stă deja în închisoare de aproape șase luni.

De cealaltă parte, procurorul DNA a solicitat respingerea cererii ca nefondată, susținând că punerea în libertate a fostului primar ar afecta încrederea în instituțiile statului și ar crea un sentiment de insecuritate socială, intrucât faptele care i se impută lui Apostu au o „rezonanță socială negativă”.

Curtea de Apel Târgu Mureș a respins, în 4 aprilie, ca nefondate cererile fostului primar al municipiului Cluj Napoca, Sorin Apostu, și ale omului de afaceri Călin Mihai Stoia de revocare a mandatelor de arestare preventivă.

Sentința a fost atacată cu recurs de avocații acestora, iar ICCJ a decis, în 13 aprilie, eliberarea lui Stoia sub control judiciar și a respins o cerere similară a lui Apostu. Omul de afaceri Călin Stoia a primit însă interdicție de a părăsi țara.

Următorul termen de judecată de la Curtea de Apel Târgu Mureș este în 14 mai, când va fi reaudiat Călin Mihai Stoia, alături de patru martori, printre care și directorul RATC Cluj, Liviu Neag.

„Dosarul Apostu”, cu numărul 1767/33/2011, având ca obiect principal luarea de mită și în care au fost trimiși în judecată fostul primar din Cluj Napoca Sorin Apostu, alături de Călin Mihai Stoia, Monica Undina Apostu și Aspazia Droniuc, a fost strămutat de la Curtea de Apel Cluj și înregistrat pe rolul Secției penale, pentru cauze cu minori și de familie a Curții de Apel Târgu Mureș în 9 martie.

Sorin Apostu și Călin Stoia au fost arestați preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj. Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă instanța supremă le-a respins solicitările.

De asemenea, Sorin Apostu a cerut să fie eliberat sub control judiciar, dar instanța supremă i-a respins solicitarea.

Potrivit DNA, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influență în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) și primire de foloase necuvenite.

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereș S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participație improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Sorin Apostu a demisionat din funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind înregistrată în 15 februarie la Registratura Primăriei.

Sorin Apostu a susținut, într-o scrisoare deschisă adresată locuitorilor orașului, că după demisia din funcție cariera sa politică și administrativă încetează și că va aștepta ca justiția să își urmeze cursul și să își poată dovedi nevinovăția.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Rețeta perfectă de drob de miel. Puține gospodine știu toate secretele
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii