Fostul șofer al lui Oprescu, directorul economic al Primăriei și alte cinci persoane, arestați

Fostul șofer al lui Oprescu, directorul economic al Primăriei și alte cinci persoane, arestați

Pe lângă șoferul lui Oprescu și directorul economic din Primăria Capitalei, instanța a admis propunerea DNA și a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile și pentru omul de afaceri Claudiu Bengalici și pentru Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae și Florin Șupeală, director general și respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia.

Instanța a dispus și luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, și pentru Romeo Albu.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă, ci poate fi contestată de inculpați, la Curtea de Apel.

Cristian Stanca, fostul șofer al primarului general Sorin Oprescu, omul de afaceri Claudiu Bengalici, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, Florin Șupeală, directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei au fost reținuți, duminică seară, de procurorii anticorupție în dosarul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Conform DNA, Cristian Stanca este suspectat de complicitate la luare de mită (trei infracțiuni), complicitate la dare de mită și trafic de de influență, Ruxandra Petroi Avasiloae, Florin Șupeală și Mircea Constantinescu sunt suspectați de luare de mită, în timp ce omul de afaceri Claudiu Bengalici a fost reținut pentru două infracțiuni de complicitate la spălarea banilor.

Popa este cercetat pentru luare de mită, complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită, două infracțiuni de dare de mită și trafic de influență, iar Albu pentru complicitate la complicitate la dare de mită.

Procurorii DNA spun că în perioada mai-august 2015, Cristian Stanca, împreună cu Bogdan Cornel Popa, director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane din Capitală, a pretins de la patru denunțători, oameni de afaceri, suma de 852.626 de lei, din care au primit echivalentul în lei al sumei de 5.000 de euro.

Astfel, persoana aflată într-o funcție de conducere a fost de acord să vireze din patrimoniul Primăriei în cel al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului (CCPBPB) suma necesară pentru ca această din urmă instituție să achite contravaloarea lucrărilor executate de societatea denunțătoare în temeiul unui contract de prestări servicii.

Totodată, conform procurorilor, în perioada iulie-august 2015, Cristian Stanca, știind că Ruxandra Petroi și Florin Șupeală, în calitate de directori la CCPBPB, fuseseră de acord să primească drept mită suma de 70.000 euro pentru amândoi, de la aceleași persoane denunțătoare, a insistat în mod repetat pe lângă acestea din urmă să achite celor doi măcar o parte din banii promiși. Suma de bani urma să fie remisă pentru ca cei doi să fie de acord cu încheierea și derularea contractului de prestări servicii menționat.

În luna iulie 2015, Cristian Stanca, împreună cu aceeași persoană, a pretins acelorași oameni de afaceri suma de 7.000 euro (cel de-al doilea primind echivalentul în lei), pentru a-i remite lui Mircea Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, lucru care s-a și întâmplat în 12 august, potrivit DNA. Procurorii spun că această sumă de bani a fost cerută de Mircea Constantinescu pentru că a fost de acord să dispună virarea cu prioritate a unor sume de bani necesare achitării lucrărilor executate de firma oamenilor de afaceri la CCPBPB.

De asemenea, în perioada iulie-august 2015, Cristian Stanca, împreună cu aceeași persoană din conducerea Primăriei Capitalei, le-a cerut celor patru denunțători din dosar sume de bani „pe care le-a particularizat la data de 04.08.2015 ca fiind 50.000 euro”, susținând că, prin influența pe care o are asupra lui Sorin Oprescu, îl va determina pe acesta să aprobe virarea către CCPBPB a sumelor necesare achitării către societatea oamenilor de afaceri a lucrărilor executate.

De asemenea, Cristian Stanca le-a spus denunțătorilor că banii vor fi remiși de el primarului Capitalei, mai spun procurorii DNA.

În ceea ce îl privește pe omul de afaceri Claudiu Bengalici, DNA arată că în cursul anului 2014 acesta „a ajutat persoana cu funcție de conducere în aparatul Primarului Municipiului București să disimuleze adevărata natură a provenienței sumei de 6.428.698 de lei, primită în două rânduri cu titlu de mită de la aceleași persoane, creând aparența că între firma pe care o administrează și cea a denunțătorilor au existat relații contractuale care să justifice plata sumei respective, cunoscând că banii proveneau din săvârșirea unor infracțiuni de corupție”.

Bengalici administrează societatea ieșeană Delta Construct Invest.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reținut de procurorii DNA sâmbătă noapte, iar duminică noapte, cu puțin înainte de miezul nopții, magistrații Tribunalului București au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus în arestul Poliției Capitalei. Decizia nu este definitivă și a fost contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel București.

Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din București un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 și 33 la sută din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Potrivit anchetatorilor, primarul general al Capitalei a primit sâmbătă seară, de la șeful unei instituții din subordine, 25.000 de euro, bani ce proveneau de la cei patru denunțători.

Potrivit unor surse judiciare, persoana care i-a adus banii ar fi șeful Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa.

Sorin Oprescu a fost ulterior oprit în trafic, sâmbătă noaptea, iar asupra sa ar fi fost găsită suma de 5.000 de euro din banii primiți ca mită, în timp ce restul banilor ar fi fost găsiți apoi la locuința acestuia, au mai spus sursele citate.

Victor Mocanu, unul dintre avocații lui Sorin Oprescu, a declarat, la scurt timp de la emiterea mandatului de arestare pe numele primarului, că acesta nici nu a luat mita de 25.000 de euro și nici nu a cerut-o.

„Am văzut că se discută că ar fi primit mită un milion de euro. Sunt doar susțineri nereale ale denunțătorului. Domnul Oprescu a dat declarație amplă în fata judedcătorului deși este nedormit de peste 40 de ore”, a spus apărătorul lui Oprescu, precizând că primarul Capitalei nu a fost prins în flagrant.

În referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare a primarului Capitalei, unul din denunțătorii din dosar susține că i-ar fi dat mită lui Sorin Oprescu un milion de euro, în perioada 2013- 2015.

De asemenea, un martor din dosarul lui Sorin Oprescu a declarat la DNA că primarul general primea banii în pungi de cadou, sub o pernă ornamentală de pe o canapea, și își lua măsuri de precauție atunci când primea sume de bani drept mită, folosind inclusiv un aparat pentru bruierea telefoanelor mobile.

În același document se precizează că martorul a afirmat, în declarațiile date în fața anchetatorilor, că Oprescu îi cerea omului său de încredere să fie atent când vine la întâlnirile pentru a da mita, să se deplaseze pe mai multe străzi pentru a verifica să nu fie urmărit.

Avocatul lui Oprescu a infirmat și aceste afirmații.

„Nu s-a găsit aparatul la percheziția care a fost efectuată la domiciliul din Ciolpani. Din nou afirmații nereale ale martorului denunțător, așa cum, deși astăzi (duminică, n.r.) mai bine de jumătate de zi parchetul din această casă a fost scos, căutându-se milionul de euro. Nu s-a găsit nicio sumă de bani”, a precizat avocatul Viorel Mocanu, la ieșirea de la Tribunalul București, după arestarea lui Oprescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...