Fostul trezorier al PSD, la DNA. Mircea Drăghici a fost informat că are calitatea de inculpat: Sunt realmente uluit de decizia de astăzi

Publicat: 24/06/2019, 19:39

Fostul trezorier PSD, Mircea Drăghici, s-a prezentat la DNA, luni dimineață, pentru a fi informat că are calitatea de inculpat în dosarul de delapidare.

Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a fost pus sub urmărire penală în 2 aprilie de procurorii DNA pentru că și-ar fi însușit 380.000 de euro din subvențiile acordate pentru PSD, pe care i-a folosit pentru plata unui imobil. Mircea Drăghici este acuzat că și-ar fi însușit banii de subvenții pentru partid prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil.

„În calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, suspectul ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupe) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării. Concret, data de 10.07.2017, formațiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menționat, iar la data de 18.07.2017, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiți abia la data de 23.08.2018″, se arată într-un comunicat de presă al DNA transmis la acel moment.

DNA a precizat că acest contract avea „un caracter simulat” pentru a-i permite lui Drăghici să folosească banii din subvenții în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parțială în proporție de peste 2/3 a unui imobil.

Mircea Drăghici: Sunt realmente uluit de decizia DNA de astăzi

Fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, a scris luni, pe Facebook, că este „realmente uluit” de decizia DNA de a-i schimba încadrarea în cea de inculpat în dosarul în care este acuzat de delapidare.

„Sunt realmente uluit de decizia DNA de astăzi. Nu există absolut nicio rațiune pentru punerea în mișcare a acțiunii penale, niciun argument sustenabil. Ca și în cazul soției mele, totul pare a fi doar o parte a unei foi de parcurs stabilite în anumite laboratoare. În condițiile în care toți martorii au dat declarații favorabile de la momentul în care am fost numit suspect și până astăzi, nu pot decât să constat cu dezolare că trăim vremuri în care poliția politică e vie și din ce în ce mai puternică.”, a scris Mircea Drăghici.

„Civilii din politică trebuie executați!”. „Am înțeles, să trăiți!”, a conchis fostul trezorier al PSD.

DNA anunță, oficial, că Mircea Drăghici are calitatea de inculpat în dosarul de delapidare

DNA anunță că a pus în mișcare acțiunea penală față de Mircea Drăghici, fostul trezorier PSD, pentru două infracțiuni de delapidare și pentru utilizarea subvențiilor în alte scopuri. Drăghici și-ar fi cumpărat o casă cu subvențiile acordate de AEP partidului.

„În calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe ar fi utilizat sume de bani provenite din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-și cumpăra un imobil. Concret, inculpatul ar fi beneficiat de suma de 380.000 euro, prin care s-ar fi acoperit parțial, în proporție de peste 2/3, valoarea imobilului. Plata din subvenții a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieșea că banii respectivi ar fi plătiți de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului”, arată ordonanța procurorilor DNA.

În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcției de trezorier, Drăghici, împreună cu o persoană din familie, ar negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.

„În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului și persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar și un contract de închiriere între același vânzător și formațiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferența până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvențiile primite de partid). Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 – 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni”, informează DNA, printr-un comunicat de presă.

Potrivit procurorilor, în realitate, întreaga contravaloare a contractului ar fi fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

„După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de formațiunea politică în cadrul căreia inculpatul îndeplinea funcția de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului. Într-un alt context, în aceeași calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării”, mai spune DNA.

Concret, în 10 iulie 2017, formațiunea politică, prin trezorier, ar fi cumpărat autoturismul anterior menționat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiți abia la data de 23.08.2018.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”