FOTO | Tezaur de 400 de monede de argint din secolul al XVI-lea, descoperit pe un câmp din Timiș

FOTO | Tezaur de 400 de monede de argint din secolul al XVI-lea, descoperit pe un câmp din Timiș
Sursă foto: tion.ro
Publicat: 17/05/2022, 11:16

Un tezaur de 400 de monede de argint din secolul al XVI-lea a fost descoperit pe un câmp din comuna Găvojdia, județul Timiș. Monedele au fost descoperite cu ajutorul unui detector de metale. Monedele găsite au fost „bătute începând cu primele decenii ale secolului până la finalul acestuia”, scrie tion.ro.

„Tezaurul monetar medieval târziu de la Găvojdia reprezintă o descoperire deosebită. El este compus din 429 de piese de argint: denari ungurești și groși polonezi, fiind vorba deci de monede de schimb. (…) Stabilirea exactă a tipurilor monetare, a valorii acestora în timpul circulației lor, precum și a momentului îngropării tezaurului va fi posibilă doar după curățarea pieselor de către restauratori și în urma consultării cu un expert în numismatică. În orice caz, acesta se leagă de luptele antiotomane și de cucerirea otomană a regiunii și este posibil ca tezaurul să fi fost îngropat în perioada războiului de 15 ani, la o distanță nu prea mare de cetatea Jdioara”, a spus pentru tion.ro Zsuzsanna Kopeczny, muzeograf la Muzeul Național al Banatului.

Sursă foto: tion.ro

Petru Eugen Bănățean Dunea, autorul descoperirii, a scos singur în jur de 50 de bucăți în prima seară și a anunțat imediat autoritățile

„Nu sunt la prima descoperire, dar cu siguranță la prima de o asemenea anvergură. (…) am lucrat umăr la umăr cu specialiștii de la Muzeul Banatului și de la DJC Timiș și am reușit să cercetăm întreaga zonă și să dezgropăm încă aproape 400”, a spus Dunea.

Ultima dată când a fost descoperit un tezaur asemănător în Timiș a fost în 2006, compus din 416 de denari. Însă, tezaurul de la Găvojdia are o valoare mai ridicată, având monede de schimb poloneze.