Fraude uriașe cu certificatele pentru revoluționari. Cum a luptat la Revoluție un copil de doar 5 ani

Fraude uriașe cu certificatele pentru revoluționari. Cum a luptat la Revoluție un copil de doar 5 ani
Publicat: 21/11/2016, 17:17
Actualizat: 26/03/2019, 01:32

”Din datele transmise de către Secretariatul de Stat pentru Revoluționari, a rezultat că, deși la nivelul instituției a fost realizată o bază de date informatizate, cu ajutorul programului software achiziționat în acest scop, aceasta nu este utilizată, cauza fiind imposibilitatea de actualizare a programului, și, astfel, baza de date nu mai este funcțională. În anul 2015 Corpul de Control al premierului a efectuat verificări la Secretariatul de Stat pentru Revoluționari, în urma cărora, prin Nota de informare nr. 14/I.L./23.01.2015 privind documentarea efectuată în legătură cu situația indemnizațiilor plătite, în perioada 1990 – 2014, urmașilor eroilor-martiri ai Revoluției române din decembrie 1989 și luptătorilor pentru victoria Revoluției române din decembrie 1989, transmisă instituțiilor competente în soluționarea aspectelor expuse, a semnalat unele ‘Erori în baza de date (în format electronic) cuprinzând beneficiarii Legii nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare’, constând în înregistrările din baza de date cuprinzând beneficiarii Legii nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, pentru unele dosare sunt eronate, în fapt persoanele având un alt cod numeric personal decât cel înscris în evidență”, se arată în sinteza publicată, luni, de Corpul de Control al premierului.

Potrivit documentului, inspectorii Corpului de control au descoperit existența unor situații precum deținerea unui certificat de luptător de către o persoană care la data desfășurării Revoluției avea vârsta de 5 ani, schimbarea calității de luptător rănit în erou-martir în cazul unei persoane decedate după 15 ani de la Revoluția din decembrie 1989, din cauze care nu au avut legătură cu aceasta, dar și faptul că în trei dosare au fost identificate documente care prezintă indicii de contrafacere a scrisului.

În perioada 2010 – 2012 a fost acordată suma totală de 777.785.371 lei, pentru „luptător reținut” suma totală de 116.298.094 lei, pentru „luptător remarcat”, suma totală de 593.375.910 lei, iar pentru „urmași”, suma totală de 68.111.367 lei. În aceeași perioada, 2010 – 2012, a fost alocată pentru programe de asistență socială (orteze, proteze și cărucioare, tabere școlare pentru copiii revoluționarilor, materiale sanitare, bilete CFR etc.), suma totală de 1.955.000 lei. În perioada 1992-2014, au fost efectuate, de către casele de pensii, plăți, reprezentând pensii și indemnizații reparatorii pentru urmașii eroilor-martiri și revoluționari, în cuantum total de 3.233.251.163,38 RON.

Totodată, sinteza Corpului de control relevă faptul că în perioada 2013 – 2014 Secretariatul de Stat pentru Revoluționari a distribuit 15.025 cartele magnetice de călătorie gratuită cu metroul în plus față de câte ar fi trebuit să distribuie.

„În perioada 2005-2014, pentru călătoriile efectuate gratuit pe calea ferată de către beneficiarii Legii nr. 341/2004, a fost decontată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, suma totală de 70.407.994,60 RON, aferentă unui număr de 1.096.880 de călătorii”, se mai arată în document.

Premierul Dacian Cioloș l-a demis miercuri din funcție pe Adrian Sanda, secretarul de stat al Secretariatului de Stat pentru Revoluționari, care a fost ridicat de procurori într-un dosar ce vizează acordarea ilegală de titluri de revoluționari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice