GÂNDUL LIVE. Andi Radiu, jurnalist român din Viena: Centrul capitalei este sigilat! / Atacul a fost haotic, forțele de ordine s-au mobilizat în ultima clipă

Redactor:
Silviu Bănilă

Andi Radiu, jurnalist român stabilit în Austria, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre atentatele de la Viena. Potrivit acestuia, centrul Vienei este „sigilat” și forțele speciale au împânzit orașul.

„Atmosfera este foarte tensionată. Viena este practic în haos. Cei care lucrau în centru nu s-au putut deplasa la serviciu, pentru că s-a format un blocaj al transportului local, trenurile care duceau muncitorii în afara Vienei se opresc la marginea Vienei. Tramvaiele au fost deviate, autobuzele.

Autoritățile au făcut numeroase apeluri prin intermediul televiziunilor și cotidianelor la populație să stea în casă, până când va exista siguranță. Viena e împânzită de trupele speciale.

S-a anunțat că unul dintre atacatori nu a fost capturat. Un atentator a fost ucis, alți trei arestați.

Se spune că cel care a fost ucis are 20 de ani și avea cetățenie austriacă, de puțin timp. Era din Macedonia, dacă nu mă înșel. Austria 11-12 ani a fost catalogată drept orașul cu nivelul de trai cel mai ridicat, iar unul din parametri este tocmai siguranța.

Mă refer la evenimente, marile sărbători, Crăciun, Anul Nou, unde sunt milioane de turiști. Dacă securitatea nu și-ar fi făcut datoria, Viena ar fi fost demult sub asemenea atacuri.

Se mândresc că au reușit să reducă riscul unui asemenea atentat. Iată că s-a întâmplat. Sunt discuții pe unele forumuri din Austria, unde se spune că atentatul de aseară a fost anticipat de forțele de ordine.

„Forțele de ordine au fost anunțate, au reușit să intervină”

S-a făcut o comparație cu ce s-a întâmplat în Franța, la Bataclan. Împușcăturile au pornit de la o sinagogă, care era închisă, și focurile au fost orientate către un PUB, unde erau 50 de persoane. De la ora 20.00, restaurantele, PUB-urile vor fi închise, însă, în urma unui lockdown.

Au anticipat din moment ce atentatorii nu au intrat într-un loc cu foarte mulți oameni, deschizi focul și ucizi. Forțele de ordine au fost anunțate, repet, sunt doar supoziții și au reușit să intervină. În momentul în care atentatorii au văzut că sunt înconjurați de forțele speciale, au început să tragă haotic.

Victimele au fost atinse de gloanțe în PUB, restaurant, în apropierea restaurantelor. Oricât de bine organizată s-ar spune că a fost această acțiune, ea nu a fost eficientă.

Între a trage focuri haotic și o planificare adevărată, vă dați seama că ar fi intrat într-un loc cu mulți oameni.

„Unul dintre atentatori a fugit”

În jur exista un PUB cu 50-60 de persoane, ar fi fost un măcel. Imediat după ce s-a anunțat că atacurile au început în jurul acelei sinagogi, rabinul a spus că nu crede că vorbim despre un atac asupra sinagogii, deoarece era închisă, luminile erau stinse. E anormal să crezi că s-ar fi organizat un asemenea atentat. Trăgeau, plecau, sănătate. Nu cred că era o chestie pur antievreiască.

Unul dintre atentatori a fugit. Nu am înțeles de ce tocmai în Cehia. S-a vorbit despre Cehia. Nu s-au dat amănunte, dar încercăm să le punem la cap la cap. Un unchi de al meu a spus că se fac controale suplimentare la vamă. Controlul se face și din Austria către trecerea spre Ungaria.

Mă gândeam că autoritățile vor da un raport, date exacte. Au dat un bilanț confuz. Au spus de 20.000 de video-uri…Nimic concret. Au aruncat pastila cu Cehia. În momentul de față e conferința de presă a cancelarului Kurtz.

„Centrul Vienei este sigilat”

Măsurile în centrul Vienei… Nu ai ce căuta. Controale sunt la intrările din toate părțile. Centrul este sigilat în momentul de față.

Am copilul care e la liceu, a plecat la 8.50 la cursuri, pentru un training pentru cursurile online, dar după o oră i-a trimis acasă. Sunt mulți care vin chiar din centru, nu au putut să vină. Transportul era oprit. Metroul, tramvaiele sunt oprite în zona respective. În centrul Vienei, toate școlile au fost închise. E normal, ne reactualizăm de pe o oră pe alta, cu tot ce se întâmplă”, a declarat jurnalistul român la Gândul Live.

Gigi Becali dă lovitura mult aşteptată la FCSB. O fostă câştigătoare a Ligii Campionilor a...
ULTIMA ORĂ. Tragedie în muzica românească. Îndrăgitul cântăreț a fost găsit mort
FOTO. Antonia a pozat într-un costum de baie, dar fanii au distrus-o pentru că e...
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Oficialii Moderna au recunoscut. ce se întâmplă cu injecţia lor: 'Dezvoltăm un alt vaccin'
Principalul consilier medical din Franţa: Noile tulpini de coronavirus echivaleză cu o nouă pandemie
BANCUL ZILEI – Cu nimfomana la psihiatru
Doi giganți farmaceutici mondiali renunță la dezvoltarea vaccinurilor anti-Covid din cauza rezultatelor slabe
ULTIMA ORĂ. Tragedie în muzica românească. Îndrăgitul cântăreț a fost găsit mort
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Detaliul extrem de CONTROVERSAT din imaginile cu Pământul dezvăluite recent de NASA
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Ce au voie românii să filmeze în spațiul public, de fapt. 4 situații de care...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Avertisment pentru persoanele deja vaccinate! Este BREAKING NEWS
Gina Pistol, într-o rochie mulată, în luna a șaptea de sarcină. Cât de mult s-a...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Zona din Bucureşti unde lucrau peste 100.000 de oameni pe care pandemia a transformat-o total...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide