GÂNDUL LIVE. Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE: „Guvernul Orban va pica!” / „Avem un deficit grav de democrație”

GÂNDUL LIVE. Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE: „Guvernul Orban va pica!” / „Avem un deficit grav de democrație”
GÂNDUL LIVE. Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE: „Guvernul Orban va pica!” / „Avem un deficit grav de democrație”
Publicat: 13/08/2020, 13:24
Actualizat: 13/08/2020, 15:12

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a declarat, la GÂNDUL LIVE, referitor la eventualitatea organizării alegerilor locale, respectiv parlamentare, că, atât timp cât va fi pandemie, avem un deficit grav de democrație și oamenii nu vor putea merge nestingherit la vot, de teama infectării. Totodată, fostul premier este ferm convins că moțiunea de cenzură va aduce de la sine căderea Guvernului Orban. „Ce punem în schimb?” se întreabă însă liderul ALDE. 

„Da, dar eu ca om politic am obligația să atrag atenția că aici nu avem de a face doar cu o problemă medicală, sanitară, e și o problemă politică foarte serioasă, legată de modul de desfășurare a alegerilor. Avem deja un deficit grav de democrație, în condițiile în care campania electorală nu se va putea desfășura. Adunări care nu pot să depășească 50 de persoane. Temerea celor care fac campanie electorală, ca să nu mai vorbesc de ce se va întâmpla în ziua votului.

Riscăm ca reprezentativitatea să fie foarte mică. Haideți să ne imaginăm ce se va întâmpla acum. Ce reprezentativitate va avea primarul general, consilierii generali, consilierii de sector?

„Pledez pentru amânarea alegerilor, până când vor putea fi organizate cu adevărat liber”

Problema cea mai serioasă este modul plin de constrângeri în care va trebui să se desfășoare campania electorală. Eu sunt unul din cei care pledez pentru amânarea alegerilor la o dată la care restricțiile să fie ridicate, votul să se poată desfășura nestingherit, un vot cu adevărat liber, la care să vină atât cei tineri, cât și cei în vârstă. Au tot dreptul să fie precauți.

Prin urmare înainte de alegeri clasele vor trebui pregătite, dezinfectate. Nu cred că pot fi făcute derogări, nu ne jucăm cu sănătatea. Până în momentul de față nu există niște reglementări, elaborate de guvern. Funcționează într-un haos, va pasa problema autorităților locale. Trebuie să știe care sunt regulile, normele. Am pledat pentru descentralizarea acțiunii de combatere a epidemiei.

Tăriceanu: Coronavirusul, folosit ca „joc politic”

Guvernul folosește epidemia de coronavirus în jocul politic. Președintele nu mi-a spus nimic, nimic, doar banalități. Nu se poate! Președintele trebuie să spună ceva. Cam așa se întâmplă și cu guvernul Orban, care găsește foarte frecvent motive. Efectiv sunt îngrijorat cu școala, sunt tată de băiat. Formulele de școală online le-am experimentat în prima parte a anului și vă spun clar că nu funcționează. De unde vor scoate clase pentru toți elevii? Unde o să îi ducă? Guvernul ar trebui să dea niște soluții orientative.

Sigur că apropierea alegerilor face în mod natural o polarizare a opiniilor. Partea proastă este că președintele, care ar trebui să fie factorul echidistant, el este un agent electoral pentru PNL.

Până la urmă vor deconta și președintele și partidul de guvernământ tot acest haos pe care îl creează.

PSD are 202 parlamentari, împreună cu parlamentarii ALDE și PRO ROMANIA am fi la limită să facem cele 233 voturi necesare moțiunii. UDMR are un rol foarte important, probabil hotărâtor, există riscul să avem câteva absențe în rândul celor despre care vorbim. Nu am vorbit cu președintele Kelemen, în mod normal ar trebui să discute cei care vor fi inițiatorii.

Eu cred că se vor strânge voturi pentru ca guvernul să cadă, toți parlamentarii ALDE vor vota. Dar ce punem în loc? Soluția nu e foarte complicată. Nu e timp pentru un guvern de coaliție, nu e momentul ca cei de la PSD să revină la guvernare. Trebuie să organizăm alegerile în cel mai scurt timp, va fi principala misiune. Nu programe economice elaborate.

Nu uitați că apoi trebuie organizate și alegerile parlamentare. Trebuie să ne gândim care e cea mai bună soluție ca să ieșim dintr-un blocaj politic. Nu este vorba de o retorică de stânga, când vorbim de transformarea epidemiei în subiect electoral. Astea sunt lucruri în afara retoricii ideologice. Dvs. spuneți că logica e să vină alt partid la putere. Eu cred că totuși alegerile, de bine de rău, trebuie să rămână libere.

Chestiunea este alta. Orice guvern care mai are două luni până la alegeri nu mai are legitimitatea necesară pentru a adopta măsuri ample. El trebuie să aibă o misiune bine conturată, organizarea alegerilor. Să adopte programul în Parlament. Validat de cetățeni, pentru a conduce țara, pentru a avea un guvern pe deplin legitim. Nu poți lăsa un guvern incapabil să guverneze!

„Guvernul Orban va pica”

Guvernul Orban va pica la votul care va avea loc. Am văzut și îngrijorarea celor de la PNL, care nu a fost ascunsă, l-am văzut inclusiv pe președinte. Mă rog, dacă ceea ce spuneți, a scăpa de sub control, înseamnă a nu mai avea guvernul meu, președintele nu are acest rol de a avea guvernul lui, trebuie să ia act de dorința cetățenilor. Președintele în funcție nu trebuie să-și pună un premier după criterii subiective.

Să vă spun ceva. Dacă dăm la o parte scorul la care ați făcut referire, de îmbolnăviri, guvernul a intrat pe linie dreaptă cu organizarea alegerilor. Nu pot să îmi imaginez că școlile încep pe 14 septembrie și nu organizăm alegeri pe 27 septembrie. Dacă situația se va deteriora, cred că va veni un moment chiar și pe ultima sută de metri trebuia luată o decizie curajoasă, pentru amânarea alegerilor. O logică elementară. Tare mi-e teamă că în următoarele zile numărul de îmbolnăviri va continua să scadă…

GCS, ceilalți, văd că funcționează într-o frăție foarte bună. Părerea mea e că variația la bilanț față de ziua de ieri nu este semnificativă, practic e un oarecare platou al acestor cifre. Eu nu pot să consider că aceste cifre sunt cu fiabilitate 100%.

Situația cu clanurile interlope este clar scăpată de sub control. Mi se pare rușinoasă acțiunea poliției, de a însoți toate manifestările care au avut loc odată cu uciderea acelui lider interlop. Poliția trebuia să intervină, nu spectacolul pe care l-am văzut, cu pelerinaj acolo…Oribil. Până la urmă poliția le-a acordat asistență și ei să își vadă de treabă mai departe. Problema e și a Poliției și Ministrului de Interne, dl. Vela. Unde s-a mai pomenit acest spectacol? Au dat impresia de o coabitare”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea de la Mangalia care a întrebat dacă tânărul mort în...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu! Lovitură năucitoare: Ajunsese să...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Adevărul despre carnea de pui. Ce s-a descoperit n laboratorul UE
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
O nouă specie de furnică, numită după Lord Voldemort din seria Harry Potter