GÂNDUL LIVE. Cazul Emi Pian | Bogdan Berechet, șeful Poliției Capitalei: „Vă asigur că ținem lucrurile sub control” / Andrei Dumitrescu, jurnalist Gândul.ro: „Polițiștii se confruntă cu o situație foarte complexă. A fost o lovitură de PR”

GÂNDUL LIVE. Cazul Emi Pian | Bogdan Berechet, șeful Poliției Capitalei: „Vă asigur că ținem lucrurile sub control” / Andrei Dumitrescu, jurnalist Gândul.ro: „Polițiștii se confruntă cu o situație foarte complexă. A fost o lovitură de PR”
GÂNDUL LIVE. Cazul Emi Pian | Bogdan Berechet, șeful Poliției Capitalei: „Vă asigur că ținem lucrurile sub control” / Andrei Dumitrescu, jurnalist Gândul.ro: „Polițiștii se confruntă cu o situație foarte complexă. A fost o lovitură de PR”
Publicat: 05/08/2020, 13:02
Actualizat: 05/08/2020, 14:49

Cazul uciderii liderului interlop Emi Pian a fost dezbătut, la GÂNDUL LIVE, de Andrei Dumitrescu, jurnalist Gândul.ro, Bogdan Berechet, șeful Poliției Capitalei și Florin Vîlnei, liderul SED LEX.

Bogdan Berechet, șeful Poliției Capitalei, ne asigură că suntem în siguranță

„Vreau să vă asigur că Poliția Capitalei are capacitatea operațională de a ține lucrurile sub control. Au fost constituite dispozitive speciale, formate atât din polițiști, luptători, precum și din jandarmi. Încă de la momentul producerii evenimentului am dispus suplimentarea efectivelor.

Tot ce a fost în seara zilei de ieri într-un singur filtru au fost descoperite cinci persoane care aveau obiecte interzise în mașină.

Aseară, punctual, a fost strict pe zona Giulești, am găsit arme albe la un conducător auto. Dvs. plecați de la evenimentul întâmplat în dimineața zilei de 4 august, când o persoană și-a pierdut viața.

București este o capitală sigură, nu ne este teamă, suntem pregătiți să intervenim în orice moment. A fost vorba de un conflict spontan, dintr-un spațiu privat, care a continuat la ieșire. A fost întocmit dosar penal. Vă mai asigur că tot ce înseamnă activități ale acestor elemente, care încalcă legea, sunt monitorizate.

Revin și vă asigur că tot ce înseamnă sunt monitorizate atent de către noi, structurile centrale ale Poliției Capitalei. Locurile acestea se schimbă, sunt monitorizate, dar în același timp menționăm că își schimbă permanent locurile.

Fiecare persoană are dreptul să spună ce vrea. Cine greșește va plăti. În acest moment nu avem informații despre polițiști implicați. Dar am transmis toleranță zero față de asemenea elemente. Cea mai mică identificare a unui asemenea aspect a fost eliminat imediat.

Vă garantez că acea locație există pe itinerariul de patrulare, vorbim de secția 20. Odată vizual, în același timp mai avem și polițiști care nu trebuie să stea la vedere.

Vă asigurăm că monitorizăm orice fel de intenție.

Vă asigur că avem resursele să monitorizăm toate aceste live-uri de Facebook. Vom desfășura activități în consecința celor transmise de acești indivizi pe toate canalele de comunicare.

Suntem vizibili, s-a demonstrat în ultimele zile. Vă garantez că au fost identificați, nu a fost simplu, suntem și noi oameni și avem tot ce putem gestiona la nivel de obținere de informație, este o muncă asiduă în spate.

Fiecare persoană are dreptul să spună ce vrea. Eu cred că faptele vor vorbi, asta s-a observat și în această dimineață. Desfășurăm o activitate cu 37 de percheziții, pe contrabandă de țigări, așa cum ieri au fost obținute 11 mandate de arestare pentru infractori din zona Ferentari.

Deși a fost o perioadă grea în pandemie, în continuare se muncește foarte mult. Mare parte din indivizi din acele zone fac parte. Avem puterea de a gestiona acest lucru.

Categoric prin ceea ce face și ce se va face, vă asigurăm că îi vom pune la respect. Revin vizavi de acel eveniment: A fost un conflict spontan, vă asigur că dacă aveam cunoștințe de o răzbunare, interveneam și nu se mai ajungea la un asemenea eveniment. Lăsați faptele să vorbească”, a declarat Bogdan Berechet la GÂNDUL LIVE.

Andrei Dumitrescu, jurnalist GÂNDUL.RO: Polițistii se ciocnesc de o situație foarte complexă / Resursele pe care se luptă clanurile, tot mai mici din cauza crizei economice

„L-am ascultat și eu pe domnul Berechet. Din păcate nu cred că este dornic să vorbească despre ce se întâmplă la Poliție și nu numai la Poliția Capitalei. Cred că a uitat să spună că la nivelul Poliției Capitalei funcționează un Serviciu specializat în Anihilarea Grupărilor Infracționale, care numără câteva zeci de polițiști, care asta trebuie să facă, să obțină mandate de arestare. La nivelul acestui serviciu, există și o componentă de monitorizare pe internet. Toată ziua stau la căști.

Având în vedere că nu au reușit să prevină în niciun fel o mulțime de evenimente violente care au avut loc, mie nu mi se pare că ascultă pe cine trebuie.

Ei se ciocnesc de o situație foarte complexă. Asistăm la un conflict spontan, un anonim îl înjunghie pe Emi Pian, un personaj legendar. A fost un exercițiu de PR. Puștiul a avut un scandal cu cineva, l-a înțepat în picior, ca să se laude că l-a tăiat pe Emi al lui Pian.

Mulți au plecat în străinătate, a fost starea de urgență, dar și-au cheltuit banii pe care îi strânseseră afară. Cei de la care luau, precum Florin Salam, au fost înregimentați de alți interlopi. Mulți dintre cei de la care câștigau, mulți erau din Horeca, ori industria este la pământ.

Noi credem că acele cuțite nu circulau cu ele și în zilele precedente? Mai este o componentă foarte importantă. Ne apropiem de campania electorală. Nu mai este un secret, mai ales când vorbim de Primărie, clanurile devin foarte importante. Diferențele sunt și de câteva voturi și acești oameni sunt foarte importanți pe stradă, să fie acolo – aceste clanuri infracționale sunt importante când vine vorba de voturi… Persoane precum dl. Berechet sunt numite politic.

Cu ani în urmă erau diverse personaje, care ajungeau la penitenciar. Dacă dăm înapoi, vedem că unii dintre ei reveneau acasă, chiar de alegeri, pentru că aveau nevoie de ei pe stradă.

Eu cumva îl înțeleg și pe dl. Berechet. El e într-o situație îngrozitoare. În subordinea lui sunt niște oameni care nu își fac treaba cum ar trebui. Polițiștii vechi au ieșit la pensie. Nu mai există acea vreme în care polițistul chema la el un personaj cu potențial violent și stăteau de vorbă. Oamenii aceia nu mai lucrează…Măsurile de coerciție…pe care nu le aplică. Câte dosare sunt în derulare, asta l-aș întreba pe dl. Berechet?

Clanul Vancica – sunt niște băieți care nu pot da nicio palmă nimănui.

Despre cazul Bebino: Joe e în arest, cel care l-a înjunghiat pe Bebino. Dosarul nu e finalizat. El e izolat de societate. Numai că Bebino , victima, lăsat acasă, din motive umanitare, a luat moțului copilului, a făcut botezul în curte.

Polițiștii au fost autoritari cu un nebun care avea o foarfecă la hotel și cu unul care s-a aruncat de la balcon.

E limpede acum că avem de a face cu niște infractori experimentați. Nimeni nu iese din casă. Dar e previzibil că „Pianiștii” vor reacționa, pe limba lor e firesc să facă ceva. Dar nu cred că vor acționa acum. Spontan o să fie și atunci. Unul din clanul Pian o să se întâlnească pe stradă…Poliția nu are timp să se profesionalizeze, iar în al doilea rând urmează o criză financiară, va fi o presiune pe o resursă din ce în ce mai mică, în zona clanurilor interlope.

Este un exercițiu de PR, pe care ei l-au înțeles foarte bine. Emi Pian a fost ironic în live-ul pe Facebook despre poliție. Cine să intre în casă peste el? A vrut să spună că polițiștii nu sunt buni de nimic. Părerea mea. Acum nu mai putem să îl întrebăm, să ne explice”, a spus Andrei Dumitrescu la GÂNDUL LIVE.

Florin Vîlnei, liderul SED LEX: Mă întreba cineva… DIICOT-ul ce face?

Îl ascult zilnic pe șeful Poliției…Ce spunea antevorbitorul nostru avea perfectă dreptate. Finanțarea nu se face corespunzător, ne pierdem resursele pe zi ce trece. Noi rămânem cu Logan-urile și vedem ce ne înconjoară pe stradă.

O spun de mult timp, avem nevoie de oameni cărora să le dăm o stabilitate în carieră. Nimeni, niciodată nu mi-a garantat că în 20-30 de ani mă pot pensiona cu o siguranță.

E o chestiune de alegere, dar spun un lucru…Meseria asta trebuie să țină de vocație, cine te recomandă, ce calități ai. E foarte complicat să fii polițist. Atât timp cât nu ai resurse…E foarte complicat. Când autoritatea este slăbită.

Nu sunt oameni cumpărați de aceste grupări interlope. Întrebarea a fost prea brutală. Că există anumite relații de prietenie în anumite zone, probabil, nu vă contrazic, dar nu la nivel general.

Influența acestor băieți, interlopi, se rezumă la bani. Până la urmă evenimentul ăsta e cercetat prin poliție de către Parchetul Tribunalului București. Mă întreba cineva DIICOT-UL CE FACE?

Noi încercăm să documentăm, ne batem cu pârghiile. Orice act de urmărire penală pe care îl face polițistul, dacă nu are delegare de la procuror, actele sunt lovite de nulitate.

Probabil că se știa că acolo se organizează jocuri de noroc. Dar dacă nu am competență nu am cum să fructific informația. Din discuțiile purtate cu colegi: s-au făcut informări, cine nu a luat măsurile respective, nu știu. Vă aduceți aminte acum câțiva ani când spuneau de companii, SRI-ul făcuse sute de note informative.

Munca informativă se face prin culegerea de date și informații. Oamenii ăștia strângeau probatoriu și când acesta putea fi transformat într-un rechizitoriu, mergeau spre instanță. La momentul ăsta ce facem?

Vom resimți cu toții nesiguranța. Dacă nu avem ordine publică, nu mai putem discuta de nimic. Nu că suntem noi mai isteți. Resursele sunt mai puține, crizele vin una peste alta, deplasarea este tot mai greoaie din cauza pandemiei. Resursa este tot mai mică pentru acești indivizi. Cum ne putem apăra? O să avem probleme”, a declarat Florin Vîlnei la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee