GÂNDUL LIVE. Claudiu Catană, președintele TLDE, copreședinte ALDE București: „Cred că trebuie întețite controalele” / Despre măsurile economice: „Sunt foarte multe bâlbe!”

Redactor:
Silviu Bănilă
GÂNDUL LIVE. Claudiu Catană, președintele TLDE, copreședinte ALDE București: „Cred că trebuie întețite controalele” / Despre măsurile economice: „Sunt foarte multe bâlbe!”
GÂNDUL LIVE. Claudiu Catană, președintele TLDE, copreședinte ALDE București: „Cred că trebuie întețite controalele” / Despre măsurile economice: „Sunt foarte multe bâlbe!”

Claudiu Catană, președintele TLDE și copreședintele ALDE București, a discutat, la GÂNDUL LIVE, despre măsurile luate de autorități pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, dar a punctat și subiectul sensibil al relansării economice, unde a constatat „multe bâlbe” ale actualului guvern.

„Am urmărit cu atenție imaginile și îmi vine în minte un singur aspect. În luna martie, aprilie, când eram în stare de urgență, armata era în stradă, străzile erau goale.

Nu acesta e sensul. Cred că trebuie întețite controalele, ar trebui suplimentate efectivele de ordine și siguranță publică și o responsabilitate civică din partea cetățenilor și din partea agenților economici, ei sunt organizatorii unor astfel de evenimente.

„Exemplele negative vin chiar de la guvernanți”

Exemplele negative vin chiar din partea guvernanților. Oamenii însă trebuie să respecte regulile. În primul rând prin puterea exemplului. Anormalul a venit doar din partea celor care au încălcat aceste reguli.

S-a rupt un fir important, când tu un premier încalci regulile. Tinerii și cei care nu procedează corect… prevenirea și informarea asupra măsurilor este principala chestiune.

Cei care organizează aceste evenimente trebuie să se asigure că sunt respectate normele.

Nu sunt în măsură să evaluez dacă amenda este mică sau mare. Mai sunt și alte măsuri suplimentare, cum ar fi suspendarea activității pentru o perioadă. Nu cred că e o soluție aceea de a închide agenții economici sau după ora 22.00, pentru că unele imagini erau din timpul zilei.

Ar trebui controale mai dese. Cred că tot în mâna autorităților este cheia de a responsabiliza cetățenii.

Și agenții economici trebuie să dea dovadă de responsabilitate mai mare.

„Nu avem un program național de testare”

În aprilie erau 300 de persoane pozitive din 3000, astăzi scara este mai mică, nu mai mare, un aspect care nu mă îngrijorează.

Tot legat de testare: nu avem un program național, o testare extinsă la nivelul populației, pentru a-i separa de cei care au virusul de ceilalți.

Trebuie testată întreaga populație. În momentul de față cei de la guvern nu sunt preocupați de acest lucru. Văd că nu se dorește…Ar trebui să lucreze mai mult cu autoritățile locale.

Vă dau un exemplu: văd Primăria Capitalei, care e tot timpul cu un pas înaintea guvernului. Săptămâna trecută s-a aprobat un program prin care Primăria testează gratuit toți locuitorii din București care pleacă în afară. Autoritățile locale trebuie implicate mai mult. Sunt multe chestiuni în care rezultatele ar fi mult mai bune, dar din păcate unii privesc din punct de vedere politic aceste lucruri.

Banii de la UE, foarte importanți. Nu avem însă un plan de relansare economică

Sunt foarte importanți acei bani, de la UE, pentru a redresa economia. Acei bani vor veni din 2021. Ce facem astăzi? De ce nu am făcut acum 3 luni de zile? Nu văd un program coerent, de relansare economică, văd doar povești electorale.

Sunt drepturile noastre acei bani, cum avem și responsabilități. Avem IMMInvest, un eșec complet, nefuncțional. Am mulți prieteni care s-au împotmolit, nu au putut accesa banii.

Nu văd din partea guvernului să vină cu un program clar de relansare economică. Vreau să vă dau câteva exemple: sunt foarte multe bâlbe, nu mai știi ce să înțelegi. Discutam despre terase – sunt complet neglijați acești patroni. Foarte multe restaurante nu au terase, cele cu terase nu pot susține chiria doar din terase. În primul rând trebuie să îi susținem economic să deschidă. Să le subvenționăm chiria, să-i ajutăm, să facem o infuzie de capital în economie, în lucrări publice, transport, nu doar în restaurante. Cheia este tot la guvern”, a declarat Claudiu Catană la GÂNDUL LIVE.

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
Doliu uriaș în România. Un nume celebru a murit la Terapie Intensivă, răpus de Covid-19
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Prăjitură cu mere și scorțișoară, făcută cu foi de casă. Durează foarte puțin și e...
VIDEO Misterul din deşert: Artă sau OZN? Un obiect bizar a fost descoperit în mijlocul...
OZN sau operă de artă? Controversele unei descoperiri ciudate din mijlocul deșertului
Școala on-line în București, ora de dirigenție: 'Diriga, mama e prostituată' Câți bani câștigă pe...
Raluca Pastramă l-a înșelat pe Pepe! Dovezile depuse de artist la Tribunal: „Am fost informat....
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
Cum au reușit cercetătorii, de fapt, să găsească vaccinul miraculos. Ce descoperire uriașă au făcut
Pensii MAI MARI cu 46% și alocații DUBLATE! Anunțul oficial al ministrului Economiei
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Motivul pentru care un român a renunţat la viaţa într-unul dintre cele mai mari oraşe...
Oana Zăvoranu, enervată de Connect-R după ce i-a luat apărarea Oanei Roman. A dat de...
×
Inchide