GÂNDUL LIVE. Daniel Băluță, primarul Sectorului 4: „Venim cu măsuri energice de prevenție a coronavirusului” / Cum vor fi testați bucureștenii de Covid-19

Publicat: 30/03/2020, 12:40
Actualizat: 30/03/2020, 15:44

Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, a vorbit la GÂNDUL LIVE despre măsurile de prevenție a coronavirusului și viitoarea testare a bucureștenilor pentru Covid-19.

„Din punctul meu de vedere, scenariul 4 presupune ca măsurile de prevenție trebuie intensificate. Am început o amplă operațiune de dezinfecție, realizată la nivelul tuturor scărilor de bloc din sectorul 4. Vom începe să implementăm dispozițiile ordonanței militare și vom distribui către cetățenii Sect 4 dezinfectanți.

Noi folosim o substanță biodegradabilă, vă spun că sunt medic, nu substanțe pe bază de clor. Oamenii s-au bucurat că am dezinfectat. Probabil că vom schimba multe lucruri după ce scăpăm de covid. În acest moment critic avem nevoie de măsuri energice, chiar dacă ar trebui să contribuie și alți oameni la acest demers.

Trebuie să reușim măsuri energice de prevenție. E un lucru bun și pentru dvs și pentru oricine trăiește aici. Nu așteptăm de la nimeni să facă în locul nostru. Profesia de medic m-a determina să îmi dezvolt răbdarea. Oamenii s-au conformat în majoritate covârșitoare. Excepțiile sunt sancționate drastic! Zilnic, chiar dacă amenda e mică, dăm amenzi de peste 30.000 de lei, chiar dacă amenzile sunt de 50-100 lei.

Cei mai mulți oameni se conformează. Aș vrea să dau câteva lămuriri. Am discutat cu dl. prof. Streinu Cercel are legătură cu un studiu proactiv. E vorba de 2 teste pe care ar trebui să le facem: unul evaluează dacă omul testat a fost sau nu infectat, iar celălalt evaluează dacă este în momentul de față infectat. Nr de oameni din eșantion este la 10.500, evaluați în funcție de 2 criterii: locație și vârstă. Testarea va începe undeva miercuri sau joi.

E o măsură proactivă, pentru că se dorește a se afla care este mersul virusului în comunitate. Odată cu identificarea acestui mers, pot fi identificate focare la nivelul comunității. Să zicem o stradă, unde trebuie să luăm anumite măsuri.

Dacă discutăm de 10.500 de teste, dacă împărțim la 6 sectoare, vin 1.500 de subiecți ca și medie pe fiecare sector. În sectorul patru sunt 237 de străzi, numărul oamenilor este rezonabil. Nu înseamnă o aglomerare sau nerespectarea unor norme.

Cu tristețe vă spun că avem cazuri sociale, unii oameni care nu mai au bani pentru alimente. Așa ceva nu trebuie să existe în România. Începând de mâine ajutăm concret aceste familii în primul rând cu bani, pentru că ei știu mai bine de ce au nevoie zilnic. Vorbesc despre un număr de 50 de familii până acum, oameni fără proprietăți, fără job, cu doi copii, care nu au nimic de pus pe masă. Comunitatea îi va sprijin în acest sens!”, a declarat Daniel Băluță la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”