GÂNDUL LIVE. Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6: „Intenția noastră este ca votul din 27 septembrie să se deruleze în siguranță deplină”

GÂNDUL LIVE. Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6: „Intenția noastră este ca votul din 27 septembrie să se deruleze în siguranță deplină”
GÂNDUL LIVE. Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6: „Intenția noastră este ca votul din 27 septembrie să se deruleze în siguranță deplină”
Publicat: 18/08/2020, 12:41
Actualizat: 18/08/2020, 14:10

Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6, i-a asigurat pe cetățenii din sectorul pe care îl administrează că scrutinul pentru alegerile locale din 27 septembrie se va desfășura în condiții optime de siguranță medicală, în contextul crizei Covid-19. Edilul a criticat însă, la GÂNDUL LIVE, guvernul Orban, pe care îl consideră „incapabil” să gestioneze epidemia.

Despre scandalul privind falsificarea semnăturilor la Sectorul 5: „Pot să accept varianta colegului meu, Daniel Florea…”

„Doamna Zeicescu, vreau să vă spun că la nivelul organizațiilor de partid există foarte mulți membri implicați în aceste activități. Nu știu exact unde este făcută acea filmare și care este scopul, ce pot să spun este că, spre exemplu, la nivelul Sectorului 6, când am scos colegii pe stradă, la semnături, se formau cozi.

La nivelul Sectorului 5 pot să accept și varianta pe care colegul meu, Daniel Florea, a explicat-o, pentru că acolo există o bătălie politică pe mai multe fronturi, cu arme neconvenționale și se pot întâmpla și astfel de lucruri.

Nu este pentru prima dată. E o provocare. Nu cred că cel care filmează a făcut-o cu bună intenție. Fiecare persoană care își asumă lista pe care o predă, acceptă prevederile legale în vigoare.

Își asumă și răspunderea pentru ceea ce e pe acea listă. Nu răspunde primarul, pentru ceea ce greșește un subordonat sau cineva care colectează semnături pentru candidatura respectivă.

În subsolul fiecărei liste, există o notă cu prevederile legale. Nu poate veni cel care a făcut acea filmare că s-a apucat să strângă semnături să falsifice și a semnat pentru autenticitatea lor. Implicarea primarului Daniel Florea a fost cât se poate de corectă, era obligatoriu să iasă cu acest mesaj, după filmare.

Nu am avut curiozitatea să întreb ce s-a întâmplat acolo. Repet, fiecare persoană care e implicată în această activitate, răspunde pentru ceea ce face. Cel care semnează pentru autenticitatea lor răspunde conform legii.

Digitalizarea trebuie făcută cu respectarea strictă a prevederilor legale. Când o persoană cere copie dupa cartea de identitate, aceasta poate fi folosită în scopul fraudării alegerilor. Când merg la secția de votare unde am domiciliu, persoana care validează CI-ul face exact ce fac aceste softuri pe care partidele politice le pun la dispoziția simpatizanților, fotografiază cartea de identitate. Dacă îmi spuneți că așa funcționează strângerea de semnături, mi-e greu să cred că acolo ar fi ceva legal.

Măsuri suplimentare de protecție medicală pentru scrutinul din 27 septembrie

Înainte de toate, aș vrea să vă spun că am avut o ședință a comitetului local pentru situații de urgență Sect.6 pentru suplimentarea măsurilor de protecție, pe durata scrutinului electoral din 27 septembrie 2020. Vom da tuturor participanților la scrutinul electoral măști de protecție, mănuși de protecție și dezinfectant individual, astfel încât cel care vine la secția de votare să o facă în deplină siguranță.

Dacă nu vom asigura un proces electoral corect din punct de vedere sanitar, vor putea fi contestate aceste alegeri, pentru că oamenii vor reclama că nu pot participa. Trebuie să recunoaștem că foarte mulți dintre ceri care vor să vină la secția de votare nu au bani să își cumpere mască, dezinfectant, mănuși.

Omul parcurge un spațiu închis, unde stau 14-15 oameni permanent, expunerea este extrem de mare. Ca să evităm orice problemă, intenția noastră e ca să distribuim aceste echipamentede protecție dintr-un cort special amenajat.

Intenția noastră e ca votul să se deruleze în siguranță deplină. E mesajul pe care noi suntem obligați să-l transmitem. Nu doar că legea le reglementează, ci pur și simplu pentru a da posibilitatea pentru ca scrutinul electoral să se deruleze în condiții corecte.

Noi am spus, am susținut de mai multe ori, guvernul României prin M.S, MEC, trebuie să implementeze un regulament-cadru pentru începerea școlii la 14.09, văd că se încearcă găsirea unor intenții, dar la nivel local cel puțin în București, astfel încât activitatea educațională să se deruleze în siguranță. Noi asigurăm echipamentele necesare, dar vrem să asigurăm inclusiv echipamentele periferice, astfel încât procesul educațional, dacă se va derula în scenariul 2, respectiv jumătate în clasă, jumătate acasă, acest lucru se va derula corect. Nu doar copiii din familiile defavorizate au nevoie de tablete, ci vizăm și familiile cu copii mulți. Avem și profesori care au nevoie de laptopuri.

Eu nu vreau să caut nod în papură, dar nu am văzut din cei 240.000 de profesori, undeva sub 30.000 au cunoștințele necesare să utilizeze echipamentele de acest tip.

Ce se întâmplă cu cei care locuiesc în localități mai mici, unde nu au tehnologia din orașele mari? E nevoie de colaborare între autoritățile locale și cele centrale, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Nu mi s-a cerut nicio părere. Dar știți cum e…speranța moare ultima, sper ca guvernul să vină cu măsuri coerente. Pentru implementare îi asigur pe toți părinții, votanții din sectorul 6 că Primăria va face tot ce trebuie ca acest proces educațional și scrutinul electoral să se deruleze în condiții cât mai sigure!

„Guvernul este incapabil să gestioneze criza Covid”

Suntem nevoiți să ne implicăm în problema acestui guvern incapabil să gestioneze criza Covid. Incapabil să elaboreze proceduri concrete, pentru o situație de urgență, am „n” exemple…

Lumea cunoaște deja toate prostiile făcute de guvernanții actuali. În loc să ajute la parcurgerea acestei perioade pandemice, pur și simplu am simțit că ne împing să ne ducem cât mai jos posibil. Avem un guvern care a împrumutat 105 miliarde lei, bani de care nu știm. Se laudă că au băgat 3,5% din PIB în redresarea economiei. Eu nu văd acești bani. Pentru acel milion de oameni care au rămas fără muncă.

266 milioane de lei sunt pentru stocuri de urgență, din acești bani au fost fraudați 25%. Avem un guvern care în loc să meargă spre bunăstarea românilor au dat bani la firmele de casă, care s-au îmbogățit în starea de urgență, în mod josnic. Am văzut neputința acestui guvern”, a declarat Gabriel Mutu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Trebuie SĂ PRIMEASCĂ BANII de urgență. Decizia uriașă care se pregătește în ROMÂNIA
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
Este sau nu 2 mai 2024 zi liberă legală? Angajații care vor avea parte de...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani