GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat la Ministerul de Finanțe: „Vom intra cu siguranță în recesiune” / Ce măsuri ne-ar putea salva, în viziunea economistului

Redactor:
Gandul

Secretarul de stat în Ministerul de Finanțe Sebastian Burduja a declarat, la GÂNDUL LIVE, că recesiunea bate la ușă din cauza crizei de coronavirus și este foarte important CUM își va reveni România după acest impas.

„Aș vrea să explic puțin ce se întâmplă din punct de vedere economic ca tot românul să înțeleagă. Pe de o parte avem o criză, pe de o parte avem producție. De ce? Oamenii stau acasă, nu pot produce și pe de altă parte sunt firme din lanțuri de aprovizionare care nu funcționează în momentul ăsta, din China, Europa. Se produce mai puțin nu doar în economia românească, dar și în cea globală.

Avem o criză și mai mare pe partea de cerere. Oamenii care stau acasă, oamenii care sunt trimiși în șomaj, care vor fi disponibilizați au venituri mai mici, vor cumpăra mai puțin. Vor lua alimente, dar poate nu vor mai lua o mașină nouă în acest an, un apartament nou în acest an și riscăm la nivel global un cerc vicios, o spirală a distrugerii.

Statul trebuie să intervină agresiv în economie prin investiții masive. Sunt două tipuri de măsuri, pe termen scurt, pentru a salva acum situația și măsurile într-un pas doi. Cum va fi economia României competitivă în lumea de după coronavirus?

Pe termen scurt avem măsurile care permite ca statul să injecteze bani în economie. Mă bucur că sunt firme în România care s-au adaptat și produc măști, ventilatoare etc. Avem măsuri pe termen lung, România competitivă în lumea postcoronavirus.

Vorbim de DIGITALIZARE, servicii tot mai digitale. O birocrație și-a dat seama brusc că poate face lucrurile în mod digital!

Speranța mea se leagă de două lucruri. Vom fi într-o lume și mai competitivă decât astăzi. O lume care va intra inevitabil în recesiune. Depinde cât de severă este. Din epidemiile din trecut vedem că este un „V”, o scădere bruscă, apoi o revenire la ceea ce a fost înainte de criză. Nu știm însă cât stăm acasă…Nu știm nimic.

E greu de spus cât ne permitem starea actuală, nimeni nu știe ce urmează, Donald Trump se întreabă dacă scoate americanii din casă sau pune întreg New York-ul în carantină”, a declarat Burduja la GÂNDUL LIVE.

Inchide