• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

GÂNDUL LIVE. Tiberiu Avram, redactor-șef Monitorul de Suceava: Medicii au fost instruiți să păstreze tăcerea / Detalii despre femeia care ar fi contactat Covid-19 din spital

Tiberiu Avram, redactor șef la Monitorul de Suceava, a vorbit la GÂNDUL LIVE despre cazul femeii din Suceava, despre care familia spune că ar fi contactat Covid-19 din spitalul din Suceava. Pacienta de 64 de ani a fost transferată la Iași, deoarece starea ei se agravase. Gazetarul susține că medicii sunt instruiți să nu vorbească cu presa despre dimensiunea reală a crizei de coronavirus.

„În ultima vreme circulă în spațiul public o informație, chiar un oficial al Ministerului a vehiculat-o, că virusul a fost adus în spital de o femeie care a venit din Dubai. Informația a apărut săptămâna trecută în presă. E foarte interesant că această femeie e scoasă ca țap ispășitor. Funcționara a venit pe 1 martie din Dubai, pe 9 martie s-a simțit rău și a ajuns la spital cu pneumonie severă. La spitalul județean a fost întrebată dacă a fost în străinătate, iar testul de coronavirus i-a ieșit NEGATIV. A stat în spital intubată și la insistențele familiei s-a repetat testul și testul a ieșit POZITIV. Acela a fost momentul, joi, când s-au alarmat cei de la spital. Testele nu pot fi ascunse, femeia a intrat sănătoasă în spital, dar a ieșit…

Soțul ei și copiii și-au făcut testele, rezultatele sunt negative. Există bănuiala că virusul a fost adus în spital de un cadru medical, care lucrează la un cabinet limitrof. Nu știm cu cine au intrat în contact.

După ce testul femeii a ieșit pozitiv, săptămâna trecută, acela a fost momentul de panică la spital. DSP a sunat la soțul femeii. Acesta i-a zis că soția a intrat în spital, există test. A început testarea masivă a cadrelor medicale. Noi am dat ieri primii faptul că erau 27 de cazuri, la ora 13.00 erau 52 cazuri medicale, nimeni nu dorea să recunoască. Am preluat o știre de la federația Sanitas, care spune că 92 de angajați ai spitalului din Suceava sunt cu Covid-19.

Sâmbătă s-a interzis să se comunice. Am scris o scrisoare de protest, cerem o comunicare fermă. Am încercat și am reușit să nu publicăm niciun fel de știre neverificată 100%, ca să nu creăm panică. Sursele noastre de ieri au fost surse vechi pe care ne-am bazat. Dacă federația Sanitas spune de 90 de angajați…De ce nu vrea nimeni să se cunoască. Spitalul din Suceava e spital de top în privința dotărilor. Nu ar fi o rușine dacă ar fi recunoscut că nu sunt pregătite cu materiale. Nimeni nu putea anticipa că ai nevoie de sute de costume.

Gazetar din Suceava: E periculos că nu se recunoaște situația!

E foarte periculos. Lipsa asta de comunicare oficială, faptul că nu se recunoaște…Asta e situația. Nu avem, ce facem? Fără comunicare nu se poate depăși situația actuală. Într-adevăr pot să spun că am fost să cumpăr ceva, pentru că am rămas fără multe lucruri, spaima s-a instalat în Suceava, pentru că am văzut foarte puțini oameni pe stradă, într-un complex comercial erau puțini, am postat o poză cu o coadă foarte mare la coadă la analize de Covid-19 la spital.

Suceava e un oraș mic, fiecare are o cunoștință și vă dați seama că astfel de mesaje ne-am obișnuit, se plâng toți de ceea ce se întâmplă, de cum trăiesc această situație. Nu am avut acces în spital, mi se pare normal. Am luat informații de la rude, prieteni etc. Le este frică medicilor să vorbească. Dar acum mi se pare aiurea să te temi de conducere sau de moarte. Eu am înțeles că ieri au fost chemați medicii la spital și personalul medical a fost ținut la comun, după care li s-a dat drumul acasă, li s-a interzis să vorbească cu presa. Cei cu fake news-uri, să plătească.

Numărul persoanelor infectate în Suceava este mult mai mare. Ai un pacient cu Covid-19, cum se fac testele, dar faci testele în mod normal și colegilor de birou. Nu s-a făcut niciun test. Nu există o comunicare pentru populație. Dacă ar exista o asemenea comunicare, și oamenii ar fi mai prudenți. Din păcate se preferă ascunderea unor informații care pot fi vitale pentru suceveni. Avem suficiente spații de carantină. Am înțeles că și Nelu Tătaru a vorbit despre această femeie. A fost dezinformat. Mă gândesc dacă are toate informațiile despre femeie. Și soțul ei și copiii au ieșit negativ. Se încearcă să se ascundă ceva. Nu cred că este în regulă”, a declarat gazetarul la GÂNDUL LIVE.

Inchide