GÂNDUL LIVE. Vlad Voiculescu, viceprimarul Capitalei, fost ministru al Sănătății: Autorizațiile de funcționare sunt date din pix, nu sunt respectate criteriile!

GÂNDUL LIVE. Vlad Voiculescu, viceprimarul Capitalei, fost ministru al Sănătății: Autorizațiile de funcționare sunt date din pix, nu sunt respectate criteriile!
GÂNDUL LIVE. Vlad Voiculescu, viceprimarul Capitalei, fost ministru al Sănătății: Autorizațiile de funcționare sunt date din pix, nu sunt respectate criteriile!
Publicat: 16/11/2020, 12:28
Actualizat: 16/11/2020, 13:22

Vlad Voiculescu, viceprimarul Capitalei și fost ministru al Sănătății, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că autorizațiile de funcționare în spitale sunt date „din pix”, fără respectarea criteriilor. Acesta a precizat însă că și în România pot fi ridicate spitale noi, așa cum au demonstrat cei de la „Dăruiește Viața”. Voiculescu face o paralelă între managementul spitalelor și ce s-a întâmplat la Piatra Neamț cu situația în care „mergi beat cu o mașină fără ITP, care nu are nici frâne și produci – la un moment dat – un accident”.

„Nu e ceva implacabil. Vedem că în România se construiesc mall-uri. Două femei construiesc spitale, așa cum se cuvine, mai ieftin, mai repede. Nu e deloc imposibil. Vorbim doar de infrastructură.

Sunt două puncte relevante: Puteam avea spitale în țara asta. Cum le operăm? Dacă actul medical… Și la Piatra Neamț e vorba și de asta, reguli clare, care sunt sau nu respectate… Când faci o achiziție, când îți iei sau nu avizele necesare.

E un accident, are cauze punctuale, e ca și cum ai merge beat cu o mașină fără ITP, căreia nu îi merg frânele, pe contrasens. O să se întâmple ceva urât.

„Fiecare își găsește o scuză…”

Asta se întâmplă în sistemul medical. Încă mai sunt medici care vor să facă treabă. Omul ăsta care i-a salvat pe ceilalți și acum e pe un pat de spital în Belgia s-au întors din străinătate. Putea să o ducă bine mersi pe mii de euro pe lună. S-a întors să facă treabă în România. Ajunge într-un spital în care se schimbă 8 manageri, fiecare își găsește câte o scuză, dar problema nu e la persoanele respective, ci la cei care i-au numit, un întreg sistem care a permis această politizare.

Dl. Micu s-a descurcat. A fost primar PNL, s-a descurcat și a prins acest job. O posibilitate. Bănuiesc că nu e acolo ca să facă management sanitar.

Cred că problema de fond este asta: nu încercăm să vedem adevărul, că unele clădiri nu mai pot fi transformate în spitale, nu o să ia autorizație ISU, sunt un pericol și apoi faptul că politicul … tot am amânat, e o poveste aici de spus – elementul de bază al unei covrigării, spital, e cea sanitară de funcționare. Un privat nu poate funcționa fără ea. Autorizațiile pentru spitalele din România sunt date printr-o singură semnătură, de ministru, fără ca și criteriile să fie respectate.

„Liviu Dragnea a spus că vreau să închid spitalele!”

În 2016, am trimis un control. 130 de spitale nu îndeplineau criteriile de bază. Am făcut un ordin de ministru. Am zis să prioritizăm banii pe criteriile de igienă și siguranță. Ar trebui ca Min. Sănătății să aibă o unitate care să supravegheze managementul din spital. M-am urcat în mașină și am plecat spre casă, cu această cutie, Liviu Dragnea a apărut și a spus că a aflat că vreau să închid niște spitale. Bodog a prelungit atunci autorizațiile sanitare până în 2020. La finele anului expiră din nou!

La București o să avem plan clar asumat de manageri și dacă nu se țin de ele vor pleca. Îți asumi ca sistem un anumit plan.

În management e regulă de bază că dacă ai ceva de coordonat agăți acel lucru de un loc unde e capacitate de coordonare. Capacitatea de coordonare a Ministerului Sănătății o vede la DSP. Priviți cum funcționează. Spune ceva despre capacitatea de funcționare a ministerului. Spitalele regionale, capacitatea de a face investiții.

Adevărul gol-goluț: Oameni aleși în funcție de competență

Trebuie să vedem adevărul gol-goluț. Să avem plan concret prin care mergem mai departe. Și oamenii să fie aleși după alte criterii, nu politicianisme.

Eu am locuit 14 ani în Austria, unde relațiile sunt importante. Pentru noi sunt ceva rău. Dar o relație înseamnă că îmi asum responsabilitatea că o recomandare pe care o fac chiar reprezintă gajul meu pentru cineva cu reputație. Relațiile la noi au altă încărcătură – PILE.

La noi în politică sunt pile politice, nu asumarea politică.”, a declarat Vlad Voiculescu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
MAGHIARII, umiliți în România. Porneşte revoluţia: Reacţionăm!
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor