GÂNDUL LIVE. Vlad Voiculescu, viceprimarul Capitalei, fost ministru al Sănătății: Autorizațiile de funcționare sunt date din pix, nu sunt respectate criteriile!

GÂNDUL LIVE. Vlad Voiculescu, viceprimarul Capitalei, fost ministru al Sănătății: Autorizațiile de funcționare sunt date din pix, nu sunt respectate criteriile!
GÂNDUL LIVE. Vlad Voiculescu, viceprimarul Capitalei, fost ministru al Sănătății: Autorizațiile de funcționare sunt date din pix, nu sunt respectate criteriile!
Publicat: 16/11/2020, 12:28
Actualizat: 16/11/2020, 13:22

Vlad Voiculescu, viceprimarul Capitalei și fost ministru al Sănătății, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că autorizațiile de funcționare în spitale sunt date „din pix”, fără respectarea criteriilor. Acesta a precizat însă că și în România pot fi ridicate spitale noi, așa cum au demonstrat cei de la „Dăruiește Viața”. Voiculescu face o paralelă între managementul spitalelor și ce s-a întâmplat la Piatra Neamț cu situația în care „mergi beat cu o mașină fără ITP, care nu are nici frâne și produci – la un moment dat – un accident”.

„Nu e ceva implacabil. Vedem că în România se construiesc mall-uri. Două femei construiesc spitale, așa cum se cuvine, mai ieftin, mai repede. Nu e deloc imposibil. Vorbim doar de infrastructură.

Sunt două puncte relevante: Puteam avea spitale în țara asta. Cum le operăm? Dacă actul medical… Și la Piatra Neamț e vorba și de asta, reguli clare, care sunt sau nu respectate… Când faci o achiziție, când îți iei sau nu avizele necesare.

E un accident, are cauze punctuale, e ca și cum ai merge beat cu o mașină fără ITP, căreia nu îi merg frânele, pe contrasens. O să se întâmple ceva urât.

„Fiecare își găsește o scuză…”

Asta se întâmplă în sistemul medical. Încă mai sunt medici care vor să facă treabă. Omul ăsta care i-a salvat pe ceilalți și acum e pe un pat de spital în Belgia s-au întors din străinătate. Putea să o ducă bine mersi pe mii de euro pe lună. S-a întors să facă treabă în România. Ajunge într-un spital în care se schimbă 8 manageri, fiecare își găsește câte o scuză, dar problema nu e la persoanele respective, ci la cei care i-au numit, un întreg sistem care a permis această politizare.

Dl. Micu s-a descurcat. A fost primar PNL, s-a descurcat și a prins acest job. O posibilitate. Bănuiesc că nu e acolo ca să facă management sanitar.

Cred că problema de fond este asta: nu încercăm să vedem adevărul, că unele clădiri nu mai pot fi transformate în spitale, nu o să ia autorizație ISU, sunt un pericol și apoi faptul că politicul … tot am amânat, e o poveste aici de spus – elementul de bază al unei covrigării, spital, e cea sanitară de funcționare. Un privat nu poate funcționa fără ea. Autorizațiile pentru spitalele din România sunt date printr-o singură semnătură, de ministru, fără ca și criteriile să fie respectate.

„Liviu Dragnea a spus că vreau să închid spitalele!”

În 2016, am trimis un control. 130 de spitale nu îndeplineau criteriile de bază. Am făcut un ordin de ministru. Am zis să prioritizăm banii pe criteriile de igienă și siguranță. Ar trebui ca Min. Sănătății să aibă o unitate care să supravegheze managementul din spital. M-am urcat în mașină și am plecat spre casă, cu această cutie, Liviu Dragnea a apărut și a spus că a aflat că vreau să închid niște spitale. Bodog a prelungit atunci autorizațiile sanitare până în 2020. La finele anului expiră din nou!

La București o să avem plan clar asumat de manageri și dacă nu se țin de ele vor pleca. Îți asumi ca sistem un anumit plan.

În management e regulă de bază că dacă ai ceva de coordonat agăți acel lucru de un loc unde e capacitate de coordonare. Capacitatea de coordonare a Ministerului Sănătății o vede la DSP. Priviți cum funcționează. Spune ceva despre capacitatea de funcționare a ministerului. Spitalele regionale, capacitatea de a face investiții.

Adevărul gol-goluț: Oameni aleși în funcție de competență

Trebuie să vedem adevărul gol-goluț. Să avem plan concret prin care mergem mai departe. Și oamenii să fie aleși după alte criterii, nu politicianisme.

Eu am locuit 14 ani în Austria, unde relațiile sunt importante. Pentru noi sunt ceva rău. Dar o relație înseamnă că îmi asum responsabilitatea că o recomandare pe care o fac chiar reprezintă gajul meu pentru cineva cu reputație. Relațiile la noi au altă încărcătură – PILE.

La noi în politică sunt pile politice, nu asumarea politică.”, a declarat Vlad Voiculescu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Europa ar putea renunţa la gazul rusesc. Negocieri avansate cu alt stat în caz de...
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
A treia zi de grevă la STB: Angajații și-ar putea pierde locul de muncă. Cei...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Răzvan Dimoftache se plânge că i se dă carne de porc la masă, în penitenciar
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Noua ordine mondială! Cine va domina totul? Va deveni cea mai mare putere a lumii
Doliu în România. Vestea cruntă a lovit la ceas de seară. S-a stins un om...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...