Garda de Mediu intră în grădina zoologică a fraților Cămătaru. Nuțu pierde leii și urșii, dar păstrează canarii și caii. VIDEO

Garda de Mediu intră în grădina zoologică a fraților Cămătaru. Nuțu pierde leii și urșii, dar păstrează canarii și caii. VIDEO
Publicat: 25/02/2013, 17:39
Actualizat: 25/02/2013, 17:39

Comisarii Gărzii de Mediu au terminat inspecția la ferma și la casa lui Nuțu Cămătaru, unde au verificat ce animale erau deținute și cum erau tratate. Oficialii au decis ca cei doi urși și cei patru lei găsiți acolo să fie confiscați, pentru că animalele nu erau deținute legal. Urșii vor fi trimiși în rezervația de la Zărnești. Animalele vor fi ridicate de pe proprietatea lui Ion Balint cel mai târziu mâine.

Inspectorii au mai găsit pe proprietățile lui Nuțu Cămătaru și mai mulți cai și canari, care erau însă deținuți legal, astfel că aceste animale nu vor fi confiscate. Animalele erau hrănite foarte bine, însă spațiile în care erau deținute nu respectau normele, fiind prea mici, a explicat un inspector al Gărzii de Mediu.

Un comisar al Gărzii de Mediu a mers sâmbătă la casa lui Nuțu Cămătaru, dar nu a fost lăsat să intre. Instituția a făcut demersurile, prin Poliție, pentru primirea unui mandat, în baza căruia să poată intra pe proprietatea lui Ion Balint, zis Nuțu Cămătaru, pe care se află mai multe animale sălbatice.

Reprezentanții Gărzii de Mediu au declarat pentru gândul că, deși existau informații cu privire la existența acestor animale sălbatice încă de la prima arestare a fraților Cămătaru, comisarii Gărzii au mai avut „două tentative” de a intra pe proprietatea lui Nuțu, pentru a ancheta cazul, însă nu li s-a permis accesul. Întrebați de ce nu au cerut și atunci ajutorul Poliției, oficialii au spus că nu aveau informații concrete despre existența animalelor, ci „doar zvonuri”.

Reprezentanții GNM au precizat că, din moment ce nimeni din instituție nu a putut pătrunde pe proprietatea lui Nuțu Cămătaru, ei nu au putut constata câte animale sălbatice sunt ținute acolo, dar, în urma discuțiilor cu oamenii din zonă, au înțeles că ar fi vorba despre patru lei, doi urși, un cerb și o căprioară, precum și păsări exotice.

În urma discuțiilor cu ONG-uri de mediu, dar și cu Poliția și Jandarmeria, Garda de Mediu urmează să stabilească unde și cum să transporte animalele aflate la ferma lui Nuțu Cămătaru. Urșii ar putea fi duși la Grădina Zoologică de la Zărnești, dar pentru lei nu mai există loc acolo, au precizat reprezentanții GNM.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru Mediafax că, în urma perchezițiilor făcute vineri, la ferma lui Nuțu Cămătaru au găsit doi urși, patru lei, doi cerbi carpatini, 20 de câini de rasă, 30 de cai de rasă, dintre care unii sunt pursânge olandezi al căror preț ar ajunge la 100.000 de euro, precum și mai multe păsări exotice.

Totodată, anchetatorii au găsit pe proprietatea lui Nuțu Cămătaru un cal tranșat, despre care acesta ar fi spus că era bătrân și foarte bolnav, fiind tranșat pentru a fi dat de mâncare animalelor pe care le deține.

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) au declarat pentru MEDIAFAX că instituția nu emite persoanelor fizice autorizație pentru deținerea de animale sălbatice.

„Emitem autorizație de mediu numai pentru grădini zoologice și centre de reabilitare și îngrijire a animalelor sălbatice”, a spus Mirela Pantilie, directoarea Direcției Biodiversitate din ANPM.

Conform articolului 9, alineatul 1 din Legea 205/2004 privind protecția animalelor, „deținătorii de animale pot deține animale sălbatice, potrivit legii, numai dacă sunt autorizați de direcția veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București”.

Reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au precizat pentru MEDIAFAX că nu s-a solicitat niciun aviz pentru deținerea de animale săbatice pe proprietatea fraților Cămătaru.

Aceștia au menționat că nu sunt deținute legal animale sălbatice de către persoane fizice în România, condițiile care trebuie îndeplinite pentru a obține o astfel de autorizație fiind foarte stricte.

În afara grădinilor zoologice și centrelor de îngrijire a animalelor, mai pot fi deținute, „pe o perioadă determinată de timp, în vederea îngrijirii și recuperării fizice”, animale sălbatice aflate în impas de supraviețuire, cu acordul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, potrivit articolului 9, alineatul 3, din Legea 205/2004.

Liderii clanului Cămătarilor, Ion și Vasile Balint, precum și Radu Cristian Roșca, liderul grupării Sportivilor, au fost arestați preventiv pentru 29 de zile în urma unei decizii din 23 februarie a Tribunalului București.

Instanța a mai dispus emiterea unor mandate de arestare pentru Mario Nuțu Balint, Andrei Cristian Bădulă (implicat în scandalul Plaza Mall ce l-a avut ca actor principal pe Eugen Preda), Cornel Schuster, Marian Bucur, Nicușor Dumitrescu, Remus Petrică Dincă, Dănuț Ion, Dragoș Florin Broșteanu, Costel Valentin Danciu, Constantin Frangulea, Cosmin Vidin, Nicholas Vitto Niculae, Alexandru Ionuț Stoica, Eugen Pârvan, Mihai Ion Tonciu, Robert Florian Petre, Robert Constandache, Gabrile Robert Bușă, Marian Sârbu, Alexandru Răzvan Vasile, Constantin Neață, Geanina Narcisa Barbu, Gigi Daniel Chiras, Licuță Udilă, Adrian Răducu Bică și Bogdan Dumitrache.

Deciziile Tribunalului București de arestare a celor 29 de membri ai celor mai influente grupări interlope din București pot fi contestate la Curtea de Apel București.

Cei 29 de membri ai grupărilor Cămătarii și Sportivii au fost reținuți de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în urma celor 115 percheziții care au avut loc vineri, de la locuințele suspecților fiind ridicate sume importante de bani, bijuterii, mașini de lux și droguri.

Potrivit anchetatorilor, activitatea membrilor grupărilor s-a desfășurat pe două paliere infracționale. Astfel, în perioada 2008 – 2012, între membrii celor două grupări rivale au avut loc conflicte stradale în care s-au folosit inclusiv arme de foc, „în scopul asigurării supremației la nivel infracțional în municipiul București”, situații ce au avut drept consecință punerea în primejdie a vieții și integrității corporale a membrilor grupării, dar și a altor persoane. De asemenea, membrii celor două clanuri au săvârșit infracțiuni de violență, „generatoare de beneficii financiare substanțiale”, în urma recuperării unor împrumuturi de bani dați cu camătă.

În această cauză se fac cercetări față de 67 de persoane, acuzate de constituire a unui grup infracțional organizat, tentativă de omor calificat și deosebit de grav, lipsire de libertate, șantaj, nerespectarea regimului armelor si munițiilor, operațiuni fără drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea gravă a ordinii și liniștii publice.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”