Gazele și energia electrică se scumpesc de la 1 octombrie. Câți bani vor scoate în plus românii din buzunare

Redactor:
Dan Straut
Gazele și energia electrică se scumpesc de la 1 octombrie. Câți bani vor scoate în plus românii din buzunare
Prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește cu 6% de la 1 octombrie, iar în ceea ce privește energia electrică, tarifele de tip Componenta de Piață Concurențială (CPC) cresc cu 0,03 lei/kWh.

„Încă din 15 februarie am stabilit evoluția prețurilor la gazele livrate populației (categoria B1), am estimat o creștere cu 10 procente pe întregul an, iar acum suntem în măsură să anunțăm o creștere doar cu 6% de la 1 octombrie. Atunci, în februarie, eram în faza în care la 72 de lei/MWh urma să mai adăugăm încă 20 și am fi ajuns undeva la 90 de lei/MWh, dar lucrurile au evoluat favorabil și creștem doar cu 5-6%”, a declarat pentru MEDIAFAX vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă.

El a precizat că instituția va comunica evoluția prețurilor și în termeni nominali, procentele fiind mai puțin relevante. „La un consum mediu lunar per gospodărie de 130-140 de metri cubi, scumpirea aceasta de la 1 octombrie înseamnă șase bani pe metrul cub – aproximativ 3,4-3,5 lei la o factură medie”, a precizat oficialul.

În ceea ce privește energia electrică, Comitetul de Reglementare al ANRE a avizat, în ședința de marți, tarifele de tip CPC. În urma analizei, „a rezultat o creștere medie, la nivel național, a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh, față de creșterea medie cu 0,1 lei/kWh care ar fi rezultat conform propunerilor furnizorilor de ultimă instanță (FUI), se arată într-un comunicat al ANRE.

„Având È‹n vedere că tarifele CPC propuse de FUI pentru trimestrul IV 2017 nu au respectat prevederile Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali, aprobată cu Ordinul ANRE nr. 92/2015, depășind limitele prevăzute de aceasta, Comitetul de reglementare al ANRE le-a avizat, dar cu modificări”, a precizat instituția.

În prezent, energia electrică furnizată la tarife CPC reprezintă 90% din consumul clienților casnici și este achiziționată de FUI exclusiv din piața concurențială, unde prețul energiei electrice a înregistrat creșteri semnificative È‹n anul 2017.

În urmă cu o săptămână, întrebat de jurnaliști dacă vor fi creșteri de prețuri, ministrul Energiei, Toma Petcu, a răspuns că pe zona de gaze consumul casnic către populație este reglementat până în 2021 și protejat de ANRE.

„Consumatorul casnic, însemnând populația, fie consumul propriu, fie consumul pentru producerea energiei termice, este reglementat și protejat de ANRE. Din ce am discutat cu domnul Havrileț (n.n. – Niculae Havrileț, președintele ANRE), am înțeles că nu vor fi majorări substanțiale”, a declarat ministrul. La insistențele jurnaliștilor, el a subliniat că nu există informații oficiale conform cărora se vor scumpi gazelepână la sfârșitul anului.

„Pe partea de energie electrică, pe calendarul de liberalizare, întrucât este ultimul an și trecem la o liberalizare totală a prețului la energia electrică, singura reglementare și singurul reglaj pe care îl mai pot face cei de la ANRE este la sfârșitul acestui an. Ei estimează o creștere foarte ușoară, dar nu o pot pronunța în cifre, i-am întrebat și eu ca discuție neoficială”, a explicat ministrul.

VIDEO | Oare iubitul ei ştie? :) Ce făcea tânăra din imagine în timpul meciului...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Câte neveste a avut de fapt Liviu Vârciu! Nimeni nu știa că a fost căsătorit...
A ieșit scandal pentru că Halep s-a vaccinat cu Pfizer! S-a aflat motivul pentru care,...
Diana Șoșoacă, un nou gest INCREDIBIL! Cui cere AJUTORUL avocata din Iaşi
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Boala care te face de nouă ori mai predispus la deces din cauza infecției cu...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
La ecografia din a 34-a saptamana de sarcina a aparut ceva langa capul copilului. Cand...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Ce se întâmplă în India de când Ivermectina e folosită anti-covid-19. Dr. Adina Alberts a...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Vestea ȘOC a momentului în România: A MURIT... Nu a mai putut fi salvat!
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Ce fac bogaţii planetei ca să îşi asigure imunitatea în vremea pandemiei
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide