George Maior, SRI: Grupări extremiste sau eco-anarhiste au încercat să exploateze și să influențeze protestele pentru Roșia Montană

George Maior, SRI: Grupări extremiste sau eco-anarhiste au încercat să exploateze și să influențeze protestele pentru Roșia Montană
Publicat: 30/09/2013, 15:58
Actualizat: 05/07/2016, 19:42

George Maior, directorul Serviciului Român de Informații (SRI), a declarat la finalul audierii în Comisia pentru controlul SRI, din Parlament, că Serviciul a trimis peste 500 de informări privind proiectul minier de la Roșia Montană factorilor de decizie și că Roșia Montană constituie o problemă de securitate națională. Totodată, Maior a mai declarat că informările au cuprins și „încercări ale structurilor extremiste și eco-anarhiste de a exploata sau influența mișcările de protest” pe acest subiect.

„Subiectul Roșia Montană s-a aflat permanent în atenția SRI, încă din 1999. Roșia Montană constituie o problemă de securitate națională. Informările au avut ca scop prevenirea unor riscuri de prejudiciere a statului român în domeniul auro-argentifer, nerespectarea legii prin afectarea echilibrului ecologic, de patrimoniu sau a climatului social”, a spus George Maior.

Directorul SRI a mai declarat că informările pe acest subiect au arătat și „acțiunile interesate menite să influențeze actul decizional și încercări ale structurilor extremiste și eco-anarhiste de a exploata sau influența mișcările de protest”.

SRI a trimis, în perioada ianuarie 1999-septembrie 2013, peste 500 de informări privind Roșia Montană, care au ajuns la peste 70 de persoane care dețin funcții de demnitate publică și sunt îndreptățite prin lege să primească astfel de informări. Mai mult, SRI a revenit cu istoricul problemei Roșia Montană de fiecare dată când structura aparatului central de stat s-a schimbat – schimbări de Guvern, de președinte, etc.

„A fost vorba despre analize complexe asupra riscurilor și beneficiilor proiectului de la Roșia Montană, necesitatea stabilirii valorii și a structurii geologice a zăcământului de acolo, precum și riscul de blocare a implementării investiției”, a mai spus George Maior.

SRI nu a informat despre cazuri de corupție, influență sau șantaj la politicieni

Președintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Georgian Pop, a declarat luni, după discuția cu directorul SRI, George Maior, că serviciul nu a semnalat cazuri de corupție, trafic de influență sau șantaj în rândul politicienilor legat de proiectul Roșia Montană.

Pop a fost întrebat dacă în informările SRI au fost semnalate cazuri de corupției la nivelul reprezentanților statului în ceea ce privește relația cu RMGC și dacă există rapoarte transmise Parchetului în acest sens.

„La nivelul comsiei am primit o informare privind benificiari legali ai celor peste 500 de informări, competența comisiei este de a vedea dacă s-au transmis și dacă s-au transmis în timp util acele informări, nu avem competența de a ne uita în interiorul informațiilor. Din cele prezentate, nu există informații și informări trimise către Parchet”, a răspuns Pop.

Ulterior, el a fost întrebat dacă au fost cazuri de lobby în rândul politicienilor pentru promovarea proiectului Roșia Montană.

„Au existat discuții, prezentări, de tip onest. Nu au existat elemente sau SRI nu a informat privind acțiuni de trafic de influență sau alte aspecte din zona infracționalității”, a mai spus șeful comisiei de control al SRI.

De asemenea, el a mai fost întrebat dacă a aflat să existe politicieni care să fi avut relații de o natură sau alta cu RMGC.
„Întrebarea noastră a fost foarte clară, și anume: dacă SRI are date privind încălcări ale legii. Mă refer la trafic de influență, mă refer la mită, la șantaj sau la altceva. Nu există”, a mai spus Pop.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
Cea mai profitabilă investiţie: cine cumpără acţiuni de 5.000 de lei câştigă cel puţin 500...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Cutremur pentru Cioacă! Mama ELODIEI a recunoscut: A procedat bine
Alertă pentru proprietari. Câinele îți poate aduce probleme. Ce spune legea
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice