Georgică Severin (PSD): Mai bine am interzice manelele de prost gust decât filmele bune

Redactor:
Eliana Radulescu
Georgică Severin (PSD): Mai bine am interzice manelele de prost gust decât filmele bune
Președintele Comisiei pentru Cultură a Senatului, Georgică Severin (PSD), a declarat, miercuri, la dezbaterea unei inițiative legislative privind interzicerea înainte de miezul nopții a emisiunilor violente, că ar fi mai bine să fie interzise "manelele de prost gust" decât filmele bune.

Președintele Comisiei pentru Cultură a Senatului, Georgică Severin (PSD), a declarat, miercuri, la dezbaterea unei inițiative legislative privind interzicerea înainte de miezul nopții a emisiunilor violente, că ar fi mai bine să fie interzise „manelele de prost gust” decât filmele bune.

El a făcut aceste afirmații la dezbaterea unei propuneri legislative pentru completarea Legii Audiovizualului 504-2002, inițiată de deputatul FC Dan-Cristian Popescu, prin care se propune permiterea difuzării numai după ora 00.00 a emisiunilor care „exploatează aspecte imorale, indecente, obscene din viața unei persoane, gesturi și atitudini violente, scene cu lovituri și injurii, imagini cu tentă erotică, vulgare, expunerea fizică într-o manieră erotică, expunerea unor întâmplări intime, precum și alte aspecte care depășesc limita decenței”.

Parlamentarul a mai spus că își dorește ca nepoțica sa se bucure de violența din filmele clasice de desene animate. „Dacă dvs. știți ceva mai violent, mai agitat decât Chip și Dale, decât Donald Duck…, ei bine, eu îmi doresc ca nepoțica mea să trăiască cu această violență, să se bucure de această violență, să se bucure de Tom și Jerry, să se bucure de Donald Duck, Cruella de Vil și de cei 101 de dalmațieni”, a spus acesta.

Georgică Severin s-a declarat împotriva unei astfel de modificări a legii, apreciind că nu trebuie să se deschidă „această cutie a Pandorei” mai mult decât deja a fixat-o legea.

Arătând că, prezent, la nivel mondial, se manifestă „o renaștere a unui spirit oarecum plin de ideea de a cenzura”, el a menționat că în Olanda deja au apărut inițiatori care vor să fie interzisă „Albă ca zăpada” a lui Walt Disney, pentru că există scena violentă a vânătorului care vrea să omoare.

„Cruella de Vil din «101 dalmațieni» este un monument de violență și inclusiv un atac asupra animalelor. Putem continua cu «Scufița Roșie», unde este clar că vânătorul și lupul sunt îngrozitor de violenți”, a comentat social-democratul.

„Mai bine am interzice manelele de prost gust decât filmele bune”, a continuat acesta, menționând că se referă la filmele clasice care conțin scene de violență și scene erotice.

„Să înțeleg că filmul «Răscoala» sau «Ion» vom putea să le mai vedem în România numai după miezul nopții. Să înțelegem că filme clasice – Rita Hayworth în filmele ei care nu sunt sexuale dar sunt super erotice din anii ’40 vor putea fi numai după miezul nopții?”, a întrebat el, continuând și cu alte exemple – „Duzina murdară” și „Basic Instinct”.

Președintele Comisiei pentru Cultură a afirmat că nu dorește ca puștii care vor să vadă filmul «Rambo» să o poată face numai după miezul nopții.

„Nu aș vrea să forțăm puștii care vor să vadă Rambo, un film de o violență extremă, să stea după după miezul nopții, pentru că, de văzut, ei vor vedea când vor dori. De ce să îi obligăm să stea să vadă un film de aventuri după miezul nopții. Nu trebuie să fim farisei, să ne imaginăm că îi vom opri să vadă. Responsabilitatea este a părinților. Copilul care nu se culcă la ora 22.00 și zapează va sta și după miezul nopții”, a opinat parlamentarul.

Senatorii din Comisia pentru cultură au întocmit miercuri, în unanimitate, un raport de respingere a propunerii legislative inițiată de deputatul Dan Cristian Popescu, care va fi dezbătută de Senat în calitate de Cameră decizională.

Inchide