Germania vrea ca țările care refuză cotele obligatorii să plătească o compensație. Câți bani ar trebui să dea România pentru fiecare refugiat refuzat

Publicat: 22/09/2015, 17:58

Surse guvernamentale germane afirmă că Germania va susține în consiliul JAI propunerea ca statele membre care „temporar nu sunt în măsură” să primească refugiați să suporte costurile întreținerii acestora în alte state din blocul comunitar. Potrivit presei germane, citate de Agerpres, ar fi vorba despre o plată unică de 6.500 de euro pentru fiecare refugiat din cota impusă, măsură pe care guvernul german nu o consideră ca fiind o penalizare.

În mod normal, astfel de decizii în Consiliul JAI ar trebui adoptate prin consens, dar Germania a obținut sprijinul președinției luxemburgheze a UE de a se recurge la un vot prin majoritatea calificată dacă nu va fi găsită o soluție unanim acceptată, mai multe state din estul Europei (România, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Letonia) manifestându-se împotriva cotelor obligatorii de refugiați.

România este împotriva cotelor obligatorii și este de acord cu primirea a doar 1.785 de refugiați, cât era convenit inițial. Potrivit noilor propuneri ale Comisiei Europene, în țara noastră ar urma să ajungă, în total, 6.351. În cazul în care scenariul Germaniei va deveni realitate, România ar trebu să plătească compensații financiare pentru 4.566 de refugiați ceea ce ar însemna 29.679.000 de euro.

Merkel cere reforma zonei Schengen

De asemenea, cancelarul german Angela Merkel va propune miercuri, la reuniunea Consiliului European, o reformă a zonei Schengen astfel încât toate statele membre ale acestui spațiu să contribuie la securizarea frontierei externe. Conform surselor cutate, solicitarea privind contribuția comună la securizarea frontierei externe a spațiului Schengen va fi punctul cheie pe care șefa guvernului de la Berlin îl va susține la summitul european extraordinar dedicat crizei refugiaților. Fără o consolidare a securității frontierei externe, zona Schengen este în pericol, au indicat sursele citate.

Dacă în prezent monitorizarea și protejarea frontierei externe a spațiului Schengen revin exclusiv țărilor ce dețin respectiva frontieră, executivul german apreciază că în contextul actualului val migrator masiv venit dinspre țările Africii, Asiei și Orientului Mijlociu formula actuală nu mai este funcțională și se impune cooperarea, coordonarea și o mai bună integrare la acest capitol între statele spațiului Schengen. Prin urmare, Berlinul va sprijini consolidarea Agenției europene pentru supravegherea frontierelor (Frontex).

Un alt punct important pe care cancelarul Merkel îl va susține la summit va fi ‘susținerea politică și economică a statelor vecine’ cu Siria, principala sursă de refugiați. Esențială va fi cooperarea cu Turcia, țara ce găzduiește cel mai mare număr de refugiați sirieni (circa două milioane) și locul de unde aceștia pleacă înspre Europa, Berlinul dorind dezvoltarea unui ‘dialog în mod clar consolidat’ cu guvernul turc. În viziunea guvernului german, discuțiile cu Ankara trebuie să aibă în vedere mai ales securizarea frontierei dintre Turcia și Grecia și găsirea unor formule consensuale pentru stabilizarea situației în Siria.

Atât Uniunea Europeană, cât și Turcia doresc încetarea conflictului armat din Siria, dar au opinii diferite asupra căilor de urmat pentru realizarea acestui obiectiv, au recunoscut sursele intervievate de EFE.

Cât despre cotele obligatorii de împărțire a migranților între statele UE, inițiativă susținută intens de Germania, sursele citate au menționat că această chestiune nu se află pe agenda summitului european, soluționarea ei revenind Consiliului JAI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată