Gheorghe Mărmureanu, după valul de seisme din România: „Nu sunt periculoase. Nu ne putem aștepta la un cutremur mare până în 2040”

Gheorghe Mărmureanu, după valul de seisme din România: „Nu sunt periculoase. Nu ne putem aștepta la un cutremur mare până în 2040”
Publicat: 30/10/2020, 11:34

Gheorghe Mărmureanu, cunoscutul seismolog, a declarat că nu avem de ce să ne îngrijorăm de numărul de cutremure care se vor produce în următorii ani. „Nu ne putem aștepta la un cutremur mare în România până în 2040.

Aceste cutremure de suprafață, din zona Vrancea, din care face parte și județul Vaslui, nu sunt periculoase. Oricum am mai declarat că nu ne putem aștepta la un cutremur mare în România până în 2040. Vor fi multe cutremure din acestea mici, am mai avut acum câteva săptămâni și o să mai avem. Nu au nici o relevanță, deaorece cutremurele vrâncene sunt periculoase când au 7- 8 grade pe scara Richter.

În România sunt cutremure mici foarte multe, care pleacă din Vrancea, începând de la Botoșani și până la Turnu Severin, deci nu înseamnă că este vreun cutremur din vreo zonă separată ca Vaslui, tot din zona Vrancea vine. Așa că vasluienii pot sta liniștiți, că nu este nimic grav”, a spus seismologul Gheorghe Mărmureanu, potrivit VremeaNoua.

Val de cutremure în România! Cinci seisme, la un interval de câteva ore. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 4,2

Val de seisme în România! Cinci cutremure s-au produs în noaptea de joi spre vineri, la un interval de câteva ore, în zona seismică Vrancea și în Vaslui. Cel mai puternic seism a avut magnitudinea 4.2 pe scara Richter.

Primul seism a fost la ora 20:37:23, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, și a avut magnitudinea 3.0. Cutremurul a fost la adâncimea de 114 kilometri.

Al doilea seism a fost la ora 22:00, în Vaslui, și a avut magnitudinea 2.9. Cutremurul s-a produs la doar 6 kilometri adâncime.

Al treilea seism s-a produs la ora 22:14 tot în Vaslui s-a produs un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.1, la adâncimea de 6 kilometri.

La ora 00:39 a avut loc un alt seism, în Vaslui, cu magnitudinea ml 4.2, la adâncimea de 8 kilometri,

Al cincilea cutremur a fost cu magnitudinea de 2,6 și s-a produs la ora 00:43, în Vaslui, la adâncimea de 5 kilometri.