Gheorghe Ștefan, audiat la DNA în dosarul privind atribuirea unui contract al Poștei Române

Redactor:
Catalin Lupasteanu
Gheorghe Ștefan, audiat la DNA în dosarul privind atribuirea unui contract al Poștei Române
Fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, este audiat la DNA, marți, în dosarul privind atribuirea unui contract al Poștei Române care a vizat servicii de încasare electronică a facturilor, în care este acuzat de spălare de bani și trafic de influență.

Gheorghe Ștefan a venit la Direcția Națională Anticorupție (DNA) însoțit de avocat și, la intrare, nu a făcut nicio declarație.

Potrivit unor surse judiciare, Gheorghe Ștefan a fost citată să se prezinte la DNA în dosarul privind atribuirea unui contract al Poștei Române.

Direcția Națională Anticorupție anunța, în 14 mai, că procurorii au pus în mișcare acțiunea penală față de Gheorghe Ștefan, la data faptelor primarul municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al unui partid politic, pentru trafic de influență, spălare a banilor (opt acte materiale) și instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În același dosar au fost puși sub învinuire Florin Aurelian Ciobotaru, la data faptelor director general adjunct, coordonator al Direcției comerciale din Compania Națională Poșta Română – pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, omul de afaceri Marian Constantinnof, care controla printr-un interpus Posh Telecom Solutions SRL, și Cosmin Dragoș Mihăilescu – ambii pentru complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Potrivit procurorilor, în 2009, Gheorghe Ștefan, în calitate de primar al municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al unui partid politic, fiind membru în biroul permanent național al partidului, pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor, și-a impus un apropiat, pe Florin Aurelian Ciobotaru, în funcția de director general adjunct, având în coordonare Direcția comercială a CN Poșta Română.

„Ulterior, Gheorghe Ștefan și Ciobotaru Florin Aurelian au convenit cu inculpatul Marian Constantinof ca o societate comercială nou înființată, controlată de acesta din urmă, să înlocuiască SC Smart Telecom Solutions SRL în relația contractuală cu CN Poșta Română SA, privind prestarea, în unitățile poștale ale companiei, de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS”, au scris procurorii în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale.

În schimbul intervenției sale, pentru a-l determina pe Ciobotaru să înceteze contractele Poștei cu SC Smart Telecom Solution SRL și să le atribuie SC Posh Telecom Solutions SRL, pe care Marian Constantinof o controla prin interpuși, Gheorghe Ștefan i-ar fi cerut omului de afaceri să-i dea jumătate din profitul pe care l-ar fi obținut firma Posh Telecom, în executarea contractelor încredințate.

„În acest context, Gheorghe Ștefan a exercitat presiuni asupra lui Ciobotaru Florin Aurelian pentru identificarea urgentă a unor motive de încetare a contractelor dintre SC Smart Telecom Solutions SRL și CN Poșta Română. La rândul său, Florin Ciobotaru Aurelian a exercitat presiuni asupra angajaților din subordine pentru găsirea unor pretexte de încetare a contractelor amintite. Întrucât nu a găsit sprijin din partea angajaților amintiți, Florin Ciobotaru Aurelian a apelat la cunoștințele juridice ale lui Mihăilescu Cosmin Dragoș (recomandat de Marian Constantinof) pentru a-i oferi sprijin în încetarea raporturilor comerciale dintre companie și SC Smart Telecom Solutions SRL”, au precizat procurorii.

Astfel, contractele dintre Poșta Română și SC Smart Telecom Solutions SRL au fost denunțate unilateral, printr-o scrisoare semnată de Ciobotaru și Cosmin Dragoș Mihăilescu, în calitate de consilier juridic „delegat” de un cabinet de avocatură. În acest fel, Poșta Română și-a asumat riscul plății unor daune interese compensatorii.

„După parcurgerea procedurilor judiciare declanșate de SC Smart Telecom Solutions SRL pentru soluționarea litigiului comercial cu CN Poșta Română SA, compania a fost obligată la plata de despăgubiri de circa 4,5 milioane de euro”, au mai arătat procurorii.

Ulterior, Ciobotaru a negociat și a încheiat, în aprilie 2009, cu Posh Telecom Solutions SRL, fără organizarea unei proceduri de achiziție transparente și legale, fără o justificare economică și în condiții dezavantajoase pentru compania națională, un contract de asociere în participațiune, susțin anchetatorii.

Anchetatorii susțin că prin interpunerea SC Posh Telecom Solution SRL în relația comercială pe care în realitate o desfășura cu Payzone Romania SA, Poșta Română SA a achitat nejustificat, în perioada mai – octombrie 2009, suma de 224.979,56 de euro, sumă care constituie prejudiciu adus bugetului companiei, la care se adaugă 42.746,12 euro, reprezentând TVA.

Procurorii îl mai acuză pe Gheorghe Ștefan că i-a cerut lui Marian Constantinof să achite din conturile SC Posh Telecom Solutions SRL suma de 302.845,48 lei către o societate controlată prin interpuși de primarul din Piatra Neamț, pentru achiziționarea de publicitate în municipiu. Această societate comercială ar fi direcționat o parte din banii încasați către o televiziune la care asociați erau copiii lui Gheorghe Ștefan.

Tot la solicitarea lui Gheorghe Ștefan, Marian Constantinof ar fi achitat costurile deplasării și ale unui cantonament efectuat în Italia de echipa de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț. Costul transportului și al cazării, achitat din conturile unei firme la care asociat este Marian Constantinof, a fost de 39.417 lei și 35.306 euro, au mai arătat anchetatorii.

De asemenea, în 3 septembrie 2009, Marian Constantinof, prin societatea la care era asociat, ar fi plătit 10.000 de lei pentru Gheorghe Ștefan și soția acestuia, reprezentând costul unui sejur la Mamaia.

Anchetatorii au mai stabilit că Gheorghe Ștefan și-ar fi dat acordul ca o parte din sumele necuvenite pretinse de acesta să fie direcționate, la cererea lui Ciobotaru, sub forma unor sponsorizări, către o asociație sportivă a unei persoane din familia omului de afaceri. Astfel, în iulie și septembrie 2009, din conturile firmei lui Marian Constantinof au fost făcute două plăți în favoarea asociației, în valoare totală de 62.000 de lei.

Valoarea totală a sumelor date lui Gheorghe Ștefan sau altora, la cererea acestuia, este de 422.138,07 lei (aproximativ 100.000 de euro) și 35.306 euro, a precizat DNA.

Gheorghe Ștefan este judecat sub control judiciar în dosarul „Microsoft”, alături de Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru, toți acuzați de trafic de influență și spălare de bani, și de Gabriel Sandu, ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, acuzat de luare de mită și spălare de bani.

Fostul primar Gheorghe Ștefan mai este judecat în dosarul privind intervenții pentru licența Giga TV, în care au fost trimiși în judecată și președinta Consiliului Național al Audiovizualului, Laura Georgescu, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc și Narcisa Iorga, fost membru CNA.

Ceauşescu nu avea cel mai mare salariu! E incredibil care erau angajaţii români care-l depăşeau:...
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervenții! `Nu te mai recunoaștem`. Cum arată fosta vedetă TV
Un nou CUPLU BOMBA?! Pepe, ADEVĂRUL despre relaţia cu cântăreaţa Raluka: „O plac, mă place,...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
SUMELE URIAŞE luate de medici pentru VACCINAREA românilor! Ce SPORURI au cei din linia întâi
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
DOCUMENT. Ce salariu are Viorica Dăncilă la BNR. Este consilierul de strategie al guvernatorului Isărescu
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
„Îngerul Morții” de la Auschwitz care prefera gemenele. DOCTORUL a făcut cele mai ȘOCANTE experimente...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
BOMBĂ! Când se INTERZIC centralele pe gaze, de fapt. Vești proaste pentru milioane de români
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a momentului despre Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte
Cum arată cei mai sexy fotbaliști spanioli și partenerele lor superbe
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Magazine ANAF. De unde îţi poţi cumpăra bunuri confiscate de fisc în 2020. Lista completă...
Inchide