• Publicat:
Știri

Ghizdeanu: Comisia de Strategie și Prognoză nu a înaintat nicio propunere pentru Pilonul II

Ghizdeanu: Comisia de Strategie și Prognoză nu a înaintat nicio propunere pentru Pilonul II
Comisia de Strategie și Prognoză nu a înaintat nicio propunere pentru Pilonul II

„Astfel de analize și șcenarii le realizăm, dar pe plan intern. S-a produs eroarea aceasta că a fost inclusă o astfel de referire în proiectul programului legislativ, de fapt, nu e niciun proiect definitivat de noi. Repet, eroarea constă în includerea unei evaluări interne a CNSP în textul transmis prin planul legislativ”, a declarat Ion Ghizdeanu.

„Nu avem încă o variantă concretă și cel mai bine este să nu se ia în considerare nicio referire la Pilonul II de Pensii. Deocamdată, nu există un proiect de lege în acest sens”, a insistat președintele CNSP.

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a declarat, dumincă seara, că nu este de acord cu suspendarea plății contribuțiilor către pensiile private (Pilonul II), precizând că acest lucru nu se va transpune într-o Ordonanță de Urgență.

„Este o soluție a Comisiei de Prognoză, nu s-a transpus într-o OUG, nici nu se va transpune. Nu suntem de acord cu ea. Infirm categoric. Nu se va întâmpla pentru că trebuie să ajungă la Ministerul Muncii”, a explicat Olguța Vasilescu, la Antena 3.

Reacția ministrului Muncii vine după ce programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie – 31 decembrie contribuțiile aferente acestuia vor fi suspendate.

Contribuțiile CAS (respectiv contribuțiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuțiilor în perioada 1.07 – 31.12.2018″. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcționează automat 3,7% către Pilonul II.

O altă prevedere a proiectului citat este că se va stabili o „contribuție a angajatului în suma fixă de 84 de lei în primul an”, contribuție care „crește anual până la 125 de lei în anul 5″ și va fi „dedusă din impozitul pe venit”.

Totodată, va exista și o contribuție a angajatorului „egală cu a angajatului și dedusă din impozitul pe profit în funcție de mărimea companiei (50, 25, 10 angajați)”, se mai arată în documentul guvernamental.

Propunerea vine în condițiile în care, începând din ianuarie 2018, contribuțiile de asigurări sociale (atât cele pentru pensii, cât și cele pentru sănătate și șomaj) au fost transferate integral de la angajator în sarcina angajatului. Angajatorul se mai ocupă, în continuare, doar de formalitățile contabile de reținere și plată a CAS, având de achitat doar o contribuție la fondul de garantare a creanțelor salariale, de 0,25% din fondul propriu de salarii al companiei.

Ultimele referiri la Pilonil II de pensii au stârnit o serie de controverse, pentru că neoficial s-a spus că acest sistem ori va fi „desființat”, ori ar urma să nu mai primească – de la Pilonul I – contribuțiile stabilite prin lege. Aceste contribuții au scăzut de la 5,1% în 2017 la 3,7% în 2018, în condițiile în care pentru 2018 erau prevăzute să crească la 6%. Iată că în noul program legislativ este prevăzută suspendarea acestor contribuții în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018.

Inchide