Gigi Becali, condamnat la trei ani de închisoare cu executare în „dosarul Valiza”. Victor Pițurcă – un an cu suspendare

Gigi Becali, condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Valiza. Victor Pițurcă - un an cu suspendare
Publicat: 05/06/2013, 08:52
Actualizat: 30/04/2015, 14:50

Gigi Becali a fost condamnat astăzi la trei ani de închisoare cu executare în „dosarul Valiza”. Patronul Stelei rămâne în închisoare, de unde a și urmărit astăzi pronunțarea sentinței definitive în dosarul în care este acuzat de mituirea jucătorilor U Cluj și Gloria Bistrița.

În același dosar, Teia Sponte a primit doi ani de închisoare cu suspendare, iar Victor Pițurcă- un an de închisoare cu suspendare.

Decizia de astăzi nu aduce vreo modificare a perioadei pe care Becali o va petrece în închisoare.

Banii din valiza cu care Becali a cărat mita la Cluj – 1,7 milioane de euro, vor fi confiscați, ei aflându-se în prezent sub sechestru.

Un judecător a fost pentru condamnarea lui Becali

Pe fond Gigi Becali a a fost achitat de completul de trei judecători, însă unul din cei trei judecători a fost de părere că Becali trebuie condamnat la 3 ani de închisoare cu supendare. Astfel judecătorii Ștefan Pistol și Cristina Arghir au fost pentru achitarea lui Becali, în schimb judecătoarea Mariana Ghenea a fost pentru condamnarea lui Becali.

În opinia separată atașată deciziei de achitare, judecătoarea Mariana Ghenea spune că Becali a încălcat legea atunci când a vrut să ofere 1,7 milioane euro echipei de fotbal U Cluj pentru a-și apăra corect șansele în meciul cu CFR Cluj. De altfel, la ultimul termen de recurs Becali a recunoscut singur că a vrut să mituiască fotbaliștii U Cluj, dar în opinia lui era vorba de o premiere care garanta că nu va exista nici un blat între cele două echipe. Judecătoarea Ghenea susține însă ca acțiunea lui Becali este o încălcare a legii.

„Cele două texte ale Regulamentului FRF incriminează atât corupția pasivă, cât și pe cea activă, existând similitudini evidente între aceste norme și prevederile Codului Penal cu mențiunea că un astfel de comportament infracțional precum cel al inculpatului Becali George este sancționat fără discuții de ambele reglementări, prevalând în mod evident răspunderea penală instiuită de Codul Penal”, spune judecătorul în opinia separată.

Judecătoare spune că așa zisa premiere invocată de finanțatorului Stelei este de fapt o infracțiune de dare de mită cât se poate de clar dovedită de procurori. Astfele că, pentru această infracțiune, judecătoarea a decis să-l condamne pe Becali la 3 ani de închisoare cu suspendare. Judecătoarea a mai decis și că Victor Pițurcă se face vinovat de favorizarea infrcatorului și că trebuie pedepsit cu un an de închisoare cu suspendare.

Stenograma care îl îngroapă pe Becali

În cadrul audierii în fața completului de cinci judecători de la Curtea Supremă, Becali și-a recunoscut vinovăția și a admis că în 2008 l-a trimis pe Teia Sponte să îi mituiască pe jucătorii Universității Cluj care disputau un meci crucial cu CFR Cluj. „Păi da, păi da! „Lobby” e geanta de mâine”, îi spune Becali lui Adrian Mititelu în 2008 chiar înainte de meciul U Cluj- CFR. Stenogramele din dosar arată Becali vorbea deschis despre mituirea jucătorilor

„Am vorbit cu Toni Doboș care mi-a spus că fără premiere nu poate garanta că își ține jucătorii în frâu. Am găsit diferite modalități. Am discutat jucător cu jucător. Era fin cu fin”, a declarat Becali. Finanțatorul Stelei a precizat că pentru a-și acoperi urmele a decis să contrafacă probe. Este vorba despre un antecontract pe care l-a antedat și pe care a încercat să-l folosească drept probă. Becali a declarat că i-a dat dispoziție lui Teia Sponte să declare organelor judiciare că cei 1,7 milioane euro care erau destinați jucătorilor U Cluj reprezentau banii pentru un teren pe care avea să-l achiziționeze. Însă în ultima depoziție Becali a recunoscut că a falsificat contractul. „Da, doamnă judecător, am falsificat contractul. Eu i-am zis lui Teia că, dacă îl prind, să spună că banii sunt pentru un teren”, și-a amintit Becali.

În dosarul Valiza, procurorii au inserat și o serie de stenograme în care Becali vobea deschis despre mita care urma să ajungă la jucătorii Universității Cluj. Una din aceste stenograme este cea dintre Becali și Adrian Mititelu. Iată ce rețin procurorii despre această stenogramă:

„O altă discuție telefonică relevantă în contextul infracțional cercetat este cea de la 21:31 min. (05.05.2008), când învinuitul Becali George l-a contactat la telefonul 0744.783.622 pe Mititelu Adrian, acționar la F.C. „Universitatea Craiova” S.A, căruia i-a mărturisit că va trimite la Cluj suma de aproximativ 2 milioane de euro, din care 1,5 milioane euro pentru jucătorii de fotbal ai clubului universitar și 500.000 euro pentru președintele clubului Anton Doboș. De asemenea, învinuitul a reafirmat că au fost contactați toți fotbaliștii, atât direct, cât și indirect prin Anton Doboș, fiindu-le promisă o primă substanțială, dialogul dintre cei doi fiind următorul:

BECALI GEORGE : Da, nenea ADRIANE!
ADRIAN : Ia uite mă, că n-a murit! [râde – n.n.]
BECALI GEORGE : Ce faci mă, nenea ADRIANE?
ADRIAN : Ce să fac domnu” președinte, ce să fac? Stau și mă întreb ce… dacă ai fost în stare să rezolvi problema la CLUJ?
BECALI GEORGE : Păi auzi? Păi normal că am rezolvat-o, nu?
ADRIAN : Vezi că dădui și eu telefoane pe acolo, făcui și eu niște „lobby”! Și cu TONI și cu VĂDANA … și cu ăștia!
BECALI GEORGE : Păi da, păi da! „Lobby” e geanta mâine!
ADRIAN : [râde -n.n.] Auzi, să fie geantă ca lumea că ăia, ăia de la CLUJ nu poate să facă față …(neinteligibil)…
BECALI GEORGE : Dacă, dacă, dacă-ți spun, acum cazi jos dacă-ți spun ce geantă! Înțelegi? Știi cât geanta? Cât, cât aveai tu de la, de la C.F.R.!
ADRIAN : Păi eu n-am avut nimic!
BECALI GEORGE : Nu tu, cât a avut ăla, cum îl cheamă, cum îl cheamă, BALACI, BALACI!
ADRIAN : Păi nu știu cât a avut BALACI!
BECALI GEORGE : Un milion jumate”!
ADRIAN : Păi ce bă, e puțin, pe cuvânt dacă nu-i puțin, dă-le două!
BECALI GEORGE : Păi două, două!
ADRIAN : Auzi, dă-i unu” lu” TONI, numai pentru TONI, ca să…
BECALI GEORGE : Nu mă, nu, nu! Unu” jumate” la echipă și cinci lu”, lu” TONI!
ADRIAN : Da” e bine și așa, că ei nu dă banii ăștia niciodată!
………………………………………
BECALI GEORGE : Păi da” atâta luau ei, nu că le-am dat eu, atâta luau ei dacă luau două sute de mii, pentru că dacă câștiga campionatu” el și ei lua” două sute de mii de campionat, m-ai înțeles?
ADRIAN : Da” vezi acolo ăsta, SORIN …(neinteligibil)… omu” lu” VICTOR, ăla BUNDEA, iar e un băiat care-ți place să stai cu el de vorbă!
BECALI GEORGE : Am vorbit, s-a vorbit și cu, acum am…
ADRIAN : SILVĂȘAN, ăștia!
BECALI GEORGE : Acum am vorbit, mă!
ADRIAN : Eu îți spun o chestiune: Poa” să le spună BOC orice le-ar spune, că ăia când intră în teren, îi doare în p… și de BOC și de partid și de PDL și de toate astea!
BECALI GEORGE : Nu, păi da” le-a spus TONI DOBOȘ direct! Le-a spus TONI DOBOȘ mă, direct! Ai înțeles?
ADRIAN : E…
BECALI GEORGE : Am vorbit și eu cu băieții, m-ai înțeles?
DRIAN : Nu bă, încearcă două variante, ia sună de control și să vezi dacă se spune treaba, să nu fie vrăjeală!
BECALI GEORGE : Păi s-a spus, păi da” după ce am vorbit cu TONI, azi am, am luat legătura, un… cu impresaru” lu”, lu” ăla lu”, ZENO BUNDEA!
ADRIAN : Ăhă!
BECALI GEORGE : Și ce faceți, cutare, dom”ne trebuie să jucăm, că cutare, cutare ni s-a promis prima, adică le-a promis ă, președintele lor, primă un milion jumate”! ….. (filele 132, 133, 135, vol.4).

Avocații lui Becali speră într-o eliberare condiționată

Avocații lui Gigi Becali susțin că finanțatorul Stelei ar putea fi eliberat sub supraveghere judiciară dacă instanța l-ar condamna la o pedeapsă cu suspendare în dosarul Valiza. Experții consultați de gândul spun însă ca șansele lui Becali să iasă din închisoare sunt doar matematice. Un calcul matematic arată însă că Becali ar putea fi condamnat chiar și la patru ani de închisoare iar instanța îi poate aplica un spor de pedeapsă de cinci ani, astfel că Becali riscă să steau după gratii chiar și 9 ani. Paradoxal însă, avocații lui Becali au arătat că nu își doresc o achitare, pentru că astfel Becali ar urma să rămână în închisoare.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, în 11 mai 2006, finanțatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului „Gloria 1922 Bistrița” sume de bani cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro pentru ca aceștia să își îndeplinească atribuțiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului și în Regulamentul Federației Române de Fotbal. Concret, fotbaliștilor de la Bistrița li se cerea să-și apere corect șansele și să obțină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid București din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la „Universitatea Cluj” aflați pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Național de Fotbal – Liga I – aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceștia urmând, la fel ca în cazul precedent, să își îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-și apere corect șansele și să câștige meciul cu „CFR 1907 Cluj”, preciza DNA.

BACALAUREAT 2013. Totul despre BAC 2013 – calendar, subiecte și rezultate

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Secunda care i-a salvat viața lui Trump: Fostul președinte întoarce capul spre un lunetist...
Actor celebru, găsit mort în mașină! Starul de doar 46 de ani, răpus de caniculă...
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani,...
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly...
VIDEO&FOTO Cele mai spectaculoase ținute de la „nunta anului”. Fiul celui mai bogat om din...
Halucinant! Ce ar fi făcut prietenul Mariei Diana, când a atacat-o ursul. Un martor a...
Cele mai sexy femei din lume! Dieta MINUNE pe care o ține ocupanta primului loc!...
A fost identificat atacatorul lui Donald Trump. Cine este tânărul care a încercat să-l asasineze...
Spectatorul mort a fost împușcat în cap! Declarațiile șocante ale martorilor
Diana Maria Cazacu, fata de 19 ani atacată de urs, a fost îngropată azi: Aceasta...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe. Unde nu mai poți circula cu mașina pe...
UPDATE: Atacatorul de la mitingul lui Trump, identificat / Trump, văzut ieşind din avion după...
A fost DESCOPERITĂ cea mai PERICULOASĂ SUBSTANȚĂ din lume! Este atât de PUTERNICĂ încât...
Reguli pentru absolut TOȚI ANGAJAȚII din România. Trebuie respectate în mod OBLIGATORIU
Nunta în familia Hagi, după vechi obiceiuri. Ce tradiții neștiute au aromânii
Cum arată în interior Biserica Visarion, locul în care Ianis Hagi și Elena își unesc...
Momentul când bărbatul care a vrut să-l asasineze pe Trump e ÎMPUȘCAT de un lunetist
Ce părere are Monica Tatoiu despre femeile care își acoperă capul? „Nu are nicio treabă...
Cine sunt părinții mirilor de la nunta secolului din India
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Secretele unui vechi cult egiptean, dezvăluite cu un crocodil mumificat
×