Ginerele lui Sandu Anghel spune că Mircea Băsescu a primit 600.000 euro pentru eliberarea lui Bercea

Ginerele lui Sandu Anghel spune că Mircea Băsescu a primit 600.000 euro pentru eliberarea lui Bercea
Publicat: 27/01/2015, 19:55

Un nou termen în procesul în care cinci dintre membrii familiei Anghel sunt judecați pentru șantajarea lui Mircea Băsescu a avut loc, marți, la Tribunalul Constanța, unde au fost prezenți patru dintre inculpați, Izaura Anghel lipsind întrucât este internată în spital, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Avocatul membrilor familiei Anghel, Mircea Teis, a cerut un nou termen de judecată pe motiv că inculpații și-au manifestat dorința de a da declarații în fața instanței doar în prezența avocatului Pavel Abraham. Judecătoarea a respins această solicitare deoarece contractul de asistență juridică a fost încheiat de inculpați cu societatea de avocatură, nu cu Pavel Abraham, iar membrii familiei Anghel erau reprezentați de un avocat de la această casă de avocatură.

Apoi, celor patru li s-a prezentat actul de sesizare a instanței, iar în final aceștia au fost întrebați dacă își recunosc faptele din rechizitoriu, ei spunând că sunt nevinovați.

Judecătoarea i-a întrebat ulterior pe inculpați dacă vor să dea declarații sau nu, toți spunând că vor, însă Florin Anghel, Fănica Anghel și Grinică-Ion Anghel au precizat că nu la acest termen. Ultimii doi au invocat diverse probleme de sănătate, iar Florin Anghel a susținut că nu a avut timp să își pregătească apărarea, pentru că a fost mutat dintr-un loc de detenție în altul în ultimele săptămâni. Singurul care a vrut să dea declarații la termenul de marți a fost Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondial.

El a spus că, în 26 mai 2014, a fost la birou la Mircea Băsescu, împreună cu soția sa, Izaura Anghel, pentru a discuta despre banii pe care Băsescu trebuia să-i înapoieze familiei lui Bercea Mondial, iar la acea discuție a asistat și Marian Căpățână, despre care Constantin a susținut că a fost doar intermediar în acest caz.

Marius Constantin a afirmat că Mircea Băsescu a primit 600.000 de euro de la Florin Anghel și mai avea de returnat 280.00 de euro. Banii fuseseră dați pentru ca Mircea Băsescu să intervină pentru eliberarea din închisoare a lui Bercea Mondial, potrivit lui Marius Constantin.

El a precizat că nu știe cum ar fi putut interveni Mircea Băsescu în acest sens, deoarece nu a asistat la discuțiile pe care acesta le-a avut anterior cu Florin Anghel.

Marius Constantin a mai povestit că în 29 mai 2014, când a fost realizat flagrantul, a fost chemat de către Mircea Băsescu să vină să-i returneze banii, el mergând împreună cu Izaura și cu fratele ei, Grinică. Atunci, Mircea Băsescu le-a spus că nu le datorează bani, dar că dorește să-i ajute pentru că trec prin momente grele și le va da 10.000 de euro.

Ginerele lui Bercea a spus că Mircea Băsescu nu a mai recunoscut atunci că le datorează bani, deoarece discuția era înregistrată de către procurorii anticorupție.

Marius Constantin a precizat că i-a spus lui Mircea Băsescu că, dacă nu le dă banii, vor merge la DNA și DIICOT cu înregistrările făcute de Florin Anghel atunci când Băsescu vorbea despre banii respectivi. În momentul în care au părăsit biroul lui Mircea Băsescu, Marius Constantin, Izaura Anghel și Grinică-Ion Anghel au fost reținuți de procurorii anticorupție.

Următorul termen în acest dosar a fost stabilit pentru 17 februarie.

Soția lui Bercea Mondial, doi fii ai acestuia, Florin și Grinică Ion Anghel, precum și fiica și ginerele lui Sandu Anghel, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție din Constanța, la sfârșitul lunii iunie, fiind acuzați de șantajarea lui Mircea Băsescu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor constănțeni, în 1 noiembrie 2013, Florin Anghel i-ar fi cerut lui Mircea Băsescu, fratele președintelui Traian Băsescu, 280.000 de euro, în caz contrar amenințând cu dezvăluirea în presă a unor informații compromitățoare, de corupție, în care ar fi fost implicat acesta și familia sa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase