GREENPEACE. Precizări despre valul de imagini cu tranporturi de lemne: Nu toate trimit spre ilegalități

GREENPEACE. Precizări despre valul de imagini cu tranporturi de lemne: Nu toate trimit spre ilegalități
GREENPEACE. Precizări despre valul de imagini cu tranporturi de lemne: Nu toate trimit spre ilegalități / Sursa foto: ytimg.com
Publicat: 17/04/2020, 22:30
Actualizat: 07/04/2021, 01:24

Un reprezentant al organizației Greenpeace susține că nu toate imaginile postate în ultima perioadă pe rețelele de socializare cu tranporturi de lemne trimit către ilegalități. Și ministrul Mediului a spus despre acestea că sunt „o avalanșă de mesaje toxice”, relatează Mediafax.

Mai multe imagini în care sunt surprinse transporturi de lemne au fost distribuite în ultima perioadă pe rețelele de socializare. În una dintre postări este surprinsă o barjă care transportă material lemnos pe Dunăre. Cel care a filmat scena este convins că lemnul este tăiat şi exportat direct în Italia, deşi nu prezintă nicio dovadă în acest sens.

Un alt internaut îşi atenţionează prietenii de pe Facebook, tot fără să prezinte nicio dovadă, că într-o singură lună, de la începutul stării de urgenţă, s-a furat mai mult lemn decât în cinci ani.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat recent că este vorba de „mesaje toxice”.

„Zilnic este lansată şi alimentată pe Facebook, pe reţelele de socializare, o avalanşă de mesaje toxice. Am văzut şi eu poze, videoclipuri cu zeci de mii de share-uri. Acestea au un singur scop: să vă inducă tuturor ideea unei catastrofe ecologice în pădurile româneşti”, a spus ministrul, care a precizat că un document al Ministerului Transportului dovedeşte că nu s-a exportat lemn pe calea ferată din România în 2020.

Ciprian Găluşcă, campaigner în cadrul organizaţiei non-guvernamentale pentru mediu Greenpeace, atrage şi el atenţia că nu toate postările trimit către ilegalităţi şi că transporturile legale au scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019.

„În cele două săptămâni de verificări, şi e adevărat că nu am verificat tot, feelingul nostru a fost că foarte multe dintre aceste imagini nu trimiteau neapărat către nişte ilegalităţi. Ne-am uitat un pic şi pe cifrele oficiale şi am văzut că numărul transporturilor legale a scăzut comparativ cu perioada similară a anului 2019”, a spus Ciprian Găluşcă.

Cu toate acestea, reprezentantul Greenpeace atrage atenţia că ministrul Mediului nu spune că România exportă peste 5 milioane de metri cubi de cherestea pe an.

„Ministrul spunea că România nu exportă buştean, ci importă buştean, deci ar trebui să stăm foarte liniştiţi în casele noastre. Da, este adevărat că România nu exportă buştean semnificativ, însă exportă peste 5 milioane de metri cubi de cherestea, care provin din peste 10 milioane de metri cubi de lemn rotund”, a mai spus Ciprian Găluşcă.

Organizaţiile non-guvernamentale pentru mediu militează în continuare pentru implementarea SUMAL, un sistem de monitorizare a traseului masei lemnoase, care foloseşte imagini din satelit şi camere de trafic.

„E foarte uşor să eludezi în momentul ăsta, să scapi de lege, să scapi de sistem şi să amesteci lemnul tăiat ilegal cu lemnul tăiat legal. De asta noi, organizaţiile de mediu, de mai bine de de cinci ani de zile cerem implementarea de urgenţă a unui sistem de monitorizarea a trasabilităţii lemnului pe piaţă, acel SUMAL, astfel încât să nu mai avem această situaţie de gri”, a mai declarat reprezentantul Greenpeace.

Ministrul Mediului dă în continuare asigurări că până în luna iulie SUMAL va fi implementat şi operaţionalizat, iar tăierile ilegale din România vor putea fi combătute.