Grevă la Poștă. Ministrul Muncii le cere poștașilor să nu fie „INUMANI” și să livreze pensiile

Grevă la Poștă. Ministrul Muncii le cere poștașilor să nu fie INUMANI și să livreze pensiile
Publicat: 14/05/2013, 22:46
Actualizat: 31/01/2019, 21:29

3,7 milioane de români care își primesc pensia prin Poșta Română riscă să ia banii cu întârziere din cauza grevei care se extinde în țară. Astăzi în București sunt închise 20 de oficii poștale și Centrul de tranzit, acțiuni similare au loc la Cluj. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu a făcut apel la lucrătorii de la Poștă șă onoreze obligațiile contractuale. „Eu nu am primit nicio reclamație, niciun semnal că nu se vor plăti pensiile și eu nu cred că poștașii nu vor plăti pensiile pentru că ar fi un gest inuman. O parte foarte mare din veniturile Poștei provin tocmai din această plată a pensiilor. Eu nu cred că țelul lor este să își diminueze veniturile”, a spus ministrul Muncii.

Protestele de la Poștă au început luni, când 1.500 de angajați dși-au exprimat nemulțumirea față de de actele adiționale la Contractele Colective de Muncă, prin care norma de lucru este redusă, în funcție de caz, la numai patru sau șase ore.

„Oamenii sunt nemulțumiți de actele adiționale la Contractele Colective de Muncă, prin care norma de lucru este redusă, în funcție de caz, la numai patru sau șase ore. Consecința directă a acestui fapt este scăderea salariului lunar, unii dintre angajați ajungând să primească salarii de numai 500 lei”, a declarat Cristian Iancu, secretar general adjunct la Federația Sindicatelor din Poștă și Telecomunicații.

Protestul angajaților s-a extins marți în Capitală, fiind închise 20 de oficii poștale și Centrul de tranzit, locul în care ajunge toată corespondența și de unde se distribuie către unități, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele filialei București a SLPR, Marin Ciubeică.
Liderul filialei București a Sindicatului Lucrătorilor din Poșta Română (SLPR) a spus că angajații Centrului Tranzit s-au alăturat protestului declanșat de lucrătorii din oficiile poștale, în jurul orei 10.30 fiind întreruptă activitatea. Marin Ciubeică a precizat că la Centrul Tranzit București lucrează, în ture, între 600 și 700 de persoane, în acest moment fiind în fața instituției cei care erau de serviciu, adică aproximativ 150 de persoane.

De asemenea, peste o sută de angajați din mai multe oficii poștale din județul Cluj au declanșat, marți dimineață, o grevă spontană, în semn de solidaritate cu acțiunile colegilor din București și nemulțumiți de diminuarea normelor de lucru.
Liderul de sindicat din cadrul Poștei Cluj, Carol Șinka, a declarat că au intrat în grevă spontană angajații de la cel puțin șase oficii poștale din Cluj-Napoca, Câmpia Turzii și Dej, respectiv cei din tura de dimineață, care au încetat activitatea și au ieșit în fața sediilor oficiilor, dar și factorii poștali.

Apel către pensionari

Aproximativ 3,7 milioane de pensionari primesc pensia prin Poștă, formalitățile și documentele de plată fiind deja transmise de către Casa Națională de Pensii Publice, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de comunicare al instituției, Angelica Mihail. Potrivit sursei citate, din numărul total de pensionari înregistrați în România, 1,5 milioane primesc pensia pe carduri bancare, iar 3,7 milioane prin serviciile Poștei Române.
Angelica Mihail a spus că pentru plata pensiilor din această lună formalitățile și documentele de plată au fost deja transmise de către casele de pensii, atât pentru cei care își primesc drepturile pe card, cât și pentru cei care depind de Poșta Română.

Directorul de comunicare de la Casa Națională de Pensii Publice a făcut un apel către pensionari să nu intre în panică, deoarece este prima zi în care se face plata pensiilor și oricum acestea nu puteau fi plătite într-o singură zi. Angelica Mihail a precizat că plățile pentru pensionari sunt programate între 14 și 26 ale fiecărei luni.

Peste 1.500 de poștași din 21 de oficii din București au întrerupt lucrul luni, nemulțumiți că cei din conducerea Companiei Naționale Poșta Română vor să impună un număr de zile neplătite și să reducă programul de lucru pentru toți salariații.
Președintele Sindicatului Lucrătorilor din Poșta Română, Matei Brătianu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că angajații sunt nemulțumiți de faptul că ar urma să li se impună între una și patru zile neplătite, iar pentru acest lucru nu este necesară consultarea sindicatelor, întrucât există o prevedere în Codul muncii care permite acest lucru.
Poștașii sunt nemulțumiți și de faptul că le-a fost anulată o cursă pe zi, deși aceștia sunt obligați să facă două curse zilnice din cauza volumului mare de corespondență.
Liderul sindical a mai spus că oamenii sunt nemulțumiți și din cauza faptului că cei din conducerea CNPR refuză să facă disponibilizări colective în urma cărora oamenii ar primi salarii compensatorii și ar putea să beneficieze de indemnizație de șomaj, preferând să reducă programul de lucru cu o oră sau două pentru toți salariații, ceea ce atrage și o reducere salarială de 15-20 la sută.

Compania Națională Poșta Română a transmis luni un comunicat, „în contextul apariției unor manifestări neautorizate ale salariaților din unele subunități poștale”, în care a arătat că ponderea cheltuielilor salariale raportată la veniturile companiei a crescut în perioada 2009 – 2012 de la 63% la 71%, comparativ cu o medie de 51% la operatorii poștali din Europa, situație care afectează competitivitatea companiei în contextul liberalizării pieței serviciilor poștale.
În același timp, volumul prestațiilor poștale a scăzut continuu în perioada 2009 – 2012, înscriindu-se într-un trend global determinat de evoluția tehnologică și dezvoltarea comunicațiilor online.
„Conducerea Companiei Naționale Poșta Română a încheiat cu Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România (SLPR), în septembrie 2012, un acord ce prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normării efectuate în anul 2011”, preciza CNPR în comunicat.

Poșta Română este cel mai mare operator de profil și dispune de o rețea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poștale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia