Greviștii, buni de PLATĂ. Complexul Energetic Oltenia spune că GREVA minerilor este ILEGALĂ: Paguba poate depăși zilnic 15 MILIOANE de lei

Greviștii, buni de PLATĂ. Complexul Energetic Oltenia spune că GREVA minerilor este ILEGALĂ: Paguba poate depăși zilnic 15 MILIOANE de lei
Publicat: 16/01/2019, 17:14

Tribunalul Gorj a stabilit, miercuri, că greva minerilor Compleului Oltenia este nelegală și a cerut încetarea imediată a grevei, dar o parte dintre angajați nu doresc să recunoască decizia. reprezentanții CEO au anunțat care sunt consecințele participării salariaților la această acțiune.

Conform prevederilor Legii nr. 62/2011 a dialogului social, riscurile/consecințele participării la o grevă nelegală sunt:

-sancțiune disciplinară, inclusiv prin concediere;

-răspunderea pentru prejudiciul produs angajatorului, prin solicitarea de despăgubiri nu numai de la organizatorii grevei, dar și de la simplii participanți la aceasta;

-sancțiuni contravenționale sau penale, în cazuri grave, când greva este continuată prin violență, când salariații recurg la blocarea drumurilor, etc.

Conducerea companiei precizează că, în această perioadă, prețul pe piața de echilibrare pe care trebuie să îl plătească CEO pentru compensarea energiei nelivrate este la un nivel deosebit de ridicat. În consecință, paguba adusă societății pentru nefuncționarea grupurilor energetice, ca urmare a nerespectării hotărarii instanței de judecată, poate depăși zilnic suma de circa 15 milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă.

Totodată, pagubele pe care compania le va înregistra în instalațiile termocentralelor ca urmare a nepornirii și, respectiv, neasigurării aburului tehnologic pentru grupurile repornite din stare rece, vor fi adiționate la cele reprezentaând cantitățile nelivrate de energie electrică.

„Conducerea CE Oltenia transmite catre salariatii protestatari un apel la înțelegere, resposabilitate si raționament”, se mai arată în comunicat.

Instanța a respins, marți, solicitarea Complexului Energetic Oltenia de suspendare a grevei declanșate vineri la mai multe cariere din cadrul companiei. Totuși, miercuri o altă acțiune a administrației companiei, privind încetarea protestului, a fost admisă.

Minerii de la Cariera Roșiuța au anunțat, în urma acestei decizii, care nu este definitivă,că nu vor renunța la protest.

„Noi continuăm greva. Suntem tot în grevă. Pe noi nu ne-a anunțat nimeni în sala de apel despre această decizie. Așteptăm ședința de la Guvern. Ei își apără pe ale lor, noi le apărăm pe ale noastre. Noi cerem majorări de o mie de lei”, a declarat, pentru Mediafax, un angajat de la Roșiuța.

Și la Cariera Lupoaia același scenariu. Minerii continuă protestele.

„La Cariera Lupoaia nu se lucrează. Acțiunea CEO, în instanță, este o acțiune agresivă, din punctul meu de vedere. Nu au găsit soluții să rezolve această problemă în atâtea zile și soluții au avut. Cred că bani erau în CEO. Puteau să găsească soluții. Unde s-au dus banii, ce au făcut nu știu, dar minerii nu se poate să lucreze cu acest salariu. Se protestează și la Roșia, nu a încetat greva”, a declarat Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.

Anterior, conducerea companiei a anunțat că o parte dintre greviști s-ar fi întors la lucru și au acceptat oferta de majorare salarială de 700 de lei brut și acordarea voucherelor de vacanță.

„În dimineața zilei de 16 ianuarie 2019, salariații carierei Jilț Nord care au initiat protestul spontan, precum și salariații carierei Jilț Sud au reluat activitatea voluntar, înțelegând că soluționarea problemelor ridicate au fost rezolvate, de fiecare dată, ca urmare a dialogului purtat, în condițiile respectării procedurilor de lucru și a prevederilor Contractului Colectiv de Muncă”, se arată într-un comunicat al companiei.

Sorin Boza, managerul Complexului Energetic Oltenia, a declarat, pentru Mediafax, că s-au făcut anumite propuneri de administrație, în noaptea de marți spre miercuri, către angajații CEO, astfel încât activitatea oprită vineri să fie reluată cât mai repede.

Complexul Energetic Oltenia are 13.300 de angajați și a fost înființat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova și Rovinari cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia Târgu-Jiu. Obiectul de activitate al CEO este producerea energiei electrice și termice pe bază de lignit, extracția și prepararea lignitului.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...