Greviștii de la Oltchim continuă protestul și vin la București pentru discuții la Guvern

Greviștii de la Oltchim continuă protestul și vin la București pentru discuții la Guvern
Publicat: 05/12/2013, 10:03
Actualizat: 31/07/2014, 09:30

Cei opt salariați ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea care luni au intrat în greva foamei continuă protestul, joi, pentru a patra zi consecutiv, iar în cursul acestei zile vor merge la București pentru o discuție cu reprezentanți ai Guvernului, afirmă liderul sindical Corneliu Cernev.

Starea de sănătate a celor opt angajați ai Oltchim care luni au intrat în greva foamei este „în limite acceptabile”, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, liderul sindicatului Victoria Oltchim, Corneliu Cernev.

Potrivit acestuia, cei opt greviști ai foamei vor merge la București, în cursul acestei zile, la o discuție cu reprezentanți ai Guvernului.

Cernev a precizatcă a fost informat că vor discuta cu ministrul delegat pentru Dialog Social Doina Pană.

Întrebat care este principalul mesaj pe care sindicaliștii și angajații de la Oltchim îl vor transmite reprezentanților Guvernului, Cenerv a spus că nu este vorba despre revendicări salariale, ci în principal despre situația combinatului: „Principalul nostru mesaj este că la Oltchim lucrurile nu s-au schimbat radical, combiantul e pe marginea prăpastiei și există oricând riscul ca acest combinat să se oprească, iar atunci nu ar pierde numai salariații, ar pierde și statul, pentru cã una e să vinzi un combinat în stare de funcționare și alta e să vinzi unul oprit”.

Aproximativ o sută de salariați ai Oltchim din Râmnicu Vâlcea au declanșat, luni, un protest spontan, oamenii ieșind în curtea combinatului și cerând salariile restante pe două luni și jumătate și schimbarea directorilor despre care afirmă că sunt „puși politic în funcții”. Ulterior, zece dintre angajați au intrat în greva foamei, doi dintre ei renunțând la protest în acceași zi.

Liderul sindical Corneliu Cernev afirma că principala nemulțumire este că oamenii, care nu și-au luat salariile de peste două luni și jumătate, nu știu când vor fi plătiți, în condițiile în care activitatea unor secții este oprită.

Liderul sidical spunea că salariații combinatului acuză și faptul că după intrarea în insolvență la Oltchim s-au făcut angajări, fiind aduse „persoane care habar nu au despre activitatea acestui combinat chimic”. Angajații reclamă, de asemenea, „salariile mari, de 8.000-9.000 de lei”, pe care le-ar lua membrii conducerii combinatului și spun că în unitate se fac cheltuieli semnificative pentru mașinile de serviciu și pentru protocol.

Într-un comunicat de presă transmis luni seară, conducerea Oltchim afirma că în luna decembrie angajații combinatului vor primi drepturi salariale nete de 5.670.271 lei, reprezentând tichete de masă aferente lunii septembrie, în valoare de 354.374 lei, avansul pe luna septembrie, de 1.885.718 lei, tichete de masă pe luna octombrie, de 425.173 lei și lichidarea pe luna septembrie, în valoare de 3.005.006 lei.

„La acestea se vor adăuga sumele acordate pentru copiii angajaților, cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani, conform prevederilor contractului colectiv de muncă, în valoare de 132.960 lei, care se vor acorda până în 20 decembrie. Avem speranța că în continuare o să beneficiem de sprijin și înțelegere din partea salariaților astfel îîncât activitatea de reorganizare a societății să se finalizeze cu succes la începutul anului 2014”, se mai preciza în comunicatul Oltchim.

Conducerea combinatului susținea că a fost luată decizia plății drepturilor salariale „cunoscând sezonalitatea vânzărilor din perioada decembrie – februarie”.

Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) este în situația jenantă de a se ruga de finanțatori să îi dea un credit de 15 milioane euro pentru redeschiderea unei secții de producție, dar nicio bancă nu vrea să împrumute combinatul, declara, vineri, ministrul Economiei, Andrei Gerea.

Statul deține, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acțiunile Oltchim, și a eșuat anul trecut în încercarea de a privatiza combinatul chimic.

O nouă încercare de vânzare a Oltchim este programată pentru luna februarie a anului viitor, ofertele angajante putând fi depuse până la 17 ianuarie.

Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat săptămâna trecută o scrisoare de intenție cu două companii din China, Baota Petrochemical Group și Junlun Petroleum, interesate să participe la privatizarea societății din Râmnicu Vâlcea.

Oltchim a raportat pentru primele nouă luni pierderi de 172,74 milioane lei, cu 44% mai reduse decât cele consemnate în aceeași perioadă din 2012, la afaceri în scădere la jumătate, la 359,48 milioane lei

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore