Guvernul a promis că din ianuarie 2015 vor fi majorate salariile tuturor angajaților din sănătate și din asistență socială

Guvernul a promis că din ianuarie 2015 vor fi majorate salariile tuturor angajaților din sănătate și din asistență socială
Foto: Publimedia, Ovidiu Micsik
Publicat: 30/10/2014, 11:41

Prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în cadrul discuțiilor pe care sindicaliștii le-au avut, miercuri, cu premierul Victor Ponta, s-a stabilit ca salariile pentru angajații din sistemul sanitar și cei din asistență socială să fie majorate cu 100 de lei, din 1 ianuarie 2015.

Sepi a precizat că Guvernul s-a angajat și să finalizeze în 30 de zile negocierile privind contractul colectiv de muncă în domeniul sanitar și să înceapă discuții pentru eliminarea problemelor apărute în aplicarea Legii 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Sindicaliștii au mai cerut extinderea numărului de unități care să intre în contractul colectiv de muncă din asistență socială.

În urmă cu o săptămână, Federația Sanitas amenința cu proteste, dacă până în 29 octombrie Guvernul nu va găsi soluții pentru majorarea cu 100 de lei a salariilor tuturor angajaților din sănătate și din asistență socială, începând din 1 noiembrie 2014, și pentru aplicarea prevederilor Legii 284/2010, din 1 ianuarie 2015.

Federația Sanitas cerea atunci de la Guvern ca până în 29 octombrie să fie aprobat un act normativ privind creșterea salariilor întregului personal din sistemul sanitar și de asistență socială, pentru ca angajații să primească di noiembrie salarii mai mari cu 100 de lei.

Sindicaliștii amenințau că, în cazul în care nu vor fi soluționate revendicările lor, în 29 octombrie vor picheta sediului Guvernului, iar în 12 noiembrie vor organzia un miting de amploare.

„Menționăm că responsabilitatea pentru consecințele acestor forme radicale de protest revine în întregime factorilor decizionali din Guvernul României, care tratează cu indiferență criza generală din sistemul sanitar românesc”, arăta Federația Sanitas, într-un comunicat de presă.

Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, anunța, la finele lunii iunie, că a ajuns la un acord cu reprezentanții Federației Sanitas pentru creșterea cu 10% a salariilor angajaților din sistemul public de sănătate și ale asistenților sociali situate sub plafonul de 1.500 de lei.

Ioana Petrescu nu vorbea de creșterea salariilor cu 10% din toamnă, ci preciza că majorarea va fi efectuată în două etape, respectiv cu 5% începând cu 1 decembrie 2014 și cu încă 5% de la 1 martie 2015.

Ministerul estima că de această majorare salarială vor beneficia aproximativ 126.000 de angajați din sistemul public sanitar și de asistență socială.

Reprezentanții Federației Sanitas anunțau atunci că oferta guvernamentală de majorare a salariilor din sănătate și asistență socială mai mici de 1.500 de lei a fost respinsă de Consiliul Național al Sanitas. Sindicaliștii cereau creșteri salariale pentru toți angajații și dădeau atunci data de 15 septembrie ca termen pentru negocieri în vederea găsirii unei soluții, fără proteste.

În luna iunie, Federația Sanitas a organizat proteste la ministerele Sănătății, Muncii și Finanțelor Publice. Sindicaliștii au cerut, printre altele, încheierea unui contract colectiv de muncă în sectorul sanitar, creșterea cu zece la sută a salariilor din sănătate și asistență socială, precum și deblocarea posturilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația