Guvernul face plângere la Parchet împotriva membrilor Cabinetului Boc. Care este motivul

Redactor:
Thomas Dinca
Guvernul face plângere la Parchet împotriva membrilor Cabinetului Boc. Care este motivul
Guvernul va sesiza Parchetul pentru nereguli constatate de Corpul de Control al premierului în alocarea de către Guvernul Boc, din Fondul de rezervă, a 60 milioane lei pentru stadionul Ion Moina din Cluj-Napoca, la propunerea foștilor miniștri Traian Igaș și Gheorghe Ialomițianu.

Banii au fost alocați la solicitarea președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, inspectorii Guvernului arătând că nu a fost însă justificat caracterul de urgență în alocarea fondurilor, au fost încălcate normele legislative, iar finanțarea a fost nelegală, bugetul de stat fiind astfel diminuat în mod nejustificat.

În raportul Corpului de Control, transmis sâmbătă de către Guvern, se arată că hotărârea pentru alocarea banilor din Fondul de rezervă, în scopul amenajării pe amplasamentul stadionului Ion Moina a unui stadion la standardele UEFA și FIFA a fost adoptată de Guvern la 28 decembrie 2010, pe baza unei note de fundamentare semnată de către ministrul de Administrație, Traian Igaș, și cel al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu.

În raort se mai arată că, anterior înregistrării oficiale la Ministerul Administrației și Internelor a solicitării, la 21 decembrie 2010, președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a cerut premierului de atunci, Emil Boc, un sprijin financiar de 77, 1 milioane lei plus TVA pentru realizarea complexului sportiv. A doua zi, secretarul de stat din MAI Mihai Capră a transmis Secretariatului General al Guvernului proiectul de hotărâre pentru alocarea banilor, deși solicitarea lui Tișe a fost înregistrat oficial la minister abia la 27 decembrie.

Alături de Alin Tișe, solicitarea a fost semnată și de prefectul județului Cluj din acea perioadă, Florin Stamatian.

Inspectorii arată că proiectul nu a fost transmis Ministerului Finanțelor spre avizare, cum era obligația, ci doar pentru un punct de vedere după ședința de guvern în care a fost adoptat, inspectorii arătând că acest demers a avut un caracter pur formal, pentru a crea aparența legalității.

Inspectorii arată totodată că ministrul Igaș a semnat proiectul fără consultarea tuturor direcțiilor cu atribuții în avizarea unor astfel de documente, fiind încălcate procedurile legale.

Inchide