Guvernul solicită un audit extern la departamentul lui Raed Arafat, după accidentul de la Siutghiol

Guvernul solicită un audit extern la departamentul lui Raed Arafat, după accidentul de la Siutghiol
Publicat: 17/12/2014, 15:07

El a precizat, în ședința de guvern, că a primit de la Ministerul de Interne primele concluzii ale accidentului și că vor fi aprobate „primele responsabilități care trebuie asumate”.

Marți, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a decis demiterea șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Constanța, Viorel Jianu, și a propus premierului Victor Ponta să îl schimbe din funcție pe prefectul județului, Radu Volcinschi, urmare a problemelor la intervenția de după prăbușirea elicopterului SMURD.

Conform procedurii, un prefect este schimbat prin hotărâre aprobată în ședința de guvern, care, miercuri, a început la ora 13.00.

„Va fi nevoie în continuare să continuăm să aflăm cum s-a produs și cum s-a ajuns la această tragedie. Cu siguranță, și Parchetul va face ceea ce ține de atribuțiile legale și o să vreau pentru Departamentul de Intervenții la Situații de Urgență să găsim soluția unui audit extern, pentru că am investit și investim foarte mult – și e foarte bine acest lucru – însă, în final, oamenii și procedurile trebuie să fie mai bine pregătite atunci când avem situații de acest gen”, a spus Ponta.

El a adăugat că Sistemul de Intervenții în Situații de Urgență trebuie tratat cu respect, deoarece este una dintre instituțiile cele mai eficiente, dar a arătat în același timp că este clar că nu există „sisteme perfecte” și că toate trebuie reevaluate și îmbunătățite.

„Orice fel de vinovăție sau responsabilitate va fi cazul va fi asumată”, a conchis Ponta.

Marți, anunțul privind demiterea lui Jianu și propunerea privind schimbarea din funcție a lui Volcinschi a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, marți, într-o conferință de presă despre accidentul în urma căruia și-au pierdut viața toate cele patru persoane aflate în elicopterul SMURD prăbușit luni în lacul Siutghiol.

„Pentru creșterea potențialului operațional la nivelul județului Constanța și întărirea mecanismelor de cooperare la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța, domnul viceprim-ministru pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea a dispus schimbarea din funcție a șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța, colonel Viorel Jianu, și a propus primului-ministru schimbarea din funcție a prefectului județului Constanța, domnul Radu Volcinschi, care este și președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în cadrul Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență”, a anunțat Dajbog.

La bordul elicopterului se aflau medicul Laura Vizireanu, în vârstă de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, și copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani. Elicopterul SMURD transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Județean din Constanța și se întorcea de la Aeroportul „Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.

Operațiunile de căutare și salvare au durat peste 12 ore.

Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București s-a sesizat din oficiu și a deschis un dosar în cazul elicopterului SMURD prăbușit, cercetările privind cauzele accidentului în care au murit cei patru membri ai echipajului fiind continuate marți la locul tragediei de procurori și criminaliști.

Raportul privind intervenția care a avut loc pe lacul Siutghiol după prăbușirea elicopterului SMURD va fi prezentat premierului Victor Ponta de către ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, marți, că informațiile de până acum arată că s-a intervenit în timp util, precizând că primul echipaj a ajuns la fața locului la ora 16.25, după apelul la 112 înregistrat la ora 16.11.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912