Guvernul va da drumul jocurilor de noroc online

Guvernul va da drumul jocurilor de noroc online
Publicat: 22/03/2013, 17:07
Actualizat: 07/02/2016, 15:14

Guvernul va autoriza operatori locali de jocuri de noroc și pariuri online, odată cu înființarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, instituție care va asigura și suportul tehnic pentru astfel de activități, statul estimând că va realiza venituri suplimentare pentru buget.

„Până în prezent, deși există cadrul legal de autorizare și desfășurare a activității de jocuri de noroc online în România, nu a fost acordată nicio autorizație de operator de monitorizare și raportare în vederea realizării controlului tehnic, monitorizării și raportării pentru jocurile de noroc on-line. De asemenea, nu a fost identificată o autoritate sau o instituție de stat căreia să-i fie atribuite competențele de monitorizare și raportare pentru jocurile de noroc on-line. Modelul implementat în o serie de state membre ale Uniunii Europene, care exploatează cu succes jocurile de noroc, este cel al autorității de monitorizare și raportare pentru jocurile de noroc”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanță de urgență privind înființarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Cu alte cuvinte, statul va investi în crearea infrastructurii pentru monitorizarea jocurilor de noroc, întrucât nicio companie privată nu a fost atrasă de această activitate.

Proiectul de ordonanță prevede că ONJN va „exercita controlul tehnic, monitorizarea și supravegherea pentru jocurile de noroc de tip pariuri on-line organizate prin intermediul sistemelor de comunicații de tip internet, sisteme de telefonie fixă sau mobilă, jocurile bingo organizate prin intermediul sistemelor de comunicații de tip internet, sisteme de telefonie fixă sau mobilă, jocuri de noroc on-line organizate prin intermediul sistemelor de comunicații de tip internet, sisteme de telefonie fixă ori mobilă, astfel cum aceste activități sunt reglementate de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările și completările ulterioare”.

Noua entitate va asigura autorizarea, supravegherea și monitorizarea, inclusiv tehnică, a tuturor tipurilor de jocuri de noroc reglementate de legislația în vigoare, inclusiv jocurile și pariurile online și jocurile tip bingo transmise prin televiziuni sau internet. Guvernul a revenit asupra deiciziei de a interzice jocurile tip Bingo televizate, pe care le-a interzis la jumătatea anului trecut.

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc se va înființa în subordinea Guvernului, va avea patrimoniu și buget propriu, finanțat de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, precum și din fondul de stimulente constituit cu destinație specială.

Oficiul constituie lunar un fond de stimulente cu destinație specială prin reținerea unei cote de 20% din sume reprezentând valoarea amenzilor stinse prin încasare, 20% din sume reprezentând valoarea bunurilor confiscate cu titlu definitiv și valorificate sau 25% din sumele încasate pentru prestațiile către organizatorii de jocuri de noroc on-line.

Instituția va fi condusă de un Comitet de Supraveghere format din 9 membri, 2 executivi (președintele și vicepreședintele) și 7 neexecutivi, care vor fi numiți prin decizia prim-ministrului până la 15 aprilie.

Președintele are rang de secretar de stat și este propus și numit direct de premier. Vicepreședintele are rang de subsecretar de stat și este propus de ministrul Finanțelor.

Ceilalți membri vor fi propuși de președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, ministrul Afacerilor Interne, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, secretarul General al Secretariatului General al Guvernului, ministrul Culturii și ministrul Finanțelor Publice.

Membrii comitetului nu pot ocupa funcții în structurile sau organele de conducere ale partidelor politice.

„Oficiul se înființează cu un număr maxim de 200 de posturi, prin diminuarea corespunzătoare a numărului de posturi aprobat pentru Ministerul Finanțelor Publice acest număr putând fi modificat ulterior cu încadrarea în numarul total de posturi atribuit Secretariatului General al Guvernului, prin hotărâre a Guvernului”, se arată în proiectul de lege.

Angajații din aparatul propriu al Ministerului Finanțelor Publice cu atribuții în domeniul jocurilor de noroc vor fi preluați prin transfer în interesul serviciului în cadrul Oficiului de la 15 aprilie 2013 și își păstrează toate drepturile.

ONJN va fi investit prin lege cu atribuții de a solicita date și informații sau pentru efectuarea unor activități oricărei instituții publice, autorități de supraveghere sau oricăror operatori
economici, care dețin competențe directe ori indirecte referitoare la această activitate, indiferent de nivelul și forma de implicare. La o primă vedere, acest lucru va implica printre altele Banca Național a României, Oficiul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și băncile comerciale sau alte instituții de plată.

„Deciziile și/sau solicitările oficiului, formulate în scris în conformitate cu prevederile legale în vigoare, sunt obligatorii pentru operatorii a căror activitate, chiar ocazională, are incidență asupra domeniului jocurilor de noroc, precum și pentru operatorii care pot oferi sau există premise că pot oferi date și/sau informații relevante”, se mai arată în proiectul de ordonanță.

Potrivit notei de fundamentare publicate de MFP, statul estimează că după modificarea legislației și înființarea ONJN se va realiza la buget un supliment de venituri de 87 milioane lei în acest an și câte 117 milioane lei în fiecare din următorii cinci ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
OBLIGATORIU pentru cei care au casă la curte. Toți proprietarii trebuie să facă asta
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice