HARGHITA. Au fost înregistrate mai multe apeluri pentru îndepărtarea urşilor

HARGHITA. Au fost înregistrate mai multe apeluri pentru îndepărtarea urşilor
HARGHITA. Au fost înregistrate mai multe apeluri pentru îndepărtarea urşilor / Foto: Pixabay
Publicat: 23/06/2020, 11:08
Actualizat: 23/06/2020, 14:45

Cinci apeluri au fost făcute în ultimele 24 de ore în judeţul Harghita pentru îndepărtarea urşilor.

Potrivit ISU Harghita, a fost semnalată prezenţa urşilor în localităţile Dealu, Odorheiu Secuiesc şi Băile Tuşnad.

Primul apel primit prin 112 a fost la ora 09.17 şi anunţa prezenţa unui urs în curtea unei pensiuni din Băile Tuşnad. A fost trimis imediat în zonă un echipaj de jandarmerie, dar apelantul a revenit şi a comunicat faptul că ursul a plecat singur în pădure.

Al doilea apel a fost la ora 13.34, când un bărbat a anunţat prezenţa unei ursoiace cu pui într-o grădină din comuna Dealu. A fost trimis la faţa locului un echipaj de jandarmerie din cadrul Detaşamentului 3 Jandarmi Odorheiu Secuiesc. Ursoaica a plecat din zonă, însă a provocat pagube proprietarului.

Al treilea apel a fost la ora 20.34 şi anunţa că doi urşi sunt în apropierea unor case din Odorheiu Secuiesc. A fost trimis imediat în zonă un echipaj de ordine publică format din jandarm şi poliţist care a îndepărtat animalele înspre pădure.

La ora 21.38, un bărbat a anunţat prezenţa unui urs în zona gării CFR din Băile Tuşnad, dar patrula de jandarmerie ajunsă acolo nu a observat animalul sălbatic.

Ultimul apel, primit la ora 22.34, a anunţat despre prezenţa unei ursoaice cu pui în apropierea unui bloc din Băile Tuşnad, aceasta fiind îndepărtată de către un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad.

Recomandări în cazul în care sesizați un urs

Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia”, au precizat reprezentanţii Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Harghita.

84 de apeluri de la începutul anului

ISU Harghita a anunţat că de la începutul anului şi până în prezent s-au înregistrat 84 de apeluri, cele mai multe în luna iunie, respectiv 54 de apeluri. Ca zonă de răspândire a acestora, cele mai multe au fost în zona localităţilor Băile Tuşnad şi Voşlăbeni, dar am înregistrat solicitări şi în zona localităţilor Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Izvoru Mureşului, Păuleni- Ciuc, Suseni, Sânmartin, Poloniţa, Sub Cetate şi Dealu.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult