HARTA românilor plecați în străinătate. Topul țărilor UE în care românii reprezintă cea mai mare comunitate

HARTA românilor plecați în străinătate. Topul țărilor UE în care românii reprezintă cea mai mare comunitate
Publicat: 21/12/2015, 14:29

Românii au ajuns să se numere printre principalele minorități stabilite în statele UE, fiind printre cele mai mari grupuri de rezidenți în 8 state europene, cu 2,2 milioane de români rezidenți în aceste state, dar care și-au păstrat cetățenia română, arată cel mai recent raport Eurostat privind cetățenii străini din statele UE. Cifra nu ia în calcul cetățenii români plecați în alte state temporar sau fără forme legale. În același timp, România se numără printre statele UE cu cei mai puțini cetățeni străini stabiliți cu rezidență, ca procent din populație.

Polonia este campioana Europei la numărul de cetățeni care s-au stabilit cu rezidența în alte state, polonezii constituind una dintre cele 5 principale minorități de cetățeni străini în 10 state UE. Urmează germanii, care sunt o minoritate importantă în 9 state UE, apoi italienii și românii cu apariții semnificative, în primele 5 minorități de rezidenți străini, în 8 state UE.

Cei mai numeroși rezidenți români se află în Italia, unde cei 1.081.400 de români care s-au stabilit acolo reprezintă principala minoritate de cetățeni străini. Urmează Spania, unde de asemenea cei 728.252 de români rezidenți aăcolo sunt cea mai numeroasă minoritate de cetățeni străini.

Românii din Germania ocupă locul trei ca număr, însă cei 245.248 de rezidenți români de acolo sunt abia pe locul 5 ca minoritate acolo. În Germania, cei mai mulți rezidenți străini provin din Turcia, Polonia, Italia și Grecia, abia apoi urmând românii.

Românii sunt cea mai numeroasă minoritate de rezidenți străini și în Ungaria, deși numărul lor nu este foarte mare – 30.924.

În Grecia și Cipru, românii reprezintă a treia mare minoritate de rezidenți străini. În Grecia sunt înregistrați 46.524 români, iar în Cipru sunt 23.706 rezidenți români, conform recensământului din 2011.

Românii reprezintă de asemenea a patra minoritate de rezidenți ca importanță în Portugalia (34.204) și în Slovacia (4.941).

În același timp, România se numără printre statele UE cu cei mai puțini rezidenți străini ca procent din populația totală, cu doar 0,4%. Țări cu procente la fel de reduse mai sunt Polonia, Croația, Lituania sau Bulgaria.

În România, cele mai importante minorități de rezidenți străini sunt moldovenii (10.952), turcii (8.143), chinezii (6.624), italienii (5.554) și sirienii (3.588). De altfel, România este singurul stat UE în care cetățenii din Siria ocupă un loc atât de important ca procent din rezidenții străini stabiliți.

Țara cu cel mai mare procent de rezidenți străini raportat la populația totală este Luxemburg, cu peste 45% locuitori fără cetățenie luxemburgheză. Procente de rezidenți străini care depășesc 10% din totalul populației mai au Cipru (19,5%), Letonia (15,2%), Estonia (14,9%), Austria (12,5%), Irlanda (11,8%), Belgia (11,3%) și Spania (10,1%).

Câți bani trimit acasă românii stabiliți în străinătate

Românii stabiliți în străinătate au trimis în țară, în 2014, 1,58 miliarde de euro, conform unui alt raport Eurostat. Suma este în scădere față de anul precedent, când ei trimiseseră acasă 1,755 miliarde euro. Vârful acestor sume s-a înregistrat în 2008, când românii au trimis acasă 7,8 miliarde de euro.

Din acest punct de vedere, al banilor trimiși acasă de cetățenii plecați în alte state, România ocupă locul trei în UE, fiind devansată în 2014 de Portugalia și Polonia, cu 3,6 miliarde euro, respectiv 2,6 miliarde.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Meteorologii Accuweather anunță precipitații și temperaturi scăzute: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 24 aprilie...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Lacul din România, cu apa cea mai pură. Are proprietăți miraculoase
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu