Hellvig publică „ghidul de bună purtare” pentru angajații SRI. Ce reguli ar trebui să respecte oamenii Serviciului

Hellvig publică „ghidul de bună purtare pentru angajații SRI. Ce reguli ar trebui să respecte oamenii Serviciului
Publicat: 07/05/2017, 16:37
Actualizat: 05/06/2018, 14:34

„Scopul adoptării Ghidului de conduită etică este reprezentat de consolidarea și promovarea unei culturi profesionale adecvate rolului Serviciului Român de Informații în domeniul securității naționale, prin integrarea într-o formulă coerentă și non-redundantă a regulilor și obligațiilor deja normate (în legislația națională și reglementările interne) sau aplicate cutumiar – a căror respectare este de natură să garanteze că, prin întregul lor comportament, angajatii SRI sunt demni de considerația și încrederea impuse de profesia pe care o exercită”, susține Eduard Hellvig.

Prin implementarea ghidului se urmărește: asigurarea și menținerea unui echilibru just între interesele naționale de securitate și drepturile și libertățile cetățenilor, sistematizarea standardelor morale și de conduită care trebuie respectate de către personalul Serviciului în exercitarea atribuțiilor și în viața personală, respectiv obligațiilor și a regulilor necesare desfășurării unei activități competente și responsabile, în condiții de legalitate; prevenirea abaterilor disciplinare, respectiv a situațiilor care pot afecta activitatea personalului, informațiile, patrimoniul sau rezultatele activității instituției; statuarea unor indicatori cu utilitate în evaluarea modului de îndeplinire, de către cadrele instituției, a atribuțiilor de serviciu; protejarea personalului Serviciului de comportamente abuzive, subiective sau oportuniste; crearea unui sistem de referință în orientarea deciziilor și acțiunilor personalului SRI în cazul apariției dilemelor de etică, explică SRI.

Astfel, potrivit ghidului, printre altele, angajații Serviciului nu se pot implica în activități care ar putea prejudicia imaginea instituției. „În relațiile cu cetățenii ne asigurăm că proiectăm o imagine care să nu prejudicieze în niciun fel instituția. Ceea ce facem poate fi interpretat prin prisma apartenenței la Serviciu”, se precizează în document.

O altă reglementare este aceea de respectare a vieții private și a reputației angajațior SRI și a cetățenilor. Angajații instituției se vor implica în „informarea corectă a publicului larg cu privire la riscurile și amenințările la adresa securității naționale” și în comunitățile în care trăiesc și își desfășoară activitatea.

„În exercitarea atribuțiilor funcției avem o atitudine obiectivă, neutră, față de orice interes politic, economic, religios sau de altă natură; nu săvârșim acte sau fapte care contravin demnității, prestigiului sau regulilor de comportament care decurg din apartenența la Serviciu. Prevenim orice comportament degradant, intimidator sau umilitor care urmărește sau conduce la afectarea gravă a capacității unei persoane de a-și desfășura în mod firesc activitățile profesionale sau de a-și exercita drepturile”, arată alte reglementări ale ghidului.

De asemenea, angajaților le este interzis să se folosească de funcție pentru a obține avantaje sau alte beneficii personale. „Folosim resursele și mijloacele materiale care ne sunt puse la dispoziție, exclusiv în interes profesional”.

„Ne asumăm să nu executăm ordinele sau dispozițiile care sunt contrare legii sau care nu respectă deontologia profesională. Ne asigurăm că, prin modul în care îndeplinim atribuțiile de serviciu, respectăm interesul public, drepturile și libertățile cetățenilor și nu afectăm demnitatea sau integritatea acestora. Dăm dovadă de independență când ne îndeplinim atribuțiile și misiunile fără imixtiunile ilegitime ale altor colegi, autorități sau persoane din afara Serviciului. Nu dezvăluim informații care nu au caracter public sau la care am avut acces în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, inclusiv după părăsirea Serviciului; Nu folosim nicio informație la care avem acces în activități economice, pentru obținerea unui câștig material sau în scopuri ilicite; Nu dezvăluim metode și mijiloace prin care ne desfășurăm activitatea”, arată alte prevederi.

Ghidul a fost elaborat ca urmare a mai multor scandaluri în centrul cărora au fost angajați ai Serviciului Român de Informații, unul dintre cei vizați fiind fostul prim adjuns al SRI, Florian Coldea. Generalul a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete demarate după ce în spațiul public au apărut imagini cu el alături de fostul deputat Sebastian Ghiță, cercetat în prezent în mai multe cauze.

Un alt caz a fost cel al generalului Elena Istode, care a apărut în fotografii alături de fostul parlamentar cu probleme penale Cristian Rizea și de soția acestuia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”