Horia Uioreanu, trimis în judecată într-un nou dosar. Președintele suspendat al CJ Cluj, acuzat că a cerut informații de la un subofițer SRI

Horia Uioreanu, trimis în judecată într-un nou dosar. Președintele suspendat al CJ Cluj, acuzat că a cerut informații de la un subofițer SRI
Președintele suspendat al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un nou dosar, în care este acuzat că ar fi cerut informații despre supravegherea sa de la un subofițer SRI, care i-ar fi cerut să îl ajute să se transfere la SIE.

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată pe Horea Dorin Uioreanu, arestat în altă cauză, la data faptelor președinte al Consiliului Județean Cluj, pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârșită în formă continuată, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

În același dosar, procurorii au sesizat instanța de judecată cu acordurile de recunoaștere a vinovăției de către Anca Elena Albu, la data faptelor subofițer în cadrul Serviciului Român de Informații – Direcția Județeană de Informații Cluj, acuzată de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârșită în formă continuată și de către mama acesteia, Silvia Bălaj, acuzată de complicitate la această infracțiune.

Și Mihnea Remus Iuoraș, subprefect al județului Cluj la data faptelor, va fi judecat în baza recunoașterii vinovăției, acesta fiind acuzat de complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârșită în formă continuată.

Dosarul va fi judecat de magistrații Curții de Apel Cluj.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2013-2014, Horea Uioreanu ar fi determinat-o pe subofițerul SRI Anca Elena Albu să-i permită accesul la informații ce nu erau destinate publicității, la care aceasta avea acces în virtutea exercitării atribuțiilor de serviciu.

„Scopul urmărit de Uioreanu Horea-Dorin era să valorifice aceste date în interes personal și să contracareze eventualele acțiuni ale organelor judiciare care ar viza angajarea răspunderii sale penale. Solicitarea acestor informații nedestinate publicității a fost făcută de președintele CJ Cluj pe fondul demersurilor subofițerului de a se transfera în cadrul Serviciului de Informații Externe cu ajutorul primului menționat”, au scris procurorii militari în actul de sesizare a instanței.

Fostul subprefect de Cluj, subofițerul SRI și mama sa și-au recunoscut vinovăția și au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaștere a vinovăției. Astfel, subofițerul SRI Anca Elena Albu și-a recunoscut faptele și a fost de acord cu o încadrare juridică pedepsită cu 3 ani de închisoare cu suspendare.

Fostul subprefect Mihnea Remus Iuoraș și-a recunoscut faptele și s-a înțeles cu procurorii pentru o încadrare juridică pedepsită cu 2 ani de închisoare, pentru care se solicită amânarea executării pedepsei cu 2 ani.

Mama subofițerului SRI, Silvia Bălaj, și-a recunoscut faptele și a încheiat un acord cu procurorii, pentru o încadrare juridică pedepsită cu 2 ani de închisoare, pentru care se cere amânarea executării cu 2 ani.

Inchide