Iarna în toată regula pe Transfăgărășan. Stratul de zăpadă a atins aproape un metru. FOTO

Redactor:
Loredana Ficiu
Strat de zăpadă a ajuns la aproape un metru pe Transfăgărășan, în județul Argeș, la altitudini de peste 1600 de metri, unde cinci tineri au rămas blocați din cauza viscolului și au fost salvați de echipele Salvamont. Drumarii intervin la această oră.

Administratorul Serviciului Public Județean Salvamont Argeș, Cristian Toma, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că, în urma căderilor de zăpadă din ultimele 24 ore, stratul de zăpadă pe Transfăgărășan, la altitudini de peste 1600 de metri, atinge aproape un metru.

„Lucrătorii Districtului Drumuri Naționale de la Piscul Negru lucrează pentru îndepărtarea zăpezii și lărgirea părții carosabile. Și Salvamont Argeș este prezent în zonă cu patrulă de permanență la baza de salvare montană Cota 2000″, a spus Cristian Toma.

Potrivit acestuia, duminică seara cinci tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 22 de ani, au rămas blocați pe Transfăgărășan din cauza viscolului. Aceștia au fost salvați de echipele Salvamont și Jandarmeria Montană Argeș.

„Duminică seara i-am ținut la noi, la baza de salvare de la cota 2.000, până au reușit cei de la Drumuri să deszăpezească drumul, pentru că ningea, viscolea puternic și lucrau, dar în spatele lor se troienea la loc zăpada. Cei cinci tineri au plecat luni dimineață, la ora 05.30, unul dintre ei era șofer pe un camion, pe comunitate, avea cursă și trebuia să plece. (…) Au trecut undeva spre Bâlea pe la 20.30, au stat acolo, au făcut poze, i-a prins întunericul și nu i-a ajutat nici autoturismul, zăpada foarte mare”, a spus sursa citată.

Administratorul Serviciului Public Județean Salvamont Argeș sfătuiește turiștii să nu se aventureze pe munte în aceste zile.

„Să rămână în zona cabanelor, pentru că și pe munte, dacă e să meargă, cât ar fi de echipați, zăpada este viscolită. În zilele următoare se încălzește, stratul este deja destul de mare și se pot produce avalanșe”, a spus Cristian Toma.

Și salvamontiștii din județul Prahova recomandă turiștilor să nu se aventureze pe munte, traseele turistice montane din Munții Bucegi și Munții Ciucaș fiind declarate temporar închise.

Inchide