IGSU: Doar școlile noi sau cele la care se fac lucrări au nevoie de autorizație de incendiu

IGSU: Doar școlile noi sau cele la care se fac lucrări au nevoie de autorizație de incendiu
Publicat: 12/11/2015, 14:04

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a făcut, joi, precizări, în urma unei solicitări MEDIAFAX, privind școlile care necesită avize sau autorizații pentru prevenirea și stingerea incendiilor, în condițiile în care premierul interimar Sorin Cîmpeanu declara că doar aproape 2.000 de școli din România, reprezentând 7 la sută din numărul total, au autorizație de la pompieri.

Conform sursei citate, în legislația națională, școlile au fost introduse, „în mod explicit, în categoriile de construcții, instalații tehnologice și alte amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind prevenirea și stingerea incendiilor, odată cu intrarea în vigoare a HG. Nr.571/1998 pentru aprobarea categoriilor de construcții, instalații tehnologice și alte amenajări care se supun avizării și/sau autorizării, în prezent abrogată”. Ulterior, în anul 2006, au fost făcute noi reglementări în acest sens.

Anterior anului 1998, obligația obținerii autorizației era reglementată doar pentru construcțiile noi sau pentru cele la care se făceau lucrări de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinației – H.G. nr.51/1992 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea activității de prevenire și stingere a incendiilor -, în cazul unităților de învățământ „obținerea autorizației fiind obligatorie, de exemplu, doar în cazul în care acestea înglobau o sală aglomerată”.

„În prezent, obligativitatea obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu este aplicabilă construcțiilor cu destinația de învățământ noi sau celor existente la care s-au efectuat lucrări de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinației, și pentru care, la data când au fost date în exploatare, legislația prevedea această obligație”, precizează reprezentanții IGSU.

Contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al IGSU, Ovidiu Chirca, a adăugat că „obligativitatea obținerii autorizației se aplică imobilelor cu destinație de învățământ construite după 1998 sau celor construite înainte de această dată la care se execută diverse lucrări”.

Reprezentanții IGSU mai arată că 2.318 clădiri școlare și 130 de clădiri ale universităților nu au autorizații de securitate la incendii, deși pentru acestea există obligația obținerii documentului.

Pe de altă parte, există 1.756 de clădiri cu destinația de unități școlare în învățământul preuniversitar și 151 de clădiri cu destinația de unități școlare în învățământul universitar care au obținut autorizația de securitate la incendiu.

IGSU nu precizează, însă, câte imobile cu destinația de învățământ există, în total, în țară.

„Pentru toate celelalte clădiri având destinația de unități școlare, atât în învățământul preuniversitar, cât și în învățământul universitar, care au fost puse în funcțiune anterior introducerii obligației legale de obținere a autorizației de securitate la incendiu, pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță a activității sunt executate, anual, controale de verificare a apărării împotriva incendiilor, precum și activități de informare preventivă și educare a elevilor și studenților asupra modului de comportament în cazul producerii unui incendiu sau altei situații de urgență”, mai informează IGSU.

Controalele desfășurate în școli includ exerciții de alarmare-evacuare, cu angrenarea elevilor, studenților, cadrelor didactice și personalului auxiliar.

În urma verificărilor făcute în cursul anului 2014, au fost constatate 20.345 de încălcări ale legislației pe linia apărării împotriva incendiilor, 4.846 dintre acestea fiind remediate în timpul acțiunilor de control. În urma acestora, au fost aplicate 12.269 de sancțiuni contravenționale, din care 582 de amenzi, în cuantum de 602.050 de lei, și 11.687 de avertismente.

Potrivit legislației aflate în vigoare, proprietarul ori beneficiarul construcției are obligația să solicite și să obțină avizul de securitate la incendiu înainte de începerea lucrărilor de execuție la construcțiile noi, de modificare a celor existente și/sau la schimbarea destinației acestora, avizul fiind emis de inspectoratele pentru situații de urgență, după verificarea respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor, stipulate în documentațiile tehnice de proiectare.

Totodată, proprietarul ori beneficiarul construcției are obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu înainte de punerea în funcțiune a clădirilor ori spațiilor amenajate în clădiri, document prin intermediul căruia se certifică îndeplinirea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.

Autorizația de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deținătoare ale construcțiilor, instalațiilor și ale altor amenajări, dreptul de a le pune în funcțiune și de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinței de securitate la incendiu.

Într-o conferință de presă susținută, în 7 noiembrie, la Palatul Victoria, premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat că aproape 2.000 de școli din România, reprezentând 7% din numărul total, au autorizație de la pompieri.

Sorin Cîmpeanu, care deține în continuare și portofoliul Educației, a declarat că doar 7% din școlile din România, respectiv 1.295 din totalul de 19.000, au autorizație de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Ulterior, într-o emisiune la Antena 3, premierul interimar a spus că, după declarația în care arăta că doar 7% din școli au avize de protecție împotriva incendiilor, alte 4.000 de școli „și-au adus aminte” că dețin astfel de avize.

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat, marți, la simpozionul „75 de ani de la cutremurul vrâncean din 1940”, organizat la Universitatea Tehnică de Construcții, că nu sunt numai școli care nu au avizele corespunzătoare de la pompieri, ci și universități și „alte instituții publice”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vânzările de lux ale grupului LVMH au depăşit exporturile agricole ale Franței