Iliescu, minerii și Ucraina. „Noi nu am făcut din Piața Universității o problemă. Am lăsat oamenii să-și descarce energiile în acel perimetru. Nu am căutat să incităm și să exacerbăm acest fenomen”

Iliescu, minerii și Ucraina. „Noi nu am făcut din Piața Universității o problemă. Am lăsat oamenii să-și descarce energiile în acel perimetru. Nu am căutat să incităm și să exacerbăm acest fenomen
Publicat: 21/02/2014, 16:23
Actualizat: 06/11/2019, 15:01

IICCMER dezaprobă ferm afirmațiile lui Ion Iliescu, care susține că protestele din Piața Universității ar fi putut fi „fermentul unei mișcări anarhice, dar că disensiunile au fost aplanate prin înțelepciune și dialog”.

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc face precizarea că fenomenul Piața Universității a fost un ferment nu al unei mișcări anarhice, ci al aspirațiilor societății civile la valorile democratice. Disensiunile, interesat întreținute de autoritățile de la acea vreme, nu au fost aplanate prin dialog, ci prin reprimarea violentă a manifestanților”, se arată într-un comunicat al instituției amintite.

Totodată, IICCMER consideră că declarațiile fostului președinte ultragiază memoria victimelor mineriadelor, având intenția de a falsifica adevărul istoric. „Mineriadele au reprezentat acțiuni violente de stradă cu scopul anihilării opozanților politici și a fenomenului Piața Universității. (…) În timpul acestora, autorități ale statului s-au făcut vinovate de grave abuzuri și încălcări flagrante ale drepturilor omului (decese, vătămări corporale severe, acte de tortură, arestări arbitrare, fără forme legale, distrugeri ale bunurilor din domeniul public/privat etc.), cele mai multe nefiind niciodate sancționate”, se mai arată în comunicat.

„Piața Universității a fost un protest democratic”

Contactat de gândul, fostul președinte al României a susținut că nu a făcut o comparație între cele două mișcări de stradă. „Am făcut doar o distincție, nu o comparație. E cu totul altceva. Piața Universității a fost un fenomen izolat, într-un context oarecum echilibrat. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina e o mișcare total diferită, într-un alt context”, a spus Iliescu.

În opinia sa, ar fi fost imposibil ca fenomenul „Piața Universității” să ajungă în situația în care este acum Kievul. „La București am avut un caz total izolat, o manifestare de opoziție politică, într-o situație în care FSN-ul avea o popularitate enormă. Noi nu am făcut din Piața Universității o problemă. Am lăsat oamenii să-și descarce energiile în acel perimetru. Nu am căutat să incităm și să exacerbăm acest fenomen. A fost un protest democratic”, a susținut Iliescu.

În ceea ce privește reprimarea violentă a exprimării democratice de către minerii veniți la București, fostul președinte spune că ortacii au ajuns în Capitală după încheierea protestului. „Minerii n-au avut de a face cu Piața Universității. Fenomenul se încheiase” a mai declarat Ion Iliescu pentru gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ