Iliescu și Băsescu, audiați în legătură cu existența închisorilor CIA în România

Iliescu și Băsescu, audiați în legătură cu existența închisorilor CIA în România
Publicat: 31/05/2018, 14:13
Actualizat: 05/06/2018, 13:56

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că pe parcursul anchetei, au fost audiați Ion Iliescu, Traian Băsescu, Ioan Talpeș, fost consilier prezidențial, precum și Marius Petrescu, președintele ORNISS. Toți AU NEGAT SUB JURĂMÂNT că ar fi avut cunoștință despre existența acestora, au precizat sursele menționate.

CEDO a stabilit în cazul Al Nashiri vs. România că țara noastră este responsabilă pentru încălcarea drepturilor lui Al Nashiri, care timp de 18 luni ar fi fost deținut într-o închisoare secretă CIA găzduită de România. Potrivit comunicatului dat publicității de instanța europeană, România ar fi găzduit o închisoare secretă CIA, cunoscută drept Centrul de detenție NEGRU (Detention Site Black), în perioada septembrie 2003-noiembrie 2005.

CEDO a concluzionat că autoritățile române cunoșteau faptul că CIA va întreprinde acțiuni contrare drepturilor înscrise în Convenția Europeană a Drepturilor Omului ale deținutului Al Nashiri. Totodată, România a permis CIA să-l mute pe Al Nashiri într-un alt centru de detenție, din Lituania sau Afganistan, unde a fost supus în continuare unui tratament necorespunzător.

CEDO a decis unanim în cazul Al Nashiri v. România că s-au înregistrat încălcări ale Articolului 3 (interzicerea torturii) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, prin complicitatea Guvernului român la acțiunile CIA, acesta fiind supus unui tratament necorespunzător. Instanța europeană recomandă României să efectueze cât mai curând posibil o investigație completă în cazul Al Nashiri, și dacă este necesar, să pedepsească orice oficial responsabil, menționând că Bucureștiul ar trebui să solicite asigurări din partea Statelor Unite că în cazul lui Al Nashiri nu se va aplica pedeapsa cu moartea.