În 1949, cinci partizani au fost uciși de Securitate, iar trupurile lor ascunse într-o gropă comună. După 65 de ani, adevărul a ieșit la iveală

În 1949, cinci partizani au fost uciși de Securitate, iar trupurile lor ascunse într-o gropă comună. După 65 de ani, adevărul a ieșit la iveală
Publicat: 02/09/2015, 17:27
Actualizat: 05/02/2019, 05:34

Echipa formată din istorici și arheologi coordonată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a declanșat în această săptămână o amplă acțiune de investigare arheologică în comuna Bistra, din Munții Apuseni, zonă în care existau indicii că s-ar afla rămășițele pământești ale unor partizani uciși de Securitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cercetătorul Gheorghe Petrov, arheolog expert în cadrul IICCMER, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că institutul a început în 2009 cercetarea acestui caz care privea uciderea a cinci persoane, la 4 martie 1949, într-o confruntare armată cu trupele și agenții Securității.

Petrov a explicat că specialiștii institutului au adunat informații, au studiat documente ale Securității și, ulterior, pe baza unor relatări ale localnicilor din zonă, au reușit să identifice o locație probabilă în care presupuneau că se află osemintele celor cinci partizani.

Potrivit cercetătorului, cadavrele celor cinci persoane ucise în urma confruntării dintre partizani și trupele de Securitate au fost aruncate toate într-o groapă comună și lăsate să putrezească, localnicii acoperindu-le ulterior cu pământ pentru ca trupurile să nu fie mâncate de animalele sălbatice.

„Groapa a fost localizată prin sursele orale pe care le-am avut la dispoziție, pentru că acest caz îl cercetăm din 2009. Am mers la fața locului cu mai mulți oameni care cunoșteau zona în care se presupunea că este această groapă și după mai multe săpături am reușit să găsim osemintele. Astăzi (miercuri – n.r.) au început procedurile legale de exhumare, care se desfășoară în prezența unui procuror militar, a unui ofițer specialist în Criminalistică și a unor reprezentanți de la Medicină Legală. Ulterior, vor fi identificate victimele”, a mai spus Petrov.

El a adăugat că specialiștii au identificat două dintre victime despre care au anumite informații, urmând să le identifice pe baza unor examinări de medicină legală și pe celelalte.

„Pentru viitor, intenția institutului este ca toate aceste persoane să fie reînhumate în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. Vom face demersurile necesare pe lângă autoritățile din Alba Iulia pentru ca acest lucru să se întâmple”, a precizat Gheorghe Petrov.

Potrivit istoricilor, rezistența armată anticomunistă a cunoscut o mare amploare pe teritoriul Transilvaniei, iar cea mai mare densitate de formațiuni care s-au opus regimului comunist a existat în zona Munților Apuseni. Cea mai importantă a fost organizația Frontul Apărării Naționale – Corpul de Haiduci, creată și condusă de un fost ofițer de carieră, maiorul Nicolae Dabija, secondat de frații Alexandru și Traian Macavei.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 și aflată în coordonarea primului ministru. Institutul are rolul de a gestiona și analiza din punct de vedere științific perioada comunistă, dar și de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom