În 1949, cinci partizani au fost uciși de Securitate, iar trupurile lor ascunse într-o gropă comună. După 65 de ani, adevărul a ieșit la iveală

Redactor:
Adina Oșan
Redactor:
Dan Lungu
În 1949, cinci partizani au fost uciși de Securitate, iar trupurile lor ascunse într-o gropă comună. După 65 de ani, adevărul a ieșit la iveală
Osemintele a cinci partizani uciși de Securitate în urmă cu peste 65 de ani au fost descoperite în comuna Bistra, din Munții Apuseni, de către o echipă de specialiști și istorici, coordonată de IICCMER, miercuri fiind declanșate procedurile pentru exhumarea victimelor.

Echipa formată din istorici și arheologi coordonată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a declanșat în această săptămână o amplă acțiune de investigare arheologică în comuna Bistra, din Munții Apuseni, zonă în care existau indicii că s-ar afla rămășițele pământești ale unor partizani uciși de Securitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cercetătorul Gheorghe Petrov, arheolog expert în cadrul IICCMER, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că institutul a început în 2009 cercetarea acestui caz care privea uciderea a cinci persoane, la 4 martie 1949, într-o confruntare armată cu trupele și agenții Securității.

Petrov a explicat că specialiștii institutului au adunat informații, au studiat documente ale Securității și, ulterior, pe baza unor relatări ale localnicilor din zonă, au reușit să identifice o locație probabilă în care presupuneau că se află osemintele celor cinci partizani.

Potrivit cercetătorului, cadavrele celor cinci persoane ucise în urma confruntării dintre partizani și trupele de Securitate au fost aruncate toate într-o groapă comună și lăsate să putrezească, localnicii acoperindu-le ulterior cu pământ pentru ca trupurile să nu fie mâncate de animalele sălbatice.

„Groapa a fost localizată prin sursele orale pe care le-am avut la dispoziție, pentru că acest caz îl cercetăm din 2009. Am mers la fața locului cu mai mulți oameni care cunoșteau zona în care se presupunea că este această groapă și după mai multe săpături am reușit să găsim osemintele. Astăzi (miercuri – n.r.) au început procedurile legale de exhumare, care se desfășoară în prezența unui procuror militar, a unui ofițer specialist în Criminalistică și a unor reprezentanți de la Medicină Legală. Ulterior, vor fi identificate victimele”, a mai spus Petrov.

El a adăugat că specialiștii au identificat două dintre victime despre care au anumite informații, urmând să le identifice pe baza unor examinări de medicină legală și pe celelalte.

„Pentru viitor, intenția institutului este ca toate aceste persoane să fie reînhumate în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. Vom face demersurile necesare pe lângă autoritățile din Alba Iulia pentru ca acest lucru să se întâmple”, a precizat Gheorghe Petrov.

Potrivit istoricilor, rezistența armată anticomunistă a cunoscut o mare amploare pe teritoriul Transilvaniei, iar cea mai mare densitate de formațiuni care s-au opus regimului comunist a existat în zona Munților Apuseni. Cea mai importantă a fost organizația Frontul Apărării Naționale – Corpul de Haiduci, creată și condusă de un fost ofițer de carieră, maiorul Nicolae Dabija, secondat de frații Alexandru și Traian Macavei.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 și aflată în coordonarea primului ministru. Institutul are rolul de a gestiona și analiza din punct de vedere științific perioada comunistă, dar și de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

O nouă reacţie din partea prinţului Liechtenstein despre împuşcarea ursului Arthur. Declaraţie incredibilă ”Este o...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
Adevărul despre relația lui Gigi Becali cu Tania Budi. Afaceristul RUPE TĂCEREA: „A inceput nevasta-mea…”
Faza zilei la Madrid! Simona Halep și-a lăsat iubitul singur, iar o fană a pus...
Greșeala pe care o fac românii atunci când aruncă gunoiul. Mare grijă, amenda e între...
Inedit: Un fermier belgian a mutat accidental graniţa cu Franţa
BANCUL ZILEI – Bancherul și degetul plăcerii nebănuite
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Ce relație au acum Elena Băsescu și fostul soț. Syda a vorbit despre planurile lui:...
Anunțul Digi care schimbă felul în care folosești internetul: puțini știu acest truc
Această tânără atractivă era pe stradă și a întâlnit un străin. Este uluitor ce a...
Când este Izvorul Tămăduirii 2021? Prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi...
De ce divorțează Bill Gates de soția lui. E al patrulea cel mai bogat om...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Catastrofă la graniţa cu România: Moartea şi degradarea sunt omniprezente. Oraşe întregi părăsite, obloanele trase,...
Inchide