În cazul „țigancă împuțită”, Băsescu se consideră discriminat de CNCD în raport cu Adi de la Vâlcea

În cazul țigancă împuțită, Băsescu se consideră discriminat de CNCD în raport cu Adi de la Vâlcea
Președintele Traian Băsescu susține că este discriminat față de interpretul Adi de la Vâlcea, în cazul căruia CNCD a dat o altă interpretare sintagmei "cadru privat", șeful statului fiind nemulțumit de sancționarea sa pentru jignirea unui reporter TV și cerând reexaminarea cazului său.
Publicat: 15/02/2012, 11:50
Actualizat: 05/03/2012, 09:07

Președintele Traian Băsescu susține că este discriminat față de interpretul Adi de la Vâlcea, în cazul căruia CNCD a dat o altă interpretare sintagmei "cadru privat", șeful statului fiind nemulțumit de sancționarea sa pentru jignirea unui reporter TV și cerând reexaminarea cazului său.

În 23 mai 2007, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis să-l sancționeze pe președintele Traian Băsescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, că utilizarea expresiei "țigancă împuțită" de către șeful statului, la adresa unei jurnaliste de la Antena 1, este o discriminare.

"Foarte important este că, în soluționarea unei sesizări relativ recente, CNCD a dat o cu totul altă interpretare noțiunii de cadru privat. Deși a reținut că afirmațiile referitoare la «cioară/ciori» (cuprinse într-o melodie a interpretului Adi de la Vâlcea – «Liga campionilor, interzisă ciorilor»), sunt discriminatorii, Consiliul a apreciat că acestea nu au fost făcute public, ci într-un cadru privat, la o petrecere", se arată în recursul președintelui depus la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

"În acest caz, CNCD a reținut că nu pot fi imputate autorului afirmației, preluarea și difuzarea melodiei către televiziuni sau site-uri", se arătă în motivele de apel. Președintele Traian Băsescu explică faptul că "sub influența presiunii psihice" din ziua referendumului, intens alimentată de mass-media, a interpretat greșit gestul jurnalistului Andreea Pană drept "o abuzivă imixtiune" în viața sa privată. "Acesta a fost motivul pentru care am încercat să împiedic să fiu filmat și înregistrat în continuare. Discuția a fost înregistrată fără știrea mea", mai spune președintele, referindu-se la faptul că i-a smuls telefonul mobil reporterului și i-a spus că i-l va da a doua zi.

Instanța supremă va judeca, în 8 mai, recursul promovat de președintele Traian Băsescu față de decizia Curții de Apel București care a respins ca neîntemeiată contestația șefului statului față de avertismentul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării în cazul jignirii unui reporter de televiziune.

În 19 mai 2007, președintele Traian Băsescu i-a luat prin forță, telefonul mobil jurnalistei Andreea Pană, de la postul Antena1, care îl filma în timp ce acesta se afla la cumpărături într-un hypermaket. El s-a adresat ziaristei cu apelativul "păsărică". După ce șeful statului s-a urcat în autoturismul personal, aparatul l-a înregistrat pe Băsescu în timp ce o numea pe jurnalistă "țigancă împuțită". Înregistrarea respectivă a fost ștearsă. Ulterior, aparatul a fost restituit, iar angajații postului TV au reușit să recupereze înregistrarea afirmațiilor șefului statului, care, ulterior, a fost făcută publică.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Cât de frumoasă e soția lui Ionuț Iftimoaie!
O femeie a fost declarată moartă de medici. Angajatul de la crematoriu a verificat și...
Dieta-minune a lui Ion Iliescu. Ce mănâncă la 93 de ani
Ziua Naţională, sărbătorită la bordul avionului. Momentul în care zeci de pasageri încep să cânte...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Fiica Ronei Hartner, răpusă de durere la căpătâiul mamei. Rita a fost susținută de tatăl...
Aurel Pădureanu, primele declarații de la înmormântarea Ronei Hartner! Ce relație a avut artista cu...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
Simbolul ASCUNS de pe drapelul ROMÂNESC! Puțini ȘTIU ce înseamnă DE FAPT
UNIREA Ungariei cu România! Cutremur în toată Europa: Era ceva natural
Planta pe care trebuie să o ai în casă în timpul iernii
VIDEO | Ultimele imagini cu Rona Hartner. Ce spunea artista despre moarte într-un live, înainte...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...