În România sunt peste 13.000 de persoane cu HIV. Medicii atrag atenția și asupra valului de imigranți

În România sunt peste 13.000 de persoane cu HIV. Medicii atrag atenția și asupra valului de imigranți
Publicat: 22/09/2015, 19:20

Un număr de 13.277 de persoane infectate cu HIV erau înregistrate în România la sfârșitul lunii iunie, potrivit datelor prezentate, marți, la Galați, la o dezbatere cu tema „Infecția HIV – problematica și aspecte medico-sociale”, la care au participat medici din Galați și Brăila, alături de reprezentanți ai Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

Din numărul total de pacienți cu HIV existenți la nivel național, aproximativ 900 au fost diagnosticați cu acest virus pe parcursul anului 2014, iar alți 333 în acest an.

Coordonatorul Județean al Programnului HIV/SIDA în Galați, Manuela Arbune, șeful secției I de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Galați, a vorbit, la dezbatere, despre problemele cu care se confruntă pacienții cu HIV, precum și despre relația medic-pacient. Manuela Arbune a atras atenția, în context, și asupra implicațiilor pe care le-ar putea avea noul val de imigranți.

„Ce apare în plus anul acesta față de acum trei ani și poate autoritățile ar putea să fie interesate de acest lucru, în condițiile noilor valuri de imigranți, s-ar putea cumva să fim ceva mai solicitați pentru pacienții deja existenți în zona noastră. S-ar putea, prin statutul nostru de primă linie, de graniță să spunem, în noul context european, să fie nevoie să facem față la mai multe testări, monitorizări și poate problema se redimensionează și în acest sens”, a afirmat Arbune.

Ea a spus că la nivel național s-a schimbat percepția și atitudinea față de această maladie, la nivel ministerial, în sensul că nu mai sunt probleme în privința fondurilor destinate achiziționării de medicamente pentru pacienți, dar există încă anumite sincope.

„Ne putem manifesta unele nemulțumiri legate de modul în care sunt gestionate aceste fonduri, în sensul achizițiilor la timp. Achizițiile se fac pentru medicamente, ele vin, dar problemele au rămas de încadrare în termenele care sunt stabilite și care să asigure continuitatea terapiei”, a spus Manuela Arbune.

Ea a atras atenția că în ultimii ani se constată o creștere a numărului de pacienți adulți.

„Dacă acum trei ani vorbeam de un procent de 80 pacienți infectați cu HIV proveniți din cohorta ’88-’90, deci cu ani de naștere în acest interval, astăzi proporția s-a schimbat prin descoperirea de noi cazuri… pacienți infectați pe alte căi decât calea nosocomială pe care o cunoșteam la cohorta noastră, ceea ce lansează provocări relației cu pacienții; nu mai sunt acei pacienți ascultători, copii, asupra cărora ne puteam manifestă o oarecare autoritate ca și părinți. Sunt acum pacienți mai în vârstă decât noi. Sfaturile noastre nu mai rezonează cu vârsta lor, sunt persoane adulte care doresc să își împărtășească experiența acumulată, vor să pornească în viață, să-și facă familii, să își demonstreze că pot să realizeze ceva, dar acest demers nu este ușor”, a afirmat Manuela Arbune.

Potrivit acesteia, probleme există și pentru pacienții infectați cu HIV care se angajează, însă acestora le este greu să își desfășoare activitatea la locul de muncă pentru că trebuie să se prezinte la spital, cel puțin o dată pe lună, pentru a-și lua medicamentele.

Pe de altă parte, Manuela Arbune a afirmat că, în județul Galați, din anul 1990 și până în prezent, s-au înregistrat peste 700 de pacienți diagnosticați cu HIV, dintre care aproape 350 au decedat.

„M-am uitat pe raportul Comisiei Naționale de Luptă Anti-SIDA, la 30 iunie, și cumva suntem cu dinamică, în primul eșalon al țării. În primele șase luni figuram cu 8 noi cazuri diagnosticate, iar în celelalte centre din țară numărul cazurilor variază între 15 și 1-2 cazuri; deci noi suntem cumva în prima parte ca și dinamică a infecțiilor HIV. Anul acesta am observat un număr mai mare de noi cazuri diganosticate față de anii anteriori și nu mai vorbim de copiii din cohortă, ci de persoane adulte cu diferite căi de transmitere: droguri, MSM (men who have sex with men) și pe cale sexuală. Cumva ne aflăm în momentul în care epidemia HIV tinde să ia o nouă turnură, să se modifice ca și caracteristici, așa cum a fost și la nivel național”, a declarat Manuela Arbune.

Dezbaterea a fost organizată de Asociația Persoanelor Afectate Brăila, în parteneriat cu Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) și cu sprijinul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Cuv. Paraschiva” Galați. În paralel, a fost programată și o întâlnire pentru a aduce împreună pacienți cu HIV din județ, medici specialiști, psihologi și reprezentanți ai asociației de pacienți.

„Există permanent o nevoie a pacienților de a avea acces, pe lângă tratament, la consiliere medicală și psihologică. Pornind de la această nevoie organizăm întâlniri în toată țara alături de medici, psihologi, autorități și reprezentanți ai organizațiilor care sunt alături de pacienți. Tratamentul pentru infecția HIV este unul complex, de lungă durată, care poate duce la momente de descurajare, momente în care pacientul are nevoie de suport. Practic, noi aducem într-un spațiu comun acele persoane extrem de importante pentru viața pacienților”, a declarat Iulian Petre, director executiv în cadrul Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...