În țara lui e-catalog, zeci de mii de copii merg la școli cu WC-ul în curte. Viceprimar: „S-au făcut reparații cu Vasile, cu Gheorghe, s-au mâncat banii”

Publicat: 07/09/2015, 17:24
Actualizat: 15/04/2022, 14:24

La Școala generală nr. 3 „Heveder”, cu clasele I-IV din Harghita copiii vor găsi din toamnă aceeași latrină uscată și se vor spăla în continuare într-un lighean cu apă încălzită pe sobă, așa cum o fac de câțiva ani. Contactat de gândul, Mihai Dumitru Tinca, primarul din Voșlăbeni, județul Harghita, spune că școala nu are apă potabilă, nici canalizare, așa că nu a primit nici autorizație de funcționare.

Edilul admite că situația este aceeași ca și anul trecut. Un reportaj Mediafax din septembrie 2014 despre unitățile școlare din Harghita descria situația școlii „Heveder”.

sursa Mediafax Foto

„Alimentarea cu apă potabilă se face dintr-o fântână publică și sistemul de canalizare lipsește. Nu avem grupuri sanitare, nici chiuvete și copiii sunt nevoiți să folosească latrina uscată din curte”, explica la acea vreme Georgeta Bucur, directorul Școlii centru „Teodor Chindea” din Voșlăbeni.

Învățătoarea Banyasz Andrea povestea, în urmă cu un an, că cel mai greu îi este iarna, când trebuie să vină mai repede cu două ore, să facă focul cu lemne în sobe, ca să fie cald în clase, să își ducă școlarii la WC-urile din curte prin ger și zăpadă și să aibă grijă ca întotdeauna să fie o oală cu apă pe sobă, ca să le spele mâinile în lighean.

Primarul spune acum că la școală mai învață anul acesta „4 sau 5 copii, ca și anul trecut”.

„Apa potabilă nu are, canalizare nu are, autorizație nu are. Situația e la fel (ca anul trecut – n.n.). A fost aprobată anul acesta canalizarea în zonă, vom începe anul acesta investiția”, explică pentru gândul Mihai Dumitru Tinca.

Exemplul nu e singular în comună. La o școală din Izvorul Mureșului „sunt șase copii și trebuie cinci toalete”.

„Mai avem școli care nu au autorizație din cauza toaletelor. Nu sunt suficient de multe toalete. La scoala din Izvorul Mureșului sunt șase copii și trebuie 5 toalete ca să ne dea autorizația. Trebuie toalete bărbați – femei pentru grădiniță, toalete bărbați-femei pentru ciclul primar și toaletă pentru învățător. În total cinci. Eu am doar două, una pentru băieți și una pentru fete. Este o aberație. Sunt doar 5 copii. (…) E o dispută între inspectorat și direcția sanitară, care ține la acest stas”, ne-a explicat edilul din Voșlăbeni, județul Harghita.

Chiar dacă aici învață doar 5 copii, școala nu poate fi desființată, pentru că cea mai apropiată unitate de învățământ este într-o localitate învecinată, la câțiva kilometri distanță, arată edilul. În total, 102 copii vor începe școala în septembrie în comuna Voșlăbeni, Harghita, unde sunt trei școli cu clasele I-IV, cu un total de 20 de copii. În comună este și o școală cu clasele I-VIII.

WC-uri fără uși la Ciocănești, județul Dâmbovița

În comuna Ciocănești, județul Dâmbovița, învață circa 300 de copii, în cele trei școli care funcționează fără autorizație de la direcția sanitară.

„Aviz nu are niciuna. Sunt 3 școli, cu vreo 300 de copii. De ce nu au aviz? Aici a fost o primărie care nu s-a ocupat….s-au făcut reparații cu Vasile, cu Gheorghe, s-au mâncat banii. Am făcut multe sesizări, nu s-au luat în seamă. Este o fraudă de 4 miliarde de lei. A plătit lumea impozit și ei au luat acasă banii. Am chemat Curtea de Conturi. Sunt multe probleme aici. (…) La Urziceana și la Ciocănești au toaletele în curte. La Ciocănești am dus eu, anul trecut, uși. Intrau copiii unul peste altul. Acolo nu e sistem de canalizare, nu e nimic”, a declarat pentru gândul Nicolae Suditu, care este de două luni viceprimar al comunei Ciocănești, județul Dâmbovița. Se declară în conflict deschis cu primarul din localitate, care nu ar fi străin de neregulile de acolo.

Copiii din comună nu au auzit vreodată de manuale digitale.

„Nu au primit manuale digitale. La Vizurești au niște calculatoare. Nu au auzit de tablete sau manuale digitale. Să vă mai spun că le trebuiau copiilor frigidere, pentru laptele pe care îl primesc. Primăria nu a avut bani să le dea. Directoarea, din puținii bani pe care îi avea, a luat două frigidere”, spune viceprimarul din Ciocănești.

Se arată indignat că, în timp ce pentru școli nu sunt bani, „se cheltuie banii aiurea pe semne de circulație”. „Păi au băgat 5 semne de circulație într-o intersecție pe un drum în comună. Să veniți să vedeți. Școlile de ce nu au aviz? Păi dacă s-a băgat jumătate de miliard, au făcut lucrări de ochii lumii, nu a urmărit nimeni…”, adaugă el.

Timár Zsombor-László, primar al comunei Lunca de sus, Harghita: Șase școli fără autorizație

Tot toaletele sunt problema și la școlile din comuna Lunca de Sus, județul Harghita.Din cele șase școli din comună, trei ar urma să obțină aviz de funcționare până la 15 septembrie, iar trei nici măcar nu l-au solicitat, pentru că nu îndeplinesc condițiile.

„În comună avem un liceu care are autorizație și șase școli. Trei școli sunt în curs să obțină autorizația sanitară, iar alte trei nu au autorizație și nici nu au solicitat. Se pare că ceva nu corespunde la toalete și nu vor obține autorizația. Încercăm la anul. În cele trei școli care nu au autorizație învață 50 de copii, sunt școli mici, în sate”, a explicat pentru gândul Timár Zsombor-László, primar al comunei Lunca de sus, Harghita.

foto captura ziarulevenimentul.ro

Presa locală scrie că Suceava ocupă primul loc pe țară ca număr de școli cu WC-ul în curte, aici funcționând 600 de unități școlare fără autorizație sanitară.

Din cele 812 unități de învățământ din județ, doar 249 au autorizație de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică, adică doar 30,66% din total. În ultimii trei ani, au fost autorizate 45 de unități școlare.

Presa abundă de probleme cauzate de așa-zisele grupuri sanitare din curtea școlii.

În februarie anul acesta Digi24 a prezentat cazul a două eleve de 11 ani din Mehedinți care și-au văzut moartea cu ochii, după ce podeaua toaletei din curtea școlii s-a prăbușit cu ele. Una dintre fete a fost scoasă cu greu de un angajat al școlii. Poliția a deschis un dosar penal conducerii școlii, pentru neglijență.

Așa-zisul grup sanitar prăbușit se află la aproximativ 40 de metri de clădirea școlii și este vechi de peste trei decenii.

Un alt incident grav s-a petrecut în septembrie anul trecut într-o comună din Vâlcea, când un elev de 14 ani a căzut într-o fosă septică și a murit, potrivit Stirileprotv.ro.

Băiatul era în pauză și a pus pariu cu colegii lui că va reuși să ridice capacul de aproape 100 de kilograme. Atunci când a împins bucata de ciment, elevul s-a dezechilibrat și a căzut în gol în fosa septică adâncă de doi metri.

Grădinițe fără autorizație de funcționare

Pe de altă parte, sunt și multe grădinițe care nu au primit aviz de funcționare.

Un număr de 60 de copii de grădiniță din comuna Berchișești, județul Suceava, vor învăța și anul acest într-o clădire fără autorizație de funcționare. Din cauză că este foarte veche nu a primit aviz de funcționare, iar primăria nu a primit nici aprobarea să mute copiii în școala din localitate, inaugurată în urmă cu trei ani.

„Este o clădire veche și noi am tot depus documentație în vederea obținerii finanțării pentru o construcție nouă. Am depus acum din nou la Ministerul Dezvoltării”, a spus Violeta Zenovia Țăran, primarul din Comuna Berchișești.

O soluție pentru ca cei mici să învețe într-o clădire nouă ar fi fost să fi mutat grădinița în școală. „Scopul a fost să mut grădinița în școală, dar nu ni se aprobă, și atunci o să facem eforturi omenești și supraomești să construim un nou spațiu. Dacă am fi mutat grădinița ar însemna să facem două schimburi, iar grădinița ar trebui să fie numai dimineața”, a spus Violeta Zenovia Țăran.

Acesta adaugă că grădinița este funcțională.

„Grădinița este funcțională, este o grădiniță frumușică, aranjată, clădirea este foarte veche noi o întreținem, dar nu avem autorizație de funcționare. La vechimea clădirii nu se merită investiția. Scopul a fost să mut grădinița în școală, dar nu ni se aprobă, și atunci o să facem eforturi omenești și supraomești să construim un nou spațiu”, a spus primărița.

Pentru noua clădire este nevoie de 15 milioane de lei.

Emil Albotă, secretarul de stat care se ocupă de infrastructura școlară, arată că în această situație sunt în jur de 28.000 de clădiri.

„Dintre cele 28.000 de clădiri ce alcătuiesc infrastructura școlară din învățământul preuniversitar, mai mult de 75% dețin autorizație sanitară de funcționare. În ceea ce privește clădirile neautorizate, majoritatea sunt magazii și spații conexe aparținând școlilor, deci nu spații de învățământ propriu-zise”, a spus Balotă.

Secretarul de stat arată că cele mai multe dintre clădirile fără autorizație de funcționare sunt în mediul rural.

„Acolo unde vorbim de alimentare cu apă și canalizare, lucrurile se pot rezolva. În localitățile unde nu există rețele de alimentare cu apă și canalizare evident se poate face un puț forat în curte și o stație de epurare care să deservească școala respectivă. Noi am început să lucrăm de anul acesta la un protocol de colaborare cu Ministerul Dezvoltăriii. Am trimis o circulară la autoritățile locale să ne dea situația, o parte ne-au răspuns, o altă parte nu ne-au răspuns- probabil că nu sunt interesate”, a spus secretarul de stat.

Emil Albotă susține că procesul se obținere a autorizațiilor de funcționare este în desfășurare, iar numărul exact de clădiri care nu au autorizație de construcție va fi dat pe 8 septembrie.

Cu toate că marea majoritate a clădirilor fără autorizație de funcționare sunt în mediul rural, există și situații în care chiar licee de prestigiu se află în această situație. Este cazul Colegiului Național Mihai Viteazu din Capitală, care nu are autorizație de funcționare pentru că este prea aproape de trotuar.

„Astea sunt clădirile istorice. Și n-ai cum să le modifici. Așa au fost construite clădirile astea istorice și acum a apărut o nouă lege. N-ai cum să muță clădirile astea și să se conformeze. Autorizația sanitară o avem”, a spus Sever Popa, directorul de la Colegiul Național Mihai Viteazu din București.

Ministrul Educației: Aproape 800 de clădiri ale unităților de învățământ sunt, încă, în renovare

Pe de altă parte, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că aproximativ 800 de clădiri ale unităților de învățământ sunt, încă, în curs de renovare,. „Este vorba despre aproape 800 de clădiri, nu de școli, în curs de renovare, încă, la acest moment, pentru că avem 19.000 de școli în total, 7.000 cu personalitate juridică, restul fără personalitate juridică, care au în patrimoniu un numar mai mare de cădiri”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația