În țara lui „mândri că suntem români”, un ONG îi învață pe tineri să fie experți europeni

Redactor:
Alina Matis
O organizație neguvernamentală din România, Institutul European pentru Democrație Participativă - Qvorum, are două programe de păregătire a tinerilor și angajaților din administrația publică în domeniul afacerilor europene. Găsiți în articolul de mai jos detalii despre aceste programe.

Slaba campanie din România pentru alegerile europarlamentare de duminica trecută, alături de interesul scăzut al românilor pentru acest scrutin și politicile europene ]n general au demonstrat încă o dată nevoia maturizării discursului public despre UE. La fel, absorbția modestă a fondurilor europene este încă o dovadă a numărului insuficient de experți români pe subiecte conexe afacerilor europene. Institutul European pentru Democrație Participativă – Qvorum, cu sediul în București, are în curs două programe la care cei interesați încă se pot înscrie și care își propun să acopere tocmai asemenea carențe.

Este vorba, în primul rând, despre un program de „coaching instituțional” – altfel spus, de pregătire a unor viitori lideri în tematicile administrației publice și europene, a explicat pentru gândul Iulia Popescu, director de programe. „Acest program are două componente – una de training, cu seminarii despre sistemul instituțional al administrației publice românești și despre procesul decizional românesc și european; a doua componentă o reprezintă vizite de lucru la Guvern și în Parlament, în camere de comerț, la multinaționale, companii de relații publice”, a explicat Popescu.

Cine vine la astfel de programe? Din experiența edițiilor anterioare, profilul este al unui tânăr de 21-27 de ani, proaspăt absolvent de facultate sau studii masterale ori intrat recent pe piața muncii. „Noi ne propunem să îi oferim acestui tânăr o privire de ansamblu asupra modului în care funcționează administrația publică din România și UE”, ne-a spus Popescu.

Surprinzător, poate, este că, de regulă, participantul vine pentru că e interesat să lucreze în administrația publică românească, nu neapărat să plece să lucreze la instituțiile europene.

Pentru că unii vin cu mai puține informații, alții cu mai multe cunoștințe despre instituțiile românești și europene, programul îi trece pe participanți prin toată teoria de care au nevoie și îi pune în contact cu diverși oameni-cheie pe anumite domenii. „Partea de networking e o valoare adăugată a acestui program”, se laudă directoarea IEDP Qvorum.

Există 20 de locuri disponibile pentru acest program, care durează șase luni, din iunie și până în decembrie 2014. Taxa de participare este de 200 de RON și termenul limită pentru depunerea înscrierilor este 1 iunie.

Cel de-al doilea program al Qvorum este o vizită de lucru la Bruxelles, la instituțiile europene, think-tank-uri, companii de public affairs și PR. Acesta este dedicat mai ales tinerilor interesați pe viitor de internshipuri la Bruxelles, care au nevoie de contacte sau care vor să își afle șansele de a se stabili acolo, pentru a munci în mediul european. De asemenea, la aceste vizite se mai înscriu și oameni care lucrează deja cu proiecte finanțate din bani europeni sau în diverse ministere din România și care au nevoie de o pregătire suplimentară în domeniul afacerilor europene., ne-a mai povestit Iulia Popescu.

Vizita de lucru va avea loc între 22 și 25 septembrie 2014. Termenul limită pentru înscrieri este 1 august. Taxa de participare, care acoperă toate costurile cu excepția meselor, este de 500 de euro, însă există și o reducere de early booking de 20%.

Foto: IEDP Qvorum

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide