Încă o amendă CNA pentru Antena 3: „Ei sunt la ei acasă”

Încă o amendă CNA pentru Antena 3: Ei sunt la ei acasă
Publicat: 20/05/2014, 15:57
Actualizat: 30/03/2019, 15:14

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a revenit, marți, asupra unui punct discutat în ședința din 13 mai, privind mai multe emisiuni difuzate pe Antena 3. În data de 13 mai, CNA a decis că Antena 3 trebuie să acorde dreptul la replică Administrației Prezidențiale, după ce în emisiunile „Sinteza zilei” din 12 și 13 februarie și „Esențial” din 13 februarie s-a spus că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității, fără a fi prezentat și punctul său de vedere.

Pe de altă parte, în ședința din 13 mai, Florin Gabrea a propus o amendă de 40.000 de lei pentru încălcarea legislației audiovizualului în mai multe emisiuni difuzate de Antena 3, în ianuarie și februarie, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (șase) pentru a fi aplicată. O altă propunere în acest caz, amendă de 20.000 de lei (făcută de Lorand Turos), nu a întrunit de asemenea numărul minim necesar de voturi pentru a fi aplicată.

Nici în ședința de marți, după reluarea votului, propunerea membrului CNA Florin Gabrea nu a întrunit numărul minim necesar de voturi pentru amendarea cu 40.000 de lei a postului Antena 3.

În schimb, propunerea lui Lorand Turos a fost adoptată cu șase voturi „pentru” (Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea și Narcisa Iorga).

În ședința din 13 mai, Florin Gabrea afirma: „La fiecare emisiune nu există decât niște participanți care sunt doar membri ai acestei caste. Ei sunt la ei acasă. Nu are nicio legătură ce fac aceștia cu metoda jurnalistică”.

De asemenea, Christian Mititelu a precizat că „moderatorii-vedete taie și spânzură și fac politica proprie sau politica propriului post”.

Și Lorand Turos a spus, în ședința din 13 mai, că în unele din aceste emisiuni au lipsit echilibrul și echidistanța. „Chiar dacă nu găsim articole să sancționăm, mi se pare foarte grav faptul că aflăm că un om de televiziune (Mihai Gâdea, n.r.) va vâna toți băsiștii, chiar dacă precizează că în instanță. Acest domn a împărțit România în două, cum a văzut pe vremuri în timpul comuniștilor, dacă nu sunteți antibăsiști, sunteți băsiști (…) Nu cred că pentru asemenea exprimări există prevederi legale pentru a sancționa, dar vreau să atrag atenția că nu este normal ce se întâmplă și se agravează situația pe zi ce trece”, a mai spus Lorand Turos, făcând referire la una din edițiile emisiunii „Sinteza zilei”.

Sancțiunea de 20.000 de lei a fost aplicată în baza articolelor 30 din Codul de reglementare a conținutului audiovizualului, potrivit căruia „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să respecte drepturile și libertățile fundamentale ale omului, viața privată, onoarea și reputația, precum și dreptul la propria imagine”, 34, alineatul 1, care prevede că „Orice persoană are dreptul la propria imagine”, 40, alineatul 1 și 2, potrivit căruia „(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzații unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susținute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-și exprima punctul de vedere; dacă acuzațiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situația în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. (2) Moderatorii programelor au obligația să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmațiile acuzatoare sau să indice, cel puțin, probele care le susțin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzațiile”, dar și în baza articolului 67, tot din Codul de reglementare a audiovizualului, care prevede că „În exercitarea dreptului lor de a-și exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii și moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte și nu trebuie să profite de apariția lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigențelor de asigurare a imparțialității”.

La ședința de marți a Consiliului Național al Audiovizualului participă Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Chriatian Mititelu, Cristian Trepcea și Răsvan Popescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică