Încă trei bebeluși cu STAFILOCOC, internați la Spitalul Alexandrescu. Numărul copiilor INFECTAȚI a ajuns la 14

Publicat: 03/12/2018, 11:02

Alțitrei copii cu infecție cu stafilococ, de la Maternitatea Giulești, au ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu. În total, sunt 14 bebeluși internați, informează reprezentanții unității spitalicești, iar pentru șase dintre aceștia sunt așteptate rezultatele analizelor.

Potrivit sursei citate, doi dintre bebelușii ținuți sub observație până acum de medici au fost externați, iar pentrualțișase sunt așteptate rezultatele analizelor.

Directorul medical al Maternității Giulești, Dinu Albu, a declarat, într-o conferință de presă susținută vineri, că decizia DSP de a sista internările este una pripită și prematură, având în vedere că nu există rezultate finale ale verificărilor, subliniind că cere cu celeritate analiza probelor, ca unitatea să-și reia activitatea.

Însă, primele rezultate ale analizelor de la Maternitatea Giulești, transmise publicității vineri seară, arată că a fost depistat stafilococ auriu pe scutecul unui copil internat într-un salon de normoponderali, dar și s-au găsit și germeni mezofili și hemolitici într-un salon de leuze, arată Ministerul Sănătății.

„Direcția de Sănătate Publică București a anunțat Ministerul Sănătății că, în data de 28 noiembrie 2018, inspectorii sanitari au recoltat mai multe probe igienico – sanitare și exudate nazale din Spitalul Clinic de OG „Panait Sârbu”. Astfel, au fost recoltate 40 de probe AMF (aeromicroflora), 5 probe de ape sterile, 20 teste de salubritate din mai multe săli de operație, saloane, secții ATI, blocuri operatorii, precum si 10 exudate nazale de la medici și asistente medicale, 10 teste igienico – sanitare de pe mâini tot de la medici și asistente medicale, 10 teste de sterilitate recoltate din diverse truse medicale”, informează Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, primele rezultate ale probelor lucrate în laboratorul DSPMB evidențiază prezența stafilococului auriu pe suprafața unui scutec al unui copil internat într un salon de normoponderali, precum și prezența germenilor mezofili și hemolitici într-un salon de leuze.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, pentru Mediafax, întrebată fiind dacă ia în calcul posibilitatea închiderii Maternității Giulești în urma scandalului copiilor infectați cu stafilococ auriu, că ia în calcul orice măsură corectă, la propunerea specialiștilor.

Reprezentanții Maternității Giulești: Nu putem ști dacă bacteria este sau nu de la noi. Nu avem probe

Reprezentanții Maternității Giulești spun că nu au probe că bacteria stafilococ auriu, depistată în cazul a 12 bebeluși născuți la unitatea spitalicească, provine din cadrul spitalului, precizând că cei 11 angajații depistați cu infecția respectivă urmează tratament și activează în continuare.

„Nu s-a dovedit că există infecție în spital. În momentul în care am fost înștiințați că există un caz de stafilococ în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, noi am luat imediat măsurile necesare. Am limitat internările nou-născuților care au până la 35 de săptămâni. Am luat toate măsurile de dezinfecție”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Maternității Giulești, Doru Pană.

De asemenea, reprezentanții maternității spun că nu există dovezi că focarul bacteriei stafilococ auriu meticilino ar fi unitatea spitalicească.

Întrebat dacă ar fi fost posibil ca bebelușii să fi luat infecția de la angajați, acesta a spus că ar putea exista această versiune, dar nu poate nici confirma, nici nega. „Sigur că se poate. De aceea am verificat personalul ca să nu existe o problemă. (…) Noi nu știm dacă tulpina respectivă este de la unul dintre angajați sau nu. Atât timp cât nu avem o dovadă clară care spune că aceasta este bacteria care s-a găsit la angajatul X și la copii. Atâta timp cât nu avem proba nu putem spune da sau nu”, a mai spus Pană.